Dostupni linkovi

Lider Severne Koreje obećava izgradnju 'nepobedive vojske'


"Ne pričamo o ratu ni sa kim, već radije želimo da sprečimo sam rat i doslovno povećamo odvraćanje od sukoba radi zaštite nacionalnog suvereniteta", poručio je Kim Jong-un (na sredini)
"Ne pričamo o ratu ni sa kim, već radije želimo da sprečimo sam rat i doslovno povećamo odvraćanje od sukoba radi zaštite nacionalnog suvereniteta", poručio je Kim Jong-un (na sredini)

Lider Severne Koreje Kim Džong-un obećao je da će izgraditi "nepobedivu vojsku" suočen sa neprijateljskom politikom Sjedinjenih Država, prenose državni mediji te zemlje i dodao da je razvoj oružja za samoodbranu, a ne za početak rata.

Severna Koreja je nedavno testirala, kako tvrdi, nove hipersonične i protivavionske rakete. Jug je u međuvremenu testirao svoje oružje lansirano podmornicom.

U svom govoru na izložbi Samoodbrana 2021. održanoj u Pjongčangu, na kojoj je bio predstavljen niz vojnog hardvera, uključujući tenkove, Kim se obratio vojnim snagama na jugu i rekao da Severna Koreja ne želi borbu sa svojim susedom.

"Ne pričamo o ratu ni sa kim, već radije želimo da sprečimo sam rat i doslovno povećamo odvraćanje od sukoba radi zaštite nacionalnog suvereniteta", rekao je on, prenosi BBC.

Kim je takođe optužio SAD za podsticanje tenzija između Severne i Južne Koreje.

Dodao je da "ne postoji osnova za ponašanje" koja bi Severnu Koreju uverila da SAD nisu neprijateljske.

Sjedinjene Američke Države pod vođstvom predsednika Joe Bidena više puta su govorile da su voljne da razgovaraju sa Severnom Korejom, ali su tražile od Pjongjanga da odustane od nuklearnog naoružanja pre nego što se sankcije mogu ublažiti. Severna Koreja je to do sada odbila.

Ujedinjene nacije zabranile su Severnoj Koreji testiranje balističkih projektila i nuklearnog oružja. U više navrata zemlja je prekršila ove zabrane i zbog toga je bila oštro sankcionisana.

Prošlog meseca, atomska agencija UN-a saopštila je da je Severna Koreja izgleda ponovo pokrenula reaktor koji bi mogao da proizvodi plutonijum za nuklearno oružje, nazivajući to "duboko zabrinjavajućim" razvojem.

Severna Koreja je oduvek tvrdila da treba da nastavi razvoj oružja za odbranu.

Smatra se da je Severna Koreja u teškom ekonomskom položaju nakon što su vlasti zatvorile granice kako bi zaustavile širenje COVID-19.

Dopremanje zaliha ključnih potrepština, poput hrane i goriva, prekinute su iz Kine, glavnog političkog i ekonomskog saveznika Severne Koreje.

XS
SM
MD
LG