Dostupni linkovi

Osuđeni borac u Donbasu na barikadama na severu Kosova


Jedna od fotografija koju je Nikola Jović objavio na svom Facebook nalogu
Jedna od fotografija koju je Nikola Jović objavio na svom Facebook nalogu

Nekoliko dana nakon što su lokalni Srbi blokirali puteve na severu Kosova, barikade je posetio i srpski državljanin osuđen za učešće na ratištu na ruskoj strani u Ukrajini 2015. godine.

Nikola Jović, koga je Viši sud osudio zbog učešća u ratu na Ukrajini, što je kažnjivo srpskim zakonom, na svom nalogu na Fejsbuku (Facebook) objavio je fotografije iz naselja Veliko Rudare u opštini Zvečan na severu Kosova.

U ovom mestu lokalni Srbi kamioni danima blokiraju put, izražavajući nezadovoljstvo zbog hapšenja sunarodnika i bivšeg pripadnika Kosovske policije Dejana Pantića.
Pantić je uhapšen 10. decembra i kosovske vlasti ga sumnjiče da je učestvovao u napadu na prostorije Centralne izborne komisije Kosova.

Na fotografijama Jovića od 13. decembra, koji je, kako je naveo, na sever Kosova otišao kao novinar ruskog državnog medija Russia Today (RT), se može videti i vozilo KFOR-a (Misije NATO-a na Kosovu), zastava Srbije na ogradi jedne od kuća, kao i šator koji su meštani podigli u naselju Veliko Rudare.

Jović je objavio i svoju fotografiju u Severnoj Mitrovici na Kosovu.

"Na barikadama. Uvek uz svoj narod", napisao je Jović uz fotografije.

Na jednoj od Jovićevih fotografija se vidi ispisan simbol ruske vojne invazije na Ukrajinu "Z" na Kosovu.

On je na Fejsbuku objavio i video kako, kao dopisnik ruskog državnog kanala Russia Today, izveštava sa Kosova.

RT je počeo sa emitovanjem onlajn (online) odnosno veb sadržaja svog programa na srpskom jeziku 15. novembra uz poruku "Kosovo je Srbija".

RT, kao medij pod kontrolom Kremlja koji se finansira iz državnog budžeta, ima zabranu emitovanja u Evropskoj uniji od marta 2022. godine.

Označen je kao ključan za širenje ruske propagande i na meti je širokog paketa sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

Jović je u oktobru na Fejsbuku objavio da mu je zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu. Iz Policije Kosova RSE nije dobio odgovor da li je Joviću dozvoljen ulaz na Kosovo.

Radio Slobodna Evropa (RSE) je pokušao da od Jovića dobije informacije o njegovom boravku na Kosovu, ali je on je odbio da odgovori na pitanja.

U pisanom odgovoru na Fejsbuku kao razlog je naveo nezadovoljstvo ranijim pisanjem RSE o njemu.

"Podrška Srbima" i javljanje sa severa Kosova

Jović je na Fejsbuku 13. decembra napisao i da se podrazumeva da je bitno "da budemo tu sa braćom i uz braću" uz simbol zastave Srbije, kao i da će na Kosovu biti "još nekoliko dana sigurno".

U drugoj objavi od 11. decembra Jović je objavio svoje uključenje na ruski državni kanal RT u kojem na engleskom jeziku govori o situaciji na Kosovu.

On je u svom javljanju za RT dešavanja na severu Kosova opisuje kao "provokaciju" Albanaca i premijera Kosova Aljbina (Albin) Kurtija koji, prema njegovim rečima, "pokušava da nametne svoju volju" Srbima na Kosovu.

U objavi na Fejsbuku je napisao da koristi "svoju poziciju dopisnika za međunarodni servis RT" da upozna "svetsku javnost sa situacijom u našoj južnoj pokrajini i neprestanim terorom nad Srbima" na Kosovu.

U objavi na Fejsbuku Jović je napisao da koristi "svoju poziciju dopisnika za međunarodni servis RT" da upozna "svetsku javnost sa situacijom u našoj južnoj pokrajini i neprestanim terorom nad Srbima" na Kosovu
U objavi na Fejsbuku Jović je napisao da koristi "svoju poziciju dopisnika za međunarodni servis RT" da upozna "svetsku javnost sa situacijom u našoj južnoj pokrajini i neprestanim terorom nad Srbima" na Kosovu

Kosovo je nezavisnost proglasilo 2008. godine, što zvaničan Beograd ne priznaje. Uz pomoć, između ostalog i Rusije, Srbija blokira članstvo Kosova u međunarodnim institucijama.

Politika zvaničnog Kremlja prema najnovijoj eskalaciji krivi Evropsku uniju zbog, kako je izjavila portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, "velikog neuspeha posredovanja u zaustavljenom dijalogu".

EU posreduje u pregovorima Srbije i Kosova od 2011. godine i redovno okuplja predstavnike dve zemlje u pokušajima normalizacije odnosa i konačnog međusobnog priznanja.

Širenje propagande

Predrag Petrović, direktor istraživanja u nevladinom Beogradskom centru za bezbednosnu politiku (BCBP) kaže za Radio Slobodna Evropa da Jovićevo prisustvo na barikadama samo po sebi ne predstavlja bezbednosni rizik, međutim, podvlači:

"Ono što može da predstavlja bezbednosni izazov je to na koji način će se ta vest dalje prenositi, posebno među proruskim i ekstremno desničarskim kanalima. Sama činjenica da je on tamo bio može da bude iskorišćena u propagandne svrhe na tim kanalima", kaže Petrović.

Na pitanje koliko država Srbija ima kapaciteta da se bavi povratnicima sa stranih ratišta, Petrović kaže da nadležne institucije do sada nisu pokazivale interesovanje da se upuste u resocijalizaciju tih ljudi.

"I ljudi koji su išli da se bore protiv režima Bašara al Asada (predsednika Sirije) u Siriji su bili prepušteni sami sebi, odnosno lokalnoj zajednici da ih ona resocijalizuje. Slično je i sa onima koji su išli na ukrajinsko ratište", kaže Petrović.

Osuđeni izveštač

Jović je, kako je RSE ranije pisao, u septembru 2022. objavio na društvenoj mreži Fejsbuk da je putovao u oblasti istočne Ukrajine Donjeck i Lugansk (Donbas) objavivši fotografije sa više uniformisanih vojnika.

On je tada naveo da je putovao u svojstvu novinara.

Jović je u istoj ulozi predstavljen i u septembru na tribini u "Ruskom domu" , ruskom centru za nauku i kulturu u Beogradu, gde je govorio o Ukrajini.

Ipak, Jović ranije nije odlazio u Ukrajinu kao novinar, već kao učesnik ratnih dešavanja.

RSE je došao do presude Višeg suda u Beogradu u kojoj je, između ostalog, navedeno da se Jović u martu 2015. godine priključio paravojnoj formaciji "7. brigade" "Donjecke Narodne Republike" na istoku Ukrajine.

Reč je o proruskoj formaciji koja je na strani separatista.

U presudi se navodi da je Jović rukovao automatskom puškom, te da je u aprilu iste godine napustio Ukrajinu. Jović je priznao krivicu na sudu.

Osuđen je pred tim sudom na uslovnu kaznu od godinu dana zatvora, jer je učešće u ratu na stranom ratištu u Srbiji krivično delo.

U delovima istočne Ukrajine Donjeck i Lugansk, Moskva je podsticala separatistički ustanak 2014. godine i u tim delovima Ukrajine su se od tada vodile borbe između ukrajinskih snaga i proruskih separatista.

Jović je ranije za RSE rekao da to što je bio borac u ratu na Ukrajini nije prepreka za njegov novinarski rad.

"Pošto sam i kao dobrovoljac i kao novinar bio u Donbasu nekoliko puta u ovih sedam godina, mogu da sa više strana i uglova sagledam tematiku i problematiku", napisao je, između ostalog, u odgovoru za RSE u septembru.

Iz Srbije je, prema procenama ambasade Ukrajine u Srbiji iz decembra 2018., više od 300 građana otišlo da se bori na proruskoj strani.

Za učešće u ratu u Ukrajini u periodu od 2015. do 2018. godine u Srbiji je doneto 32 osuđujuće presude. U 28 slučajeva, sud je okrivljenima presudio uslovnu kaznu zatvora, dok je na kućni pritvor u trajanju od šest meseci osuđeno četiri osobe.

Podrška desničarskih organizacija Srbima na Kosovu

Jović je na Fejsbuku 11. decembra objavio i poziv na desničarski protest koji je 12. decembra u znak podrške Srbima na Kosovu organizovan ispred Hrama Svetog Save u Beogradu.

Organizatori ovog okupljanja bili su maskirani i nisu želeli da otkriju svoj identitet.
Video sa ovog protesta podelila je na Telegramu ruska paravojna grupa "Vagner", koju je Evropska unija (EU) stavila na listu sankcija. Ova jedinica, prema pisanju medija, sačinjena je od obučenih plaćenika, spremnih da učestvuju u ratovima širom sveta.

Zapadne vlade optužuju Moskvu da koristi Vagnerovu grupu kao paravojnu snagu u sukobima u Ukrajini, Libiji, Siriji, Sudanu, Mozambiku i Centralnoafričkoj Republici.

Jedinica ima aktivnu ulogu na ruskoj strani i nakon invazije na Ukrajinu.

Na svom Telegram kanalu pomno prati i krizu na severu Kosova, gde kamioni i autobusi blokiraju puteve, sprečavajući saobraćaj prema graničnim prelazima sa Srbijom Jarinju i Brnjaku.

Zebnja u albanskim sredinama na severu Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

Neposredni povod je hapšenje bivšeg policajca srpske nacionalnosti Dejana Pantića, ali tenzije na Kosovu počele su ranije kada su početkom novembra srpski policajci, sudije, tužioci i administrativno osoblje na severu Kosova napustili rad u institucijama Kosova.

Vlasti u Srbiji su 15. decembra tražile od KFOR-a povratak srpskih bezbednosnih snaga na Kosovo na osnovu rezolucije Ujedinjenih nacija 1244.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar (Escobar) rekao je 13. decembra u intervjuu za RSE da kategorički odbija taj zahtev.

Mirovna misija NATO na Kosovu (KFOR) je na svojoj zvaničnoj Facebook stranici 13. novembra navela da je jedini put ka održivom miru rešavanje pitanja kroz dijalog Prištine i Beograda uz poštovanje prava svih zajednica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG