Dostupni linkovi

Sever Kosova: Restrikcijama do plaćenih računa za struju


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Na severu Kosova u sve četiri srpske opštine ( Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić) svakog radnog dana na snazi su tročasovne redukcije električne energije čiji je cilj da se građani i institucije, primoraju da plaćaju struju koju velika većina u ovom delu Kosova ne plaća više od 15 godina.

Tročasovna isključenja električne energije sprovode se po tzv. trafo-zonama, a ukoliko ova nepopularna mera ne bude dala rezultat, nadležni iz Elektrodistribucije u Severnoj Mitrovici najavljuju uskoro i selektivna isključenja neredovnih platiša.

U ovom preduzeću, koje je deo Elektroprivrede Srbije, kažu da su potrošači na severu Kosova u obavezi da počnu da izmiruju račune za utrošenu električnu energiju počevši od 1. januara 2015. godine, a da će se o sudbini zaostalog duga odlučivati na “višem nivou”.

Koordinator naplate iz Elektrodistribucije u Severnoj Mitrovici Radojica Marković kaže u izjavi za RSE da su u ovom preduzeću bili prinuđeni da sprovode isključenja po trafo-zonama, jer se potrošači nisu odazvali na apele da plaćaju električnu energiju od 1. januara ove godine.

On se izvinio onim potrošačima koji plaćaju električnu energiju, a koji su takođe kao i neplatiše pogođeni redukcijama struje.

“Kažem, mi smo krenuli i malo oštrije prema potrošačima da isključujemo, nadamo se da ćemo na ovaj način da umolimo potrošače da plaćaju električnu energiju. Sledeći postupak koji ćemo mi sprovesti jeste selektivno isključenje od 25. marta”, rekao je on za RSE.

Marković je objasnio da to znači da ubuduće oni koji ne plate biće isključeni sa elektromreže sve dok ne izmire račune za utrošenu električnu energiju i da će isključenja pogoditi i tzv. zaštićene potrošače ako nastave da se oglušavaju o njihove apele.

“Postoje zaštićeni potrošači koji su sa nama postiogli i potpisali sporazum. Svi oni koji su zaštićeni, mi nećemo njih isključivati do određenog perioda, nego ćemo im uputiti jedan zahtev za izmirivanje duga prema nama, a nakon toga ako se ogluše o naš zahtev normalno da ćemo morati i njih da isključimo”, rekao je on.

Marković je dodao da se od potrošača traži da izmire račune koji im stižu od 1. januara 2015. godine a da će o zaostalom dugu iz ranijeg perioda odlučivati nadležne srpske državne institucije i EPS.

Odnosno, struja na severu Kosova dolazi i iz Kosovske energetske korporacije (KEK) ali s obzirom na ograničen pristup kosovskih institucija na severu od završetka rata, EPS i Elektrodistribucija Srbije se smatraju nelegalnim operaterima.

Istovremeno, nadležni iz Vlade Kosova saopštili su da je snadbevanje električnom energijom institucijama i građanima sa severa Kosova, pre svega, političko pitanje.

Prema zvaničnicima KEK-a, dug na severu Kosova, od završetka rata 1999. godine do danas, iznosi preko 100 miliona evra.

Među neplatišama su i kosovske institucije, neka od preduzeća koja su u vlasništvu Srbije, kombinat Trepča i građani.

Većina građana severne Mitrovice sa kojima smo razgovarali za RSE kažu da se računi za utrošenu električnu energiju moraju izmiriti ali samo ukoliko, kako ističu, struju dobijaju od srpskog preduzeća, a ne od Kosovske energetske korporacije.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00
Direktan link

Na severu Kosova danas živi oko 70.000 građana, mahom Srba. U ostalim delovima Kosova južno od Ibra Srbi od 2010. godine redovno plaćaju struju i to na osnovu ugovora koji su potpisali sa KEK-om.

XS
SM
MD
LG