Dostupni linkovi

'Noćni vukovi' na skupu podrške Rusiji u Banjaluci


Noćni vukovi na skupu podrške Rusiji u Banjaluci
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

Noćni vukovi na skupu podrške Rusiji u Banjaluci

Više desetina proruski orijentisanih građana okupilo se 12. marta u Banjaluci, administrativnom centru entiteta Republika Srpska (RS), kako bi podržali rusku invaziju na Ukrajinu.

Rusija je napala Ukrajinu 24. februara, što je prouzrokovalo egzodus hiljada izbeglica ka Evropi, uz optužbe Kijeva da je ruska strana počinila ratne zločine.

Na skupu u Banjaluci su bili i pripadnici ogranka ruskog moto kluba "Noćni vukovi" iz Republike Srpske, organizacije bliske ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, koja se osam godina nalazi se na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Predsjednik ogranka ove organizacije iz Republike Srpske Goran Tadić izjavio je da su došli da podrže "bratski ruski narod" i "predsjednika Rusije Vladimira Putina".

"Ovo danas nije skup mržnje ni prema jednom narodu. Ovo je skup bratske ljubavi i bratske podrške Rusiji i ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, čovjeku koji je vratio čast i dostojanstvo i Ruskom i Srpskom narod", rekao je on.

Ovo udruženje već duže vrijeme njeguje dobre odnose sa rukovodstvom bh. entiteta Republika Srpska.

"Noćni vukovi" imaju svoje članove u Republici Srpskoj, a njihovi predstavnici su redovni gosti u Banjaluci na obilježavanju Dana RS, koji se u ovom entitetu proslavlja 9. januara svake godine, iako je Ustavni sud BiH ovaj praznik dva puta proglasio neustavnim.

Iz ovog udruženja ranije su isticali kako je Milorad Dodik, član predsjedništva BiH i lider vladajuće partije u RS-u Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), veliki prijatelj "Noćnih vukova".

Tokom 2014. godine, ruski motociklisti su Dodiku, tadašnjem predsjedniku RS, prilikom susreta poklonili prsluk i džemper sa grbom RS i znakom "Noćnih vukova".

Vođa "Noćnih vukova", Aleksandar Zaldostanov Hirurg, 9. januara 2018. povodom Dana RS, dobio je od Dodika Orden časti sa zlatnim zracima "za naročito isticanje i afirmaciju ljudskih prava, toleranciji među ljudima i narodima, vladavini prava i sloboda, kao i jačanju prijateljskih odnosa između Ruske Federacije i Republike Srpske".

Organizator skupa podrške Rusiji u Banjaluci je udruženje Srpsko-ruski most, a prisustvovali su i predstavnici organizacije Srpski narodni pokret "Izbor je naš", te predstavnici Udruženja "Srbsko sobranje Baštionik".

Tokom sat vremena trajanja skupa, okupljeni su slušali ruske narodne pjesme okićeni zastavama Srbije i Rusije.

Predsjednik Udruženja "Srbsko sobranje Baštionik" Predrag Adamović izjavio je da su se okupili da pokažu kako "Srbi vole Ruse", te da ih vole "do kraja".

"Mi smo došli ovdje da damo podršku ruskome narodu i jasno smo to i pokazali svojim prisustvom", naveo je on.

Skupu su prisustvovali i lider Socijalističke partije Republike Srpske (SP RS) Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi RS, te Duško Milunović, entitetski ministar rada i boračko-invalidske zaštite, koji takođe dolazi iz redova Socijalista.

Bosna i Hercegovina (BiH) se priključila Evropskoj uniji (EU) u sankcionisanju vlasti u Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Uprkos tome, član bh. Predsjedništva i lider vodeće partije u Republici Srpskoj (RS) Milorad Dodik je rekao da taj bh. entitet nije spreman da uvodi ekonomske sankcije Ruskoj Federaciji.

Takav stav iznio je na još sjednici Predsjedništva u Sarajevu 2. marta, šest dana nakon što su EU, SAD i Velika Britanija preduzimali prve korake sankcionisanja Rusije zbog napada na susednu Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG