Dostupni linkovi

Sjeverna Koreja - stara prijetnja sa novim oružjem


Akademija nauka o nacionalnoj odbrani provodi testove krstarećih projektila dugog dometa u Sjevernoj Koreji, kako je prikazano u kombinaciji fotografija koje je dostavila Sjevernokorejska centralna novinska agencija (KCNA) 13. septembra 2021.
Akademija nauka o nacionalnoj odbrani provodi testove krstarećih projektila dugog dometa u Sjevernoj Koreji, kako je prikazano u kombinaciji fotografija koje je dostavila Sjevernokorejska centralna novinska agencija (KCNA) 13. septembra 2021.

Uprkos strogim sankcijama i ekonomskoj krizi, Sjeverna Koreja je testirala novorazvijene krastareće rakete velikog dometa koje možda mogu da nose nuklearne bojeve glave, ukazujući na razvoj sve moćnijeg oružja na Korejskom poluostrvu gdje se odvija utrka u naoružanju između Sjeverne i Južne Koreje, pišu svjetski mediji.

Čitamo vam: Sjeverna Koreja - stara prijetnja sa novim oružjem
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:41 0:00
Direktan link

'Strateško oružje od velikog značaja'

Sjeverna Koreja je saopštila da je tokom vikenda, 11. i 12. septembra, uspješno testirala novu krstareću raketu velikog dometa, što je prvo javno testiranje u proteklih nekoliko mjeseci, piše Vašington post (The Washington Post) i dodaje da je testiranje doprinijelo napetostima usred dužeg zastoja u nuklearnim pregovorima sa SAD.

U izvještajima državnih medija navodi se da je Sjeverna Koreja razvijala krstareće rakete tokom dvije godine, čime su ispunjeni ključni odbrambeni ciljevi koje je postavio sjevernokorejski čelnik Kim Džong Un, prenosi američki list ukazujući da ta tvrdnja nagovještava moguće nuklearne kapacitete projektila.

Sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA je projektile opisala kao "strateško oružje od velikog značaja", navodeći kako su ispaljene rakete pogodile ciljeve udaljene 1.500 kilometara, što, dodaje Vašington post, veći dio Japana stavlja u domet projektila.

"Sjevernokorejci imaju običaj koristiti riječ ‘strateški’ kao eufemizam za nuklearni kapacitet", rekla je Ankit Panda, viša saradnica u američkoj Karnegi fondaciji za međunarodni mir (Carnegie).

Testna lansiranja, kako ističe Vašington post, održana su uoči ovosedmičnog sastanka u Tokiju američkog pregovarača za nuklearna pitanja Sunga Kima i njegovih kolega iz Japana i Južne Koreje kako bi istražili načine za prekid nesuglasica sa Sjevernom Korejom.

Kim je prošlog mjeseca rekao da je spreman da se sastane sa predstavnicima Sjeverne Koreje. No, dodaje list, sjevernokorejske vlasti na to nisu odgovorile, kao što ni Vašington nije pokazao namjeru da ponudi ukidanje sankcija koje Pjongjang zahtijeva.

Kontinuirani fokus za razvoj vojnog programa

Sjevernokorejsko testiranje krstarećih raketa dugog dometa izazvalo je kritike iz SAD usred dugotrajnog sukoba oko denuklearizacije dok analitičari kažu da je riječ o novorazvijenoj tehnologiji naroužanja, napisao je Gardijan (The Guardian).

Slike u sjevernokorejskim novinama prikazale su projektil koji izlazi iz jedne od pet cijevi na lansirnom vozilu, te projektil u horizontalnom letu. Takvo oružje predstavljalo bi značajan napredak u tehnologiji naoružanja Sjeverne Koreje, rekli su analitičari, tvrdeći da ono lakše može da izbjegne odbrambene sisteme za ispaljivanje bojeve glave ka Južnoj Koreji ili Japanu – zemljama saveznicama SAD.

Nije jasno da li je Sjeverna Koreja ovladala tehnologijom potrebnom za izradu bojevih glava dovoljno malih za nošenje na krstarećoj raketi ali je, kako naglašava Gardijan, lider Kim Džong Un ranije ove godine rekao da je razvoj manjih bombi glavni cilj.

Američka vojska saopštila je da su raketni testovi "prijetnja" za susjedne zemlje i šire, dodaje britanski list prenoseći dio saopštenja američke indo-pacifičke komande u kojem se navodi da “ova aktivnost naglašava kontinuirani fokus [Sjeverne Koreje] na razvoju svog vojnog programa i prijetnje koje predstavljaju njenim susjedima i međunarodnoj zajednici".

Glavni sekretar japanske vlade Kacunobu Kato rekao je da je vlada "zabrinuta" zbog izvještaja i da će nastaviti blisko sarađivati sa SAD i Južnom Korejom na praćenju situacije.

List također dodaje kako je ponovno aktiviranje međukorejskih telefonskih linija u julu pobudilo nadu u novi početak pregovora oko smanjenja napetosti, ali je Sjever prestao odgovarati na pozive jer su prošlog mjeseca započele godišnje južnokorejsko-američke vojne vježbe za koje je Pjongjang upozorio da bi mogle izazvati sigurnosnu krizu.

Sve više oružja na Korejskom poluostrvu

Iako testiranje novorazvijenih krstarećih raketa dugog dometa nije predstavljalo kršenje sankcija UN-a, ono jeste signaliziralo razvoj sve moćnijeg oružja na Korejskom poluostrvu gdje se utrka u naoružanju između Sjeverne i Južne Koreje zahuktava, piše Njujork tajms (The New York Times).

Najnoviji testovi pokazuju da je Sjeverna Koreja nastavila poboljšavati svoj arsenal projektila i to usred znakova da je Južna Koreja ubrzano povećavala svoje naoružanje, ističe list dodajući da se suparničke vojske naoružavaju sve snažnijim raketama koje mogu letjeti dalje i nositi više razorne moći, a koje je teže presresti.

Napetosti na Korejskom poluotoku naglo su porasle 2017. godine, kada je Sjeverna Koreja testirala tri interkontinentalne balističke rakete i izvela svoj šesti podzemni nuklearni test, što je dovelo do sankcija UN. Budući da međunarodni pregovori nisu postigli veći napredak u sprječavanju Sjeverne Koreje u povećanju naoružanja, Južna Koreja je krenula u izgradnju snažnijih raketa i sistema za odbranu od projektila.

Ovog mjeseca je, dodaje njujorški list, Južna Koreja uspješno testirala svoju prvu balističku raketu lansiranu podmornicom, dok je u avgustu, u saradnji sa Sjedinjenim Državama provela desetodnevnu vojnu vježbu. List naglašava da su zajedničke vježbe dvaju saveznika često provocirale Sjevernu Koreju da izvede vlastite vojne vježbe ili testove naoružanja.

Kada je Sjeverna Koreja zadnji put provela testiranje projektila, 25. marta, izvijestila je da je lansirala novu balističku raketu koja je nosila bojnu glavu od 2,5 tone. Ovog mjeseca u južnokorejskim medijima pojavili su se izvještaji da Južna Koreja razvija još moćnije oružje: balističku raketu kratkog dometa nosivosti do tri tone.

‘Ratni plan’ Sjeverne Koreje

Testiranje novog modela krstarećih projektila velikog dometa je posljednji znak da režim pokušava pojačati svoju mogućnost za nuklearne napade na Japan i Južnu Koreju, ocjenjuje Blumberg (Bloomberg).

Iako SAD i njihovi saveznici imaju sisteme za obaranje projektila, novo oružje, prema pisanju Blumberga, moglo bi narušiti njihovu mogućnost da reaguju dovoljno brzo.

"Ratni plan Sjeverne Koreje je preventivni napad na američke snage u Južnoj Koreji i Japanu ako se desi invazija", rekao je Džefri Luis (Jeffrey Lewis), sa Instituta za međunarodne studije Midlberi (Middlebury) dodajući da "krstareće rakete nude značajne prednosti u smislu iznenađenja, proboja odbrane i tačnosti."

Kim Džong Un se bori s padom ekonomije otkako je prije desetak godina preuzeo vlast dobrim dijelom zbog sankcija koje su ga kaznile za testiranja nuklearnog oružja. No, sjevernokorejski čelnik dosad nije pokazao interes za pregovore s Bajdenovom administracijom, koja je naznačila da bi mogla ponuditi ekonomske poticaje u zamjenu za korake razoružanja.

"To je način na koji nas Sjeverna Koreja ponovno podsjeća da će bez obzira na pandemiju, režim nastaviti sa očuvanjem svojih oružanih kapaciteta u provokacijske i prisilne svrhe", kazala je za Blumberg politička analitičarka i bivša uposlenica CIA-e, Soo Kim.

‘Duboko zabrinjavajući’ razvoj situacije

Testiranje nove krstareće rakete dugog dometa sugeriše da Sjeverna Koreja uprkos strogim međunarodnim sankcijama, nedostatku hrane i ekonomskoj krizi ponovo dokazuje da može razviti novo i opasno oružje, ocjenjuje u svojoj analizi BBC.

Premda je u pitanju testiranje projektila koji ne podliježu sankcijama UN, nove krstareće rakete lete nisko i teško ih je otkriti.Državni mediji također opisuju ove projektile kao "strateške", što obično znači da se režim nada da će na njih staviti nuklearnu bojevu glavu.

Iako analitičari nisu sigurni može li Sjeverna Koreja to razviti, s obzirom na njenu tajnovitotost, niko se, kako ističe BBC, ne bi kladio protiv toga.

Prošlog mjeseca, agencija za atomsku energiju UN saopštila da je izgledalo da je zemlja ponovo pokrenula reaktor koji bi mogao da proizvodi plutonijum za nuklearno oružje, nazivajući to "duboko zabrinjavajućim" razvojem situacije.

Pjongjang je možda bio miran otkako su u Hanoju 2019. održani razgovori između bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) i Kim Džong Una ali, naglašava britanski javni servis, to ne znači da oni koji razvijaju oružje u Sjevernoj Koreji nisu bili zaposleni.

XS
SM
MD
LG