Dostupni linkovi

Si Đinping: Kina želi trgovinski sporazum sa SAD


Zastave Kine i SAD, ilustrativna fotografija
Zastave Kine i SAD, ilustrativna fotografija

Kineski predsednik Si Đinping rekao je danas da Peking želi da radi na trgovinskom sporazumu sa SAD, ali da se ne plaši da uzvrati u slučaju novih američkih sankcija, javlja Asošijejted Pres.

Ekonomisti upozoravaju da prolongirani trgovinski spor između dvije najveće ekonomije povećava rizike po globalnu ekonomiju jer remeti lance isporuke robe, otežava investicije i umanjuje poslovno povjerenje.

Rad na prvoj fazi dogovora mogao bi da se protegne u sljedeću godinu, rekli su trgovinski stručnjaci i ljudi bliski Bijeloj kući. Peking zahtijeva produženje perioda sa ukinutim taksama, a i Vašington povećava svoje zahtjeve.

"Želimo da radimo na sporazumu za 'prvu fazu' na osnovu uzajamnog poštovanja i ravnopravnosti", rekao je Si predstavnicima međunarodnog Novog ekonomskog foruma.

On je dodao da će Peking uzvratiti kada je to potrebno, ali da aktivno radi na tome da se ne dogodi novi trgovinski rat.

"Mi nismo inicirali ovaj trgovinski rat i to nije nešto što želimo", naglasio je kineski predsjednik.

Kina je pozvala najviše američke pregovarače na novu rundu direktnih razgovora u Pekingu, piše "Vol strit Džurnal" pozivajući se na neimenovane izvore.

Poslednje jačanje tenzija uslijedilo je kada je predsjednik SAD Donald Tramp uveo kaznene carine prošle godine na kineski izvoz u SAD u vrijednosti od više milijardi dolara, nastojeći da pojača pritisak na Kinu da uvede promjene u svoju trgovinsku i investicionu politiku.

Kina je uzvratila podizanjem svojih carina na uvoz američke robe. Poslije postepene eskalacije sankcija i zastoja u trgovinskim razgovorima ove godine, dvije strane rade na nečemu za šta kažu da će biti preliminarni sporazum, na osnovu koga će nastaviti da se bave kompleksnijim pitanjima.

Izgledi čak i za tu prvu fazu sporazuma su neizvjesni. Kina je saopštila da želi da američka strana obeća da će postepeno smanjiti carine, ali da nije sigurno da su Amerikanci na to spremni.

U međuvremenu Tramp je prihvatio da sačeka sa daljim povećanjem carina dok traju pregovori. Međutim, SAD i dalje treba da podignu carine na uvoz kineske robe u vrijednosti od 160 milijardi dolara i to idućeg meseca.

XS
SM
MD
LG