Dostupni linkovi

Američki predsjednik: I dalje pregovaramo s Kinom o trgovini


Donald Trump
Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u srijedu da SAD nastavlja razgovor sa Kinom, ali nije dao druge pojedinosti, jer su obje strane pokušale izbaciti jedan od faza trgovinskog sporazuma uoči usporavanja američkih carina koje slijede idućeg mjeseca, prenosi Reuters.

"Nastavljamo razgovor s Kinom. Kina želi postići dogovor. Pitanje je - želim li postići dogovor? Jer mi se sviđa ono što se sada dešava", rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući.

Trump je prošlog mjeseca objavio sporazum o početnom trgovinskom sporazumu s Pekingom, ali formalni sporazum nije objavljen. Očekivalo se da će sporazum biti potpisan sredinom novembra, ali stručnjaci sada navode da bi to moglo biti pokrenuto iduće godine.

Dvoje ljudi uključenih u ove pregovore rekli su da Trump želi dublje ustupke Kini kako bi odustao od postojećih carina i ukinuo dodatne carine od oko 156 milijardi dolara na kineske proizvode široke potrošnje koje bi trebale stupiti na snagu 15. decembra.

Trump je u utorak takođe zaprijetio da će povećati carine ako ne bude postignut dogovor s Pekingom.

Trajni trgovinski spor između dvije najveće svjetske ekonomije otežao je finansijska tržišta i zaprijetio globalnom ekonomskom rastu.

XS
SM
MD
LG