Dostupni linkovi

Sigurnosni sistem protiv prevare na izborima u SAD


Piše: Michael Scollon

Dok se brojanje glasačkih listića nastavilo na američkim predsjedničkim izborima, prijeteći samoproglašenoj pobjedi Donalda Trumpa u žestokoj i podijeljenoj utrci, sadašnji je predsjednik uzviknuo - faul.

Trump je, ne pružajući dokaze, u govoru 5. novembra izjavio da mu je pobjedu ukrala "prevara američkog naroda" koju je osmislila "korumpirana demokratska mašina" potpomognuta onim što je nazvao "miješanjem u istorijske izbora od strane velikog novca, velikih medija i velikih tehnoloških kompanija."

Neutemeljene tvrdnje izrečene u govoru, a kasnije obrazložene u nizu bijesnih tweetova, eskalacija su pritužbi koje je Trump sedmicama podnosio na glasačke listiće, u mnogim slučajevima posljednjim koji se broje i daju prednost njegovom demokratskom protivniku, Joeu Bidenu.

Nakon napada na izborni proces, nekoliko američkih emitera prekinulo je prijenos uživo kako bi se suprotstavilo Trumpovim tvrdnjama, Twitter je neke od njegovih tweetova označio kao "sporne" i potencijalno "obmanjujuće", a neki zakonodavci iz predsjednikove Republikanske partije kritiikovali su navode kao neutemeljene.

Nisu to učinili zato što su Sjedinjene Države imune na izborne prevare, već zato što nije bilo dokaza o onome što Trump naziva "ilegalnim glasanjem", a mjere zaštite koje su ušli u izborni proces kako bi se spriječile izborne prevare su se održale.

Američke TV mreže prekinule Trumpov govor nakon neutemeljenih tvrdnji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00

Šta su konkretne primjedbe, a šta su sigurnosne brane koje postoje kako bi se spriječila prevara sa glasovima.

Glasanje poštom

Trumpova glavna primjedba odnosi se na prebrojavanje glasačkih listića kojima birači nisu lično glasali na biračkom mjestu. Milioni glasačkih listića poslali su pripadnici vojske, građani u inostranstvu i glasači koji su iz opreza zbog pandemije izazvane korona virusom glasali od kuće.

Trumpova kampanja podnijela je niz zakonskih tužbi da zaustavi prebrojavanje glasačkih listića u Michiganu i Pennsylvaniji, dvije države koje su u velikoj mjeri presudne u Trumpovim i Bidenovim naporima da dođu do potrebnih 270 glasova na za pobjedu na izbornom koledžu.

U Sjedinjenim Državama, uslovi pod kojima se provode izbori uglavnom su utvrđeni državnim, a ne saveznim zakonom. Ne postoji jedinstveno nacionalno glasanje, a na dan izbora glasači u pojedinim državama glasaju ne samo za predsjednika, već i za svoje predstavnike u američkom Kongresu i zakonodavnim tijelima država, za prijedloge politika te u okružnim i lokalnim trkama za izabrane funkcije.

U skladu s tim, države mogu imati različite standarde za dostavu glasačkih listića, uključujući, ali ne ograničavajući se na tradicionalnu poštu, elektronsku poštu i ličnu dostavu. U nekim slučajevima glasački listići moraju stići do lokalnih izbornih vlasti do kraja izbornog dana. U slučaju glasačkih listića poslanih poštom, neke države dopuštaju brojanje glasačkih listića sve dok imaju poštanske marke koje dokazuju da su poslane poštom do kraja glasanja na dan izbora.

U septembru je Trump ohrabrio ljude u Sjevernoj Karolini da testiraju sigurnost izbornog sistema pokušavajući da glasaju dva puta - slanjem glasačkog listića i takođe ličnim glasanjem.

Trump sada tvrdi da je izgubio prednost u nekoliko država zbog "iznenadnih bacanja glasačkih listića", sugerišući da se legitimni glasovi pristigli putem pošte ne trebaju brojati.

Međutim, iako glasački listići u odsustvu na ovim izborima idu u prilog demokratskih kandidata, oni vrijede kao i bilo koji drugi glasački listići ukoliko ispunjavaju državne zahtjeve. Često su zadnji koji se broje, a kao rezultat toga njihov uticaj na brojanje glasova utvrđuje se posljednji. U nekoliko država rezultat je bio taj da je Biden počeo prestizati Trumpa jer su glasački listići glasanja u odsustvu brojani u danima nakon 3. novembra.

Procedure obrade glasova

Trumpova kampanja osporila je postupke obrade glasova u Georgiji i Nevadi, gdje je Biden kasno u trci preuzeo tijesno vođstvo, i zatražio ponovljeno brojanje glasova u Wisconsinu, gdje je Biden pobijedio.

U međuvremenu, Trumpova kampanja tražila je kontinuirano, neprekidno prebrojavanje glasova u drugoj državi čiji se rezultat pomno pratio, Arizoni, za koju su dva američka medija vrlo rano dala prognozu u korist Bidena, ali se kasnije brojanje pretvorilo u tijesnu trku.

Svaka država ima svoj postupak za provjeru vjerodostojnosti birača i registraciju, te za vjerodostojnost potpisa na glasačkim listićima za glasanje u odsustvu sa potpisima birača u evidenciji.

Glasački listić može biti eliminisan iz više razloga. Na primjer, nepoštivanje uputstava, kao što je propust da se glasački listić ubaci u kovertu koja onda ide u poštansku kovertu, neodgovarajući potpis ili imena koje se ne podudara sa registrovanim imenom. Na svim izborima elominiše se na hiljade glasačkih listića.

Proces može biti mukotrpan i često se obavlja ručno, što doprinosi da vremenski duže traje. Neke države započinju proces brojanja nekoliko sedmica prije izbornog dana, dok druge ne mogu započeti dok se biračka mjesta ne zatvore na dan izbora.

Timovi izbornih radnika vrše brojanje glasova i prebrojavanje glasačkih listića za glasanje u odsustvu i nadgledaju se, opet u zavisnosti od države, na različite načine. Među posmatračima zaposlenim na ovim izborima su organizacije kao što su Američka unija građanskih sloboda (ACLU), Izborni fond za integritet i Društvo Thomas More.

Pored toga, međunarodna Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) pozvana je da posmatra izbore.

Ograničenom broju registrovanih posmatrača republikanaca i demokrata takođe je dozvoljen pristup prostorijama za brojanje glasova.

Trumpova kampanja pokrenula je pravne postupke u Pennsylvaniji tražeći da joj se izbliza dozvoli posmatranje prebrojavanja glasova, a državni sudija zaključio je da "svi kandidati, posmatrači ili predstavnici kandidata smiju biti prisutni u procesu obrade glasova... dopušteno je posmatrati sve aspekte procesa obrade u krugu od šest stopa, držeći se svih protokola zbog COVID-19, uključujući nošenje maski i održavanje socijalne distance."

U Detroitu u Michiganu demonstranti koji su upali u centar za brojanje glasova tražeći ulazak odbijeni su jer je broj registrovanih posmatrača većbio ispunjen.

Prozori na tom mjestu bili su djelimično pokriveni, navodno jer su se izborni radnici plašili okupljene gomile ljudi, od kojih su neki lupali po prozorima.

Bijela kuća je tu mjeru ocijenila kao "sumnjivu", a Trump je u svojoj primjedbi 5. novembra tvrdio da izborni radnici pokušavaju blokirati proctor za brojanje jer su "duplirali glasačke listiće".

Ranije tog dana, Trumpova kampanja izgubila je pravnu protužbu u Michiganu kada je sudija utvrdio da u državi ne postoji pravni osnov za zaustavljanje prebrojavanja glasova.

Masovni broj glasačkih listića pristiglih poštom

Trump je osudio činjenicu da su biračke vlasti glasačima u nekim državama slale glasačke listiće, a da ih oni prethodno nisu tražili.

"Demokrate nikada nisu vjerovali da mogu pošteno pobijediti na ovim izborima", rekao je bez iznošenja dokaza 5. novembra. "Zbog toga su poslali desetine miliona neželjenih glasačkih listića bez ikakvih mjera provjere."

Međutim, ti glasački listići i dalje podliježu istoj provjeri kao i bilo koji drugi listići. I u Utahu, na primjer, zvaničnici su rekli da je mjera pomogla provjeri biračkih spiskova, jer ako se vrati glasački listić, država bi mogla glasača označiti kao da je glasao.

Navodni skandal sa flomasterima - #SharpieGate

Druga navodna nepravilnost u glasanju je da su izborni službenici u Arizoni, okrugu Maricopa, sa najbojnijim stanovništvom, osigurali biračima flomastere koji će ostaviti trag na glasačkim listićima koji se neće moći skenirati i zbog toga neće biti prihvaćeni.

Primjedbe, koje su se pojavile na društvenim mrežama, dovele su demonstrante - neki od njih su nosili naoružanje - da se okupe ispred izbornog štaba u Maricopi 4. novembra, dan nakon izbora.

Nakon što je državno tužilaštvo poslalo pismo okružnim izbornim službenicima radi objašnjenja, odjel za izbore u Maricopi pojasnio je da su baš ti tipovi flomastera podijeljeni biračima "jer smo nakon više testova ustanovili da ti flomasteri imaju tintu koja se najbrž suši i najprikladnija je za unos u tabele".

Na dan 5. novembra državna sekretarka Arizone Katie Hobbs, najviša državna izborna zvaničnica, rekla je za one koji protestuju da "njihovo prisustvo zapravo uzrokuje kašnjenje i poremećaje i sprečava zaposlenike da rade svoj posao".

Međunarodni posmatrači

OSCE, koji je prethodno posmatrao osam američkih izbora, a posljednji put izbore na pola mandata 2018. godine, za ovo je glasanje rasporedio kratkoročnu misiju izbornih posmatrača.

Organizacija je 4. novembra izdala izjavu u kojoj je zaključila da je glasanje bilo "konkurentno i dobro organizovano", uprkos "pravnim nesigurnostima i logističkim izazovima", od kojih su mnogi proizašli zbog pandemije COVID-19 i "visoko polarizovanog političkog okruženja".

Konstatujući da je "brojanje i prebrojavanje podataka u toku i da bi se trebalo nastaviti u skladu sa zakonom i OSCE-ovim opredjeljenjima", OSCE je rekao da "neutemeljeni navodi o sistematskim nedostacima, posebno od strane aktuelnog predsjednika, uključujući i izbornu noć, štete povjerenju javnosti u demokratske institucije".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG