Dostupni linkovi

Iako opozicija u Skoplju vodi premijer Zaev ne gubi nadu


Zoran Zaev i predsedništvo SDSM -a na konferenciji za novinare 17. oktobra nakon glasanja u prvom krugu lokalnih izbora 2021.
Zoran Zaev i predsedništvo SDSM -a na konferenciji za novinare 17. oktobra nakon glasanja u prvom krugu lokalnih izbora 2021.

Danela Arsovska, nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Skoplja, iza koje je stala VMRO DPMNE, vodi nakon prvog kruga lokalnih izbora u Severnoj Makedoniji.

Prema obrađenim oko 90 odsto glasačkih listića, ona je osvojila oko 37 procenata, a njen protivkandidat, aktuelni gradonačelnik Petre Shilegov iz SDSM-a je dobio oko 35 odsto glasova.

Državna izborna komisija (DIK)je saopštila da je na lokalnim izborima u Severnoj Makedoniji u prvom krugu izabran 31 gradonačelnik, a da još nisu kompletno obrađeni podaci za 15 opština i za Grad Skoplje.

Opoziciona VMRO DPMNE je osvojila mesto gradonačelnika u 19 opština, vladajući Socijaldemokratski savez (SDSM) u devet opština, a Demokratska unija za integraciju, partija Albanaca koja je koalicioni partner u vladi, nakon prvog kruga ima tri gradonačelnika.

U trci za Savet Grada Skoplja, VMRO DPMNE je osvojila preko 33 procenata, a SDSM oko 22 odsto.

Po završetku glasanja i dobivanja prvih rezultata, najveće političke partije su svaka na svoj način tumačili ishod izbora.

“Hvala narode Makedonije. Ovo je tvoja pobeda. Ovo je pobeda, ali ovo je i odgovornost. Verujte da vas nećemo izneveriti”, istakao je lider VMRO DPMNE Hristijan Mickoski na pres konferenciji nešto pre ponoći.

Lider VMRO -DPMNE, Hristijan Mickoski na konferenciji za novinare 18. oktobra nakon prvog kruga lokalnih izbora 2021.
Lider VMRO -DPMNE, Hristijan Mickoski na konferenciji za novinare 18. oktobra nakon prvog kruga lokalnih izbora 2021.

Na pitanje da li razmišlja o prevremenim parlamentarnim izborima, on je dodao da će rukovodstvo partije razgledati i tu opciju.

“Možda ćemo formirati u međuvremenu i novu parlamentarnu većinu. Sačekajmo da vreme da odgovor na ovo pitanje, ali mislim da ćete uskoro imati odgovor”, rekao je Mickoski, ističući da u parlamentu ima 120 poslanika i da se većina postiže sa 61 poslanikom.

Poruke premijera Zaeva

Predsednik SDSM-a Zoran Zaev kaže da se to neće desiti, ističući da aktuelna parlamentarna većina može samo da se poveća.

“Nećemo stati i dozvoliti nekome da zemlju vraća nazad. Progresivni glas se ujedinjuje u drugom krugu i ulazi u borbu za ono sto je radom, znojem i krvlju obezbeđeno u saradnji sa narodom. Borba se nastavlja, progres se ujedinjuje, jer zlo preti”, rekao je Zaev.

Sjeverna Makedonija bira lokalne predstavnike
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

Generalni sekretar SDSM-a Ljupčo Nikolovski, u odnosu na slavlje VMRO DPMNE, smatra da opoziciona partija konstruiše lažnu euforiju.

“Lokalni izbori uvek imaju i drugi krug. SDSM će osvojiti više gradonačelničkih mesta u drugom krugu, jer ima veći koalicioni potencijal od VMRO DPMNE”, istakao je Nikolovski.

I pored ovih izjava čelnika SDSM-a, politički analitičari su skoro jednoglasni da je vladajuća partija doživela poraz u prvom krugu, naročito ako se gledaju rezultati glasanja za opštinske Savete, gde SDSM ima dosta manje glasova u odnosu na lokalne izbore u 2017 godini.

“Loši rezultati su delimično posledica loših vladinih politika, naravno i kampanje koja je bila fokusirana na nacionalne, a ne na lokalne teme. Sa druge strane, vladajuća koalicija je u prvom krugu nastupila prilično razjedinjeno. U svakom slučaju, rekao bih da je ovo ozbiljan udarac na politike SDSM-a i vladajuće koalicije”, kaže analitičar Aleksandar Krzhalovski iz Makedonskog centra za međunarodnu saradnju.

U prvom krugu glasanja su izabrani svi Saveti u 80 opština i u Gradu Skoplju kao posebnu administrativnu jedinicu.

Drugi krug lokalnih izbora, na kome će biti izabrani gradonačelnici u svim opštinama, održaće se 31 oktobra. Kampanja se završava u petak, 29 oktobra u ponoć, a zatim stupa na snagu predizborna tišina, koja traje do završetka glasanja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG