Dostupni linkovi

U Beogradu manji skup zbog Kosova na poziv desničara


Protest u Beogradu zbog situacije na Kosovu, 29. maj 2023.
Protest u Beogradu zbog situacije na Kosovu, 29. maj 2023.

Nekoliko desetina građana blokiralo je 29. maja uveče deo autoputa u Beogradu, navodeći to protestom zbog situacije na Kosovu.

Na protest je pozvala desničarska organizacija Pokret za odbranu Kosova. Prisutan je i Mladen Obradović, iz ekstremno desničarske organizacije Obraz, čiji je rad Ustavni sud Srbije zabranio 2012. godine.

Mirnovna misija NATO-a na Kosovu, KFOR, intervenisao je 29. maja ujutro kako bi rasterala srpske demonstrante okupljene ispred zgrade opštine Zvečan na severu Kosova.

Tada je došlo do sukoba u kojem je bilo desetine povređenih na obe strane.

Grupe pripadnika srpske zajednice protestovale su u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić na severu Kosova protiveći se novim gradonačelnicima albanske nacionalnosti u većinski srpskim opštinama.

Oni su izabrani na aprilskim izborima koje su lokalni Srbi bojkotavali.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je pripadnike srpske zajednice 29. maja uveče da se ne sukobljavaju sa NATO snagama.

KFOR je 29. maja pojačao prisustvo u opštinama na severu Kosova. Ova misija je pre incidenta u Zvečanu pozvala sve strane da se uzdrže od akcija "koje bi mogle podstaći tenzije ili izazvati eskalaciju".

Međunarodna zajednica je ulazak novih gradonačelnika u opštinske zgrade uz pomoć policije opisala kao "prisilni ulazak" i zatražila od Kosova da ne preduzima "jednostrane i destabilizujuće korake".

XS
SM
MD
LG