Dostupni linkovi

Sarajevo Film Festival: O Gazi, mladim talentima i koprodukcijama


Ceremonija crvenog tepiha prvog dana 20. SFF
Ceremonija crvenog tepiha prvog dana 20. SFF

Ceremonijom dodjele nagrada Srce Sarajeva u subotu uveče u Narodnom pozorištu spustiće se zavjesa ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala (SFF). Devetodnevna filmska smotra, koja je u protekle dvije decenije stekla reputaciju najznačajnije u regiji, do subote uveče planira završiti sa projekcijama ukupno 247 filmova iz 60 zemalja.

Raznovrstan program ni najizbirljivije filmoljupce nije ostavio ravnodušne. Pored filmova, Festival je omogućio brojne susrete profesionalaca, njihovim mlađim kolegama omogućio da uče od iskusnijih, a publici da uživa u najnovijim ostvarenjima koje je iznjedrila filmska industrija svijeta.

SFF je svojevrsni praznik grada. To je prilika da se Bosna i Hercegovina pozitivnije promoviše u svijetu i nakratko zaboravi činjenica da kao jedina zemlja u regiji zaostaje na evropskom putu. Međutim, Evropa nije zaboravila BiH, a pogotovo njene umjetnike i kulturne radnike. Sarajevo Film Festival se nedavno prijavio na novi program Evropske komisije "Kreativna Evropa" i dobio zeleno svjetlo da može učestvovati u sredstvima tog fonda.

"Nadamo se da ćemo realizacijom grantova koje smo izborili zahvaljujući svojim kvalitetnim programima - gdje smo svrstani među pet najznačajnijih festivala i koprodukcijskih marketa - dobiti značajna sredstva koja će pomoći realizaciji ovog festivala", kaže za RSE Mirsad Purivatra, direktor SFF.

Na Sarajevo Film Festivalu djeluje tim selektora koji ima nimalo lak zadatak - da iz mora produkcije odabere ostvarenja.

Rada Šešić
Rada Šešić

"Imamo 19 filmova i mislim da je zbilja ove godine selekcija vrlo jaka. Imamo nekoliko vrlo snažnih naslova iz Austrije, čak tri iz Mađarske, sa dalekog Kipra također jedan film iz Albanije...", navodi Rada Šešić, selektorka dokumentarnog programa.

Međutim, od svih 19 programa najviše pažnje se posvećuje Takmičarskom programu za igrani film. Devet dugometražnih ostvarenja bori se za novčano najvrijedniju nagradu Festivala - Srce Sarajeva, u iznosu od 16.000 eura.

"Publika je već tokom godina naučila šta je to Takmičarski program i ja sam zadovoljna odzivom, već godinama je to jako dobro", poručuje Elma Tataragić, selektorka ovog segmenta Festivala.

Kada je u pitanju Takmičarski program za igrani film, lajtmotiv većine ostvarenja su intimne priče.

"Nema toliko postratnih tema. Ima nekoliko filmova koji se tiču nekog ratnog sindroma, kako u kontekstu društvenom, ali i na individualnom, odnosno na porodicu kao jedinku društva", konstatuje Aida Pilav, dramaturginja.

Na Talents Sarajevo ove godine učestvuje 69 mladih filmskih autora. Radionice su namijenjene glumcima, režiserima, producentima, scenaristima, a od ove godine i direktorima fotografije i filmskim kritičarima.

"Poprilično sam sigurna da će mi sve ovo pomoći u mojoj profesionalnoj karijeri. Mislim da je ovo odlično što se događa u Sarajevu jer sličan Talents kampus nema nigdje u regiji. Berlinale talents je prevelik i jako je teško tamo upasti. Ovo je zaista odlična prilika. Prošle godine sam aplicirala, ali nisam primljena. Na moje iznenađenje ove godine sam dobila tu šansu", kaže jedna od učesnica programa Talents Sarajevo Arevik Avanesyan, producentica iz Jermenije.

Koprodukcijski market festivala CineLink je mjesto gdje filmovi oživljavaju. Tu se sastaju autori i producenti i drugi filmski profesionalci u namjeri da omoguće realizaciju nekog ostvarenja. Ove godine na CineLinku predstavlja se preko 20 projekata u različitim fazama razvoja. Kada je riječ o manjim, nerazvijenim zemljama, kakva je Bosna i Hercegovina, koprodukcije su nužnost.

Jovan Marjanović
Jovan Marjanović

"Ukupan iznos finansiranja u Bosni i Hercegovini za film je jedva dva miliona maraka. Prosječan budžet dugometražnog igranog filma u BiH je sada pao na 700.000 eura. Dakle, kompletan budžet za kinematografiju je jedva nešto veći od budžeta jednog filma, a u Bosni i Hercegovini se napravi između dva i pet filmova godišnje. Drugim riječima, to nisu filmovi koji su dotirani sto posto, to su filmovi koji su subvencionirani između 20, 25, 30 posto, sve ostalo su sredstva koja dolaze iz inostranstva", ocijenjuje Jovan Marjanović, rukovodilac industrijskog odjela Festivala, te ističe:

"Dakle, moramo na te stvari gledati iz te perspektive, a ne samo pričati o nekim parama poreskih obevznika koje se 'bacaju na nekakve luksuze kao što je kinematografija'."

U okviru Festivala proglašeni su dobitnici nagrade Fondacije Katrin Cartlidge za nove i perspektivne filmske autore. Laureati su palestinski režiseri Abdel Salam Shehadeh i Ashraf Mashharawi. Priznanja dobitnicima uručio je Ken Loach - ovogodišnji kustos Fondacije i jedan od najznačajnijih režisera današnjice

Ken Loach
Ken Loach

"Razlog za dodjeljivanje nagrade je očit - zato što je riječ o režiserima koji rade u ekstremno teškim uslovima, u uslovima u kojima ginu njihove porodice i prijatelji. I pored svega, oni nastavljaju da govore o istini snimajući filmove kako bi i ostatak svijeta znao šta se dešava u Gazi, a to nadmašuje sve ono što je film - to je ujedno velika hrabrost i važan zadatak da nam kažu šta se tamo dešava", kaže Loach za RSE, te navodi:

"Opet je na snazi kršenje međunarodnog prava, i pored svega navedenog, Ujedinjene nacije tolerišu nasilje i ne kažnjavaju Izrael, a na isti način postupa i vlada Velike Britanije, kao i vlade drugih država Zapada. I o tome trebamo otvoreno govoriti."

U subotu u 20 sati biće dodjela nagrada Srce Sarajeva. Priznanja se uručuju u 13 različitih kategorija. Tada će i zvanično završiti jubilarni 20. Sarajevo Film Festival. Zapravo, tu čast će učiniti romantična komedija "Čarolija na mjesečini" (Magic in the Moonlight) američkog režisera Woodyja Allena.

XS
SM
MD
LG