Dostupni linkovi

Russia Today počeo sa emitovanjem na srpskom uz poruku 'Kosovo je Srbija'


RT, kao medij pod kontrolom Kremlja koji se finansira iz državnog budžeta, ima zabranu emitovanja u Evropskoj uniji od marta 2022. godine
RT, kao medij pod kontrolom Kremlja koji se finansira iz državnog budžeta, ima zabranu emitovanja u Evropskoj uniji od marta 2022. godine

Ruski državni kanal Russia Today (RT) saopštio je u utorak, 15. novembra, da je počeo sa emitovanjem onlajn (online) odnosno veb sadržaja svog programa na srpskom jeziku.

Ovu vest na Tviteru je potvrdila i glavna urednica RT, Margarita Simonjan (Simonyan) porukom: “Pokrenuli smo RT na Balkanu. Jer Kosovo je Srbija.”

U saopštenju objavljenom na sajtu RT na ruskom jeziku, najavljeno je da će emitovanje televizijskog programa na srpskom jeziku početi do 2024. godine.

"Verovatno nas nigde u svetu nisu očekivali koliko ovde. Želim da se obratim dragim Srbima na njihovom jeziku: 'Braćo, gledajte RT'", rekla je Margarita Simonjan u zvaničnom saopštenju ruske državne televizije.

Citirana je i izjava glavne urednice srpskog programa, Elene Milinčić, koja je rekla da "će stanovnici regiona imati pristup RT na srpskom jeziku, što će pružiti potpuniju sliku savremenog sveta".

"Postati deo medijskog prostora Balkana za nas je veliki izazov. Spremni smo za to", rekla ona a preneo RT.

RT, kao medij pod kontrolom Kremlja koji se finansira iz državnog budžeta, ima zabranu emitovanja u Evropskoj uniji od marta 2022. godine.

Označen je kao ključan za širenje ruske propagande i na meti je širokog paketa sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

Ali vlasti u Srbiji, uprkos pozivima iz Brisela, odbijaju da se usklade sa evropskim sankcijama.

Već na prve najave da bi RT mogao da pokrene svoj program na srpskom jeziku reagovala je Evropska unija (EU) u julu mesecu 2022.

Tada je saopšteno da Brisel očekuje da se Srbija uzdrži od intenziviranja odnosa sa Rusijom.

U saopštenju Petera Stana, portparola Evropske komisije (EK) za spoljne poslove i bezbednosnu politiku od 15. jula, dodaje se da se od Srbije očekuje usklađivanje sa odlukama Evropske unije, među kojima je i ograničenje emitovanja ruske državne televizije RT.

"RT je deo ruskih propagandnih i dezinformacionih instrumenata kojima Kremlj prati nezakonitu agresiju na Ukrajinu i ubistva ukrajinskog naroda", saopštio je Stano.

XS
SM
MD
LG