Dostupni linkovi

Tramp razmatra trgovinski bojkot zemalja koje posluju sa Severnom Korejom


Stanovnici Pjongjanga o nuklearnoj probi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

Stanovnici Pjongjanga o nuklearnoj probi

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je u da razmatra obustavljanje svake trgovine sa zemljama koje posluju sa Severnom Korejom, nakon što je zatvoreni komunistički režim izveo svoju najveću nuklearnu probu, prenosi Glas Amerike. On nije isključio mogućnost udara u znak odmazde protiv Pjongjanga.

Tramp je rekao da će se sastati sa sekretarom za odbranu Džimom Matisom i sa načelnikom štaba Bele kuće Džonom Kelije, penzionisanim generalima SAD, i drugim vojnim vođama o mogućnostima da se odgovori na severnokorejsku šestu nuklearnu probu.

Tramp je rekao "videćemo", kada je upitan, nakon što je ostavio bogosluženje u vašingtonskoj crkvi, da li će napasti Severnu Koreju u znak odmazde zbog nuklearne probe, eksplozije koja je izazvala osude širom sveta.

Bilo kakav poziv SAD na bojkot svih zemalja koje posluju sa Severnom korejom mogao bi brzo da omete gotovo 650 milijardi međusobne trgovine između SAD i Kine, pošto je Peking najveći saveznik Severne Koreje i njen najveći trgovinski partner.

Sekretar za finansije, Stiv Mnučin rekao je za Foks njuz da priprema novi paket ekonomskih sankcija za Severnu Koreju, za razmatranje.

Severna Koreja potvrdila je prethodno da je sprovela probu vodonične (hidrogenske) bombe namenjene za novu interkontinentalnu balističku raketu koju već poseduje.

Saopštenje je objavljeno na državnoj televiziji nekoliko sati nakon što je registrovan potres magnitude 6,3 u blizini lokacije gde je sprovedena atomska proba.

„Testiranje hidrogenske bombe koje je naredio severnokorejski lider Kim Džong Un bilo je ’savršeno uspešno’ i predstavlja ’važan’ korak u dovršavanju programa za nuklearno oružje, javila je državna televizija.

Severnokorejska novinska agencija KCNA navodi da je proba sprovedena kako bi se "ispitala i potvrdila tačnost i verodostojnost" tehnologije te zemlje.

Ta proba bi mogla da poveća već velike tenzije na Korejskom polustrvu. Iz Seula je upućen zahtev za ’najsnažniji mogući odgovor’ na severnokorejsku probu, uključujući i nove sankcije Ujedinjenih nacija kojima bi se ta zemlja stavila u ’potpunu izolaciju’.

Takođe, ubrzo nakon eksplozije, u Južnoj Koreji je, na poziv predsednika Mun Džae Ina, održan sastanak zvaničnika Saveta za nacionalnu bezbednost.

Tramp: Nuklearna proba neprijateljska i opasna

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je nuklearna proba Severne Koreje "neprijateljska i opasna" po SAD.

"Severna Koreja izvela je veliku nuklearnu probu. Njihove reči i akcije nastavljaju da budu veoma neprijateljske i opasne po SAD. Severna Koreja je odmetnička nacija koja je postala velika pretnja i sramota za Kinu koja pokušava da pomogne, ali sa malo uspeha", napisao je Tramp na Tviteru.

Ministar finansija SAD Stiv Mnučin izjavio je da će uobličiti paket novih sankcija kojim bi potencijalno bila u potpunosti prekinuta trgovinska razmena sa Severnom Korejom, prenosi Rojters.

Navodi se da je Mnučin za "Foks njuz" kazao da će od američkog predsednika Trampa zatražiti da ozbiljno razmotri da se novim sankcijama prekine sva trgovina.

​I Evropska unija je osudila je nuklarnu probu Severne Koreje, ocenivši je 'neprihvatljivom provokacijom', uz poruku da "Pjongjang mora da obustavi svoje nuklearne aktivnosti".

"Testiranje hidrogenske bombe predstavlja veliku provokaciju, ozbiljnu pretnju regionalnoj i međunarodnoj bezbednosti kao i ogroman izazov za globalni režim oružja za masovno uništenje", navodi se u saopštenju visoke predstavnice EU Federike Mogerini.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron su zatražili oštrije EU sankcije protiv Severne Koreje, navevši da je Pjongjang "dostigao novu dimenziju provokacije" najnovijom nuklearnom probom, prenosi AFP.

Francuski predsednik je pozvao je međunarodnu zajednicu da "najodlučnije osudi" novu nuklearnu probu Severne Koreje koja "ugrožava mir i bezbednost".

"Makron najsnažnije osudjuje novu nuklearnu probu Severne Koreje nakon niza testiranja balističkih raketa što ukazuje na želju Pjongjanga da ponovo ugrozi mir i međunarodnu bezbednost", navodi se u saopštenju Jelsijeske palate.

Francuski predsednik je pozvao članice Saveta bezbednosti UN da brzo reaguju na novo kršenje medjunarodnog prava i dodao da takvu "jasnu i ujedinjenu reakciju" očekuje i od Evropske unije.

Britanska premijerka Tereza Mej pozvala je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da hitno razmotri uvođenje novih sankcija Severnoj Koreji i ubrza primenu postojećih.

Mej je najnoviju akciju Severne Koreje nazvala "nepromišljenom" ocenivši da ona predstavlja "neprihvatljivu dodatnu pretnju međunarodnoj zajednici", prenosi Rojters.

I generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg snažno je osudio šestu nuklearnu probu Severne Koreje, nazivajući je "još jednim sramnim kršenjem više rezolucija Saveta bezbednosti UN".

"NATO je zabrinut destabilizujućim obrascem ponašanja Pjongjanga, koji predstavlja pretnju regionalnoj i medjunarodnoj bezbednosti", saopštio je Stoltenberg.

Šef Severnoatlantskog saveza pozvao je Severnu Koreju da "odmah prekine sve postojeće nuklearne i raketne aktivnosti na potpun, proverljiv i nepovratan način" i da se ponovo uključi u dijalog s medjunarodnom zajednicom.

Osude i iz Rusije i Kine

Ruske vlasti su ocenile da nova nuklearna proba Severne Koreje "zaslužuje najveću osudu" pozivajući istovremeno na smirenost.

"Poslednja demonstracija prezira Pjongjanga predstavlja kršenje zahteva izraženih u ranijim rezolucijima Saveta bezbednosti UN kao i medjunarodnog prava i zbog toga zaslužuje najveću osudu", saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.

U tekstu se dodaje da je "od imperativnog značaja ostati smiren i uzdržati se od bilo kakvih aktivnosti koje bi dovele do nove eskalacije".

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je Severnu Koreju da prekine "pogrešne" akcije, pošto je Pjongjang objavio da je uspešno testirao hidrogensku bombu.

Kinesko ministarstvo navodi da se Kina odlučno protivi potezima Severne Koreje, snažno ih osuđuje i poziva tu zemlju da poštuje rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Postupak Kim Džong Una osudile su i Rusija i Kina
Postupak Kim Džong Una osudile su i Rusija i Kina

Japan detektovao zemljotres

Japanski premijer Šinzo Abe ocenio je kao "apsolutno neprihvatljivu" novu nuklearnu probu Severne Koreje čiji je nuklearni i balistički program zabranjen i dodao da to predstavlja "ozbiljnu i neposrednju pretnju" za Japan.

Japan je rano jutros saopštio da su registrovali potres amplitude 6,3 stepena, nakon čega je šef japanske diplomatije Taro Kono rekao da je uzrok proba Severne Koreje.

"Vlada Japana potvrđuje da je izvršena nuklearna proba pošto su proučeni podaci meteorologa i drugih agencija“, rekao je Kondo.

Japan je saopštio da su registrovali snažan potres
Japan je saopštio da su registrovali snažan potres

Kineski seizmološki zavod je kao uzrok potresa koji se dogodio označio jaku eksploziju. Inače, potres je detektovan nekoliko sati pošto su objavljene fotografije severnokorejskog lidera Kim Džong Una, koji je prema tvrdnjama državnih medija, bio u blizini novog tipa hidrogenske bombe.

Severnokorejski mediji izvestili su i da se taj uređaj može postaviti na balističku raketu, ali nijednu od ovih tvdrnji nije bilo moguće potvrditi kod nezavisnih izvora.

Preliminarni izveštaji Američkog centra za geološka istraživanja pokazuju da se potres od 6,3 stepeni dogodio na dubini od 10 kilometara, što kako navode tamošnji stručnjaci, ukazuje da je reč o najrazornijem nuklearnom testu Severne Koreje do sada.

Severna Koreja, u julu je lansirala interkontinentalnu balističku raketu koja je letela oko 1.000 kilometara i sletela u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Japana

Poslednju nuklearnu probu izvršila je septembra prošle godine. Ta zemlja prkosi sankcijama Ujedninjenih nacija i međunarodnom pritisku kojem je izložena zbog razvoja nukleranog oružja i testiranja projektila koji mogu doseći kopno Sjedinjenih Država.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG