Dostupni linkovi

Severna Koreja lansirala balističke rakete, šesti put za manje od dve nedelje


Severna Koreja realizovala je šest lansiranja za manje od dve nedelje
Severna Koreja realizovala je šest lansiranja za manje od dve nedelje

Severna Koreja ispalila je u četvrtak još dve balističke rakete, što je šesto takvo zabranjeno lansiranje za manje od dve nedelje.

Pjongjang je u sredu opisao svoj nedavni potez kao "pravedne mere suprotstavljanja" zajedničkim vojnim vežbama SAD i Južne Koreje. Pjongjang je u utorak ispalio projektil iznad Japana, što je navelo SAD da sazovu hitan sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Na sastanku su SAD optužile Rusiju i Kinu da štite sever od jačih sankcija, prenosi BBC.

Protiveći se daljim sankcijama Moskva i Peking su Pjongjangu dali "potpunu zaštitu", rekla je američka ambasadorka u UN. Kineski i ruski predstavnici rekli su da je pojačan dijalog bolji od kazne.

Linda Thomas Greenfield, ambasadorka Sjedinjenih Država pri Ujedinjenim nacijama, poručila je na Tviteru:

"Dok je Savet bezbednosti završio sastanak o opasnim lansiranjima balističkih projektila Severne Koreje, saznali smo da je Pjongjang lansirao još dve rakete. Bez greške: dve članice Saveta koje nas sprečavaju da preduzmemo akciju omogućavaju Severnoj Koreji (da to čini)."

U poslednja dva meseca SAD, Južna Koreja i Japan održavaju niz kombinovanih vežbi dok vežbaju kako da poraze i odvrate severnokorejski napad. Ove vežbe su antagonizirale severnokorejskog lidera Kim Džong Una, koji ih vidi kao dokaz da se njegovi neprijatelji spremaju za rat.

Sever je u svom saopštenju optužio SAD za "eskalaciju vojnih tenzija na Korejskom poluostrvu".

U sredu su SAD, Japan i Južna Koreja izvele nove vežbe, za koje su rekli da su odgovor na lansiranje u utorak. SAD su saopštile da "nema ekvivalencije" između zabranjenog probnog ispaljivanja projektila i bezbednosnih vežbi. SAD su takođe premestile svoj nosač aviona USS Ronald Reagan u blizini Korejskog poluostrva.

Južna Koreja i Japan saopštili su da je prva raketa u četvrtak, lansirana oko 06:00 po lokalnom vremenu, preletela oko 350 kilometara sa maksimalnom visinom od oko 100 kilometara, dok je druga raketa imala domet leta od oko 800 kilometara na nadmorskoj visini od oko 50 kilometara.

Nedavni nalet lansiranja snažno podseća na period koji je prethodio njegovom poslednjem testu nuklearnog oružja 2017. Tada je, kao što se sada dešava, Sever testirao rakete, nije bilo dijaloga sa SAD, a Pjongjang je ispalio dve rakete iznad Japana.

Satelitski snimci pokazuju da je Sever obnavljao tunele na svom poligonu za nuklearno testiranje, za koje su tvrdili da su ga uništili 2018. tokom kratkotrajnog diplomatskog zbližavanja sa SAD pod predsednikom Donaldom Trumpom. Prošlog meseca, Severna Koreja je takođe revidirala svoje nuklearne zakone, a lider Kim Džong Un proglasio je svoju zemlju "nepovratnom" nuklearnom silom.

XS
SM
MD
LG