Dostupni linkovi

Koreja preti napadom na SAD


Grafički prikaz razdaljine između Severne Koreje i Guama na južnokorejskoj televiziji
Grafički prikaz razdaljine između Severne Koreje i Guama na južnokorejskoj televiziji

Severna Koreja upozorila je danas (9. avgust) da bi mogla da ispali rakete, u pravcu američkog ostrva Guam u Pacifiku, nakon što je predsednik SAD Donald Tramp zapretio vlastima u Pjongjangu da će se suočiti s "vatrom i besom" kakvu svet do sada nije video.

Tramp je ovo izjavio nakon procene američkih obaveštajnih službi da je Severna Koreja uspela da proizvede nuklearnu bojevu glavu koju mogu da nose postojeće rakete.

Pjongjang je upozorio da bi bilo kakva američka vojna akcija mogla da izazove svetski rat.

Pjongjang: Američka akcija bi mogla da izazove svetski rat
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:22 0:00

“Bilo kakav pokušaj SAD da pokrene preventivni rat biće dočekan sveopštim ratom u cilju uništavanja svih neprijateljskih uporišta, uključujući i kopneni deo SAD”, saopštio je spiker na severnokorejskoj državnoj televiziji.

Pjongjang je naveo da "trenutno pažljivo razmatra operativni plan” kako bi gađao zone oko Guama raketama srednjeg ili dugog dometa "Hvasong-12”, javila je severnokorejska agencija KCNA.

Plan se privodi kraju i mogao bi da se sprovede čim to lider Severne Koreje Kim Džong-un bude odlučio, dodala je severnokorejska novinska agencija KCNA.

Guam pripada teritoriji SAD i na tom ostrvu u Pacifiku, na kome živi 163 hiljada ljudi, nalazi se američka vojna baza koja je ključna za operacije u azijsko-pacifičkom regionu.

U vazduhoplovnoj bazi "Andersen" na Guamu su stacionirani bombarderi "B-1B".

U vazduhoplovnoj bazi "Andersen" na Guamu su stacionirani bombarderi "B-1B"
U vazduhoplovnoj bazi "Andersen" na Guamu su stacionirani bombarderi "B-1B"

Guverner Gvama Edi Kalvo rekao je da je ostrvo spremno na bilo kakvu mogućnost napada, te naglasio da je Guam američka teritorija i da je u kontaktu sa Belom kućom gde su mu američki zvaničnici rekli da nema promene u nivou pretnji, prenosi Rojters.

“Guam je američka teritorija... Mi nismo samo vojna instalacija”, rekao je Kalvo.

Kongresmenka iz Guama Medlin Bordalo takođe je uverena da američke snage mogu da zaštite Guam od nuklearne pretnje Pjongjanga.

Ona je pozvala Trampa da pokaže "čvrsto liderstvo" i radi sa međunarodnom zajednicom na deeskalaciji tenzija i sprečavanju Severne Koreje da unapređuje svoj oružani arsenal.

Tramp: S. Koreja će se suočiti sa vatrom i besom

Tramp je nekoliko sati ranije upozorio Severnu Koreju da će se suočiti s "vatrom i besom" posle izveštaja da američki obaveštajci veruju da je ta zemlja uspela da proizvede nuklearnu bojevu glavu koju mogu da nose postojeće rakete.

"Bilo bi dobro za Severnu Koreju da više ne preti SAD. Pretnje severnokorejskog predsednika Kima Džong-una idu iza granica normalnih izjava i biće dočekane vatrom i besom i osetiće moć kakvu svet do sada nije video."

Tramp: Vatra i bes
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:31 0:00

List Njujork tajms (New York Times) piše da je Tramp komentare izneo nakon što je Severna Koreja ranije danas upozorila da će mobilisati sve svoje resurse u "fizičkoj akciji" kao odgovor na nove sankcije UN.

"Čopori vukova dolaze da uguše naciju. Moraju znati da će strateški koraci Severne Koreje praćeni fizičkom akcijom biti izvedeni nemilosrdno i uz mobilizaciju svih nacionalnih snaga", navodi se u saopštenju koje je prenela državna agencija Severne Koreje.

“Vošington post” (The Washington Post) je objavio u utorak da je Severna Koreja proizvela minijaturne bojeve glave koje mogu da se smeste unutar raketa – što je ključni korak u njenim nastojanjima da postane nuklearna sila.

“Vošington post” je objavio procenu američkih obaveštajnih službi da je Severna Koreja razvila kapacitete za lansiranje nuklearnih bojevih glava, uključujući i interkontinentalne rakete.

Kim Džong-Un proslavlja lansiranje rakete Hvasong-14
Kim Džong-Un proslavlja lansiranje rakete Hvasong-14

Ovaj list je preneo, pozivajući se na neimenovane američke obaveštajce, da je Vojno-obaveštajna agencija ovog meseca završila poverljivu analizu.

Procenjuje se da Severna Koreja raspolaže sa 60 nuklearnih bojevih glava, dok neki stručnjaci smatraju da je taj broj znatno manji.

Japansko Ministarstvo odbrane je, u odvojenom saopštenju, navelo da je moguće da je Severna Koreja izradila minijaturno nuklearno oružje i razvila nuklearne bojeve glave.

To otkriće verovatno će povećati zabrinutost zbog sve veće pretnje Severne Koreje koja, znatno brže razvija svoj nuklearni program nego što su mnogi eksperti predvideli.

Retorika između Bele kuće i Pjongjanga je dramatično zaoštrena nakon što je severnokorejska armija obavila dva uspešna testa interkontinentalnih raketa (ICBM) prošlog meseca, čime je napravila značajan pomak u razvoju naoružanja kojim bi mogla da gađa bilo koji kopneni cilj u SAD.

Japan je saopštio da je danas obavio zajedničke vojne vežbe sa američkim nadzvučnim bombarderima u japanskom vazdušnom prostoru, u blizini Korejskog poluostrva.

U manevrima u regionu južnog japanskog ostrva Kjušu učestvovala su dva američka bombardera "B-1B lanser" i dva japanska borbena aviona "F-2", saopštilo je japansko vazduhoplovstvo.

Američki avioni, koji mogu da nose nuklearne bojeve glave, prethodno su obavili vežbe sa snagama Južne Koreje.

Pjongjang ignoriše apele međunarodne zajednice

Savet bezbednosti UN je prošlog vikenda jednoglasno usvojio nove sankcije Severnoj Koreji u cilju pritiska da okonča nuklearni program.

Pjongajng je saopštio da se ovim merama krši njegov suverenitet upozorivši da je spreman da da Vašingtonu “žestoku lekciju” sa svojim strateškim nuklearnim snagama kao odgovor na bilo koju američku vojnu akciju.

Severna Koreja ignoriše pozive međunarodne zajednice da obustavi svoj nuklearni program. Njene vlasti ističu da je to legitimno sredstvo odbrane od “američkog neprijateljstva” optužujući Vašington i Seul za jačanje tenzija redovnim vojnim vežbama u regionu.

Usred tenzija izmedju SAD i Severne Koreje, gradonačelnik Nagasakija Tomihisa Taue izrazio je danas bojazan od novih nuklearnih napada tokom obeležavanja 72 godine od američkog nuklearnog napada na Nagasaki, 9. avgusta 1945. godine u kome je poginulo više od 70 hiljada ljudi, javila je agencija AP.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG