Dostupni linkovi

Lokalni izbori samo u režiji Beograda


Glasanje u Gračanici na izborima za predsednika Srbije u januaru 2008. godine
Glasanje u Gračanici na izborima za predsednika Srbije u januaru 2008. godine
U strategiji Vlade Kosova i međunarodne civilne kancelarije Pitera Fejta o integraciji severa Kosova u kosovski sistem najavljeno je da će uskoro biti održani lokalni izbori u novoformiranoj opštini Severna Mitrovica, koje će organizovati Priština.

Međutim, politički predstavnici kosovskih Srba i građani severne Kosovske Mitrovice ističu da će podržati i izaći samo na one izbore koje organizuje zvanični Beograd.

Kako u izjavi za RSE kaže jedan od lidera kosovskih Srba Marko Jakšić srpski izbori za opštinu Kosovska Mitrovica raspisani su za 30. maj.

“Ti izbori su u režiji i predsednice Skupštine Srbije. Već se vodi i takozvana pripremna – početna kampanja među političkim strankama u Kosovskoj Mitrovici. Ovo što rade Piter Fejt i Hašim Tači je protiv interesa srpske države i oni koji to rade ili oni koji misle da učestvuju u okviru nekog takozvanog izbornog procesa čine ustvari jedan kolaboracionizam. To je protiv interesa srpske države, Srpske pravoslavne crkve (SPC) i srpskog naroda. Lično verujem u svest i savest Srba koji su izdržali ovde 11 godina da će izdržati i ovaj pritisak iz Prištine, kao i bilo kakvo podmićivanje novcem, jer čini mi se da nam je najsvetija otadžbina”, kaže on.

Uskoro miting u Kosovskoj Mitrovici

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo u Vladi Srbije Oliver Ivanović za RSE ocenjuje da su predstojeći srpski izbori za opštinu Kosovska Mitrovica izuzetno važni.

“Mislim da je jako važno da ove pripreme budu obavljene kako valja. Mislim da su sve oči uprte u nas i da će izbori koji nam predstoje biti možda jako, jako važni, mnogo važniji nego što su do sada bili, jer ćemo na taj način poslati poruku onima koji nam ne misle dobro i onima koji misle da na silu integrišu sever Kosova. Prema tome, pamet u glavu i ovoga puta birajte sposobne ljude koji će moći da vas vode, jer nije to više samo komunalna delatnost već tu ima mnogo toga od čega može da zavisi i državna strategija”, ističe Ivanović.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća (SNV) severnog Kosova Milan Ivanović u izjavi za Radio Slobodna Evropa kaže da su jedini izbori prihvatljivi za kosovske Srbe oni koji budu održani u režiji Vlade iz Beograda.
Milan Ivanović

“Sa sigurnošću se može reći da Srbi u severnoj Kosovskoj Mitrovici neće učestvovati na izborima koje organizuju privremene kosovske institucije po planu Martija Ahtisarija. Srbi ne priznaju te institucije, jer imaju svoje institucije, svoju državu i učestvovaće na lokalnim izborima koje organizuje Republlika Srbija”, naglašava on.

I građani Kosovske Mitrovice sa kojima smo razgovarali zastupaju identičan stav po pitanju predstojećih izbora:

“Kako god to neko smatrao ili mislio drugačije, Srbi ovde Kosovo i Metohiju smatraju i dalje svojom teritorijom, dakle delom države Srbije, tako da ćemo one izbore koje raspisuje naša država, odnosno Beograd, naravno svi podržati i da ćemo na njih izaći, pa samim tim i ja.”

Inače, lideri kosovskih Srba najavili su za 24. mart održavanje narodnog mitinga u severnoj Kosovskoj Mitrovici u znak protesta zbog plana Vlade Kosova i međunarodne civilne kancelarije Pitera Fejta o integraciji severnog Kosova u kosovski sistem.

*****
Pročitajte i ovo:
Fejt: Treba rasformirati paralelne strukture
Srbi sa Severa neće prihvatiti integraciju
Izazovi strategije za sever Kosova
Plan o integraciji neodrživ bez srpske saglasnosti?
XS
SM
MD
LG