Dostupni linkovi

Severna Koreja predložila UN-u da njoj namenjene vakcine pokloni drugima


Studentima se proverava se temperatura, Tehnološki univerzitet Kim Chaek u Pjongjangu, 22. aprila 2020.

Vlasti Severne Koreje predložile su programu Ujedinjenih nacija za distribuciju vakcine protiv korona virusa - Kovaks (Covax) da njoj namenjenih gotovo tri miliona doza kineskih vakcina pokloni onim zemljama sa ozbiljnom epidemijom i dodala da se može pohvaliti savršenom borbom protiv tog virusa.

Program UN za decu (Unicef) koji nabavlja vakcine u ime Kovaksa, saopštio je u utorak uveče da je severnokorejsko Ministarstvo zdravlja najavilo da bi 2,97 miliona doza vakcine Sinovak (Sinovac), namenjeno toj zemlji, trebalo da isporuči nekom drugom, prenosi Beta pozivajući se na AP. Ministarstvo je dodalo da će nastaviti kontakt sa Kovaks-om narednih nekoliko meseci.

Kovaks je odredio i 1,9 miliona doza vakcine AstraZeneka (AstraZeneca), ali isporuka kasni.

Stručnjaci smatraju da je Severna Koreja i dalje usredsređena na stroge karantine i granične kontrole kako bi sprečila širenje korona virusa, a čini se da su u toj zemlji vakcine sekundarni prioritet.

Vlasti Severne Koreje saopštile su da nemaju nijedan slučaj zaraze korona virusom, a u jednom izveštaju se navodi da je u toj zemlji od 19. avgusta testirana 37.291 osoba i da nijedna nije bila pozitivna na virus.

XS
SM
MD
LG