Dostupni linkovi

Berbok: EU će održati reč, ali makedonski Ustav se mora promeniti


Nemačka šefica diplomatije Analena Berbok sa ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije Bujarom Osmanijem u Skoplju, 23. mart 2023.
Nemačka šefica diplomatije Analena Berbok sa ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije Bujarom Osmanijem u Skoplju, 23. mart 2023.

Severna Makedonija ima reč Evropske unije (EU) i neće vas ostaviti na cedilu, ali ustavne promene moraju da se sprovedu što je pre moguće kako zemlja ne bi pala na ovu ključnu prepreku – poručila je u Skoplju 23. marta šefica diplomatije Nemačke, Analena Berbok (Annalena Baerbock).

Posle sastanka sa makedonskim kolegom Bujarom Osmanijem, Berbok je izjavila da promena Ustava ne sme da postane politički kost razdora.

Ohrabrila je da se iskoriste sva raspoloživa sredstva kako bi se proces nastavio u narednim mesecima.

"Ustav nije nešto što se stalno menja, ali ovo su važni koraci i zato mogu da razumem da se o njemu vodi debata – posebno kada je reč o sopstvenom identitetu, istoriji, jeziku i kulturi", rekla je Berbok.

Istakla je da pregovarački okvir EU nije pregovarački okvir između jedne države članice i Severne Makedonije. Stoga, kako je naglasila, EU stoji iza tog okvira i "neće se desiti da kaže – ne".

"Dali smo reč kao EU i održaćemo reč da će ovaj pregovarački okvir biti sproveden zajedno", rekla je Berbok.

Poseta Analene Berbok Skoplju dolazi u trenutku kada se očekuje da Severna Makedonija započne proces uključivanja Bugara u Ustav, što je neophodan korak kako bi zemlja započela otvaranje pregovora sa EU.

Za promenu Ustava potrebna je podrška dve trećine poslanika u Sobranju, koje ima 120 poslanika.

Vlada za sada nema neophodnu podršku, a lider najveće opozicione stranke u parlamentu VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski ostaje pri stavu da neće biti ustavnih promena u ovom skupštinskom sastavu te traži garancije EU kako bi se sprečilo da se desi novi veto iz Bugarske.

Vlada nije integrisana u EU već cela država

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani ocenio je da je zemlja preuzela obaveze koje mora da ispuni i da se pregovori sa EU za članstvo moraju nastaviti.

"Ovaj put zavisi samo od nas. Unija ne integriše Vladu, već celu državu, zajedno sa opozicijom, i svako od nas treba da snosi odgovornost za ovaj proces i tu računamo na podršku naših evropskih prijatelja", rekao je Osmani.

Vlada radi na obezbeđivanju podrške za ustavne amandmane svih poslanika VMRO-DPMNE, rekao je prvi potpredsednik Vlade Artan Grubi u televizijskom nastupu 21. marta.

Predstavnici Vlade najavili su da će Vlada uskoro otvoriti javnu raspravu o ustavnim amandmanima i da su spremni da opozicija formuliše ustavne amandmane kako bi stekla uverenje da nema ništa tajno.

Tokom posete Skoplju, Berbok se sastala i sa predstavnicima opozicionih partija.

Istakla je da u demokratskom društvu za promenu Ustava i vlast i opozicija moraju da sede za istim stolom i u takvim trenucima ne treba na prvom mestu da budu partijska knjižica i izbori, već politika.

Severna Makedonija je već 19 godina u čekaonici EU. Skoplje je 22. marta 2004. podnelo zahtev za članstvo u Evropskoj uniji.

Berbok je ocenila da razume razočarenje, posebno znajući koje je ustupke zemlja napravila na putu ka EU i da to nije bilo lako.

"Kao Makedonke i Makedonci dokazali ste da vas niko ne može zaustaviti na putu ka EU", rekla je nemačka ministarka.

Odnosi između Severne Makedonije i Bugarske su zategnuti više od dve godine, nakon što je Sofija počela da blokira integraciju Severne Makedonije u EU 2019. zbog istorijskog, jezičkog i identitetskog spora.

Blokada je delimično prevaziđena tokom leta i počeli su pregovori zemlje sa EU, međutim, Bugarska uslovljava otvaranje poglavlja.

Berbok i Osmani su razgovarali i o bilateralnim odnosima dve zemlje, ekonomskoj saradnji, predsedavanju Severne Makedonije OEBS-om (Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju) i saradnji unutar NATO-a u vreme ruske agresije na Ukrajinu.

Osmani je podsetio da je Nemačka Severnoj Makedoniji prvi trgovinski partner, a prošle godine robna razmena je premašila pet milijardi evra.

XS
SM
MD
LG