Dostupni linkovi

Francuski prijedlog za spor Skoplja i Sofije stigao u Skupštinu Sjeverne Makedonije


Skupština Sjeverne Makedonije (ilustrativna fotografija)
Skupština Sjeverne Makedonije (ilustrativna fotografija)

Vlada Republike Sjeverne Makedonije na sjednici 7. jula je razmatrala informaciju Ministarstva vanjskih poslova o prijedlogu pregovaračkog okvira Republike Sjeverne Makedonije s Evropskom unijom (EU) koju je predstavila Francuska tokom njenog predsjedavanja EU. Radi se o takozvanom "francuskom prijedlogu".

Vlada je odlučila da prijedlog pregovaračkog okvira proslijedi Skupštini Republike Sjeverne Makedonije na razmatranje i donošenje daljih zaključaka, saopšteno je 7. jula.

Šta je podrazumijevao prvi francuski prijedlog?

Francuski prijedlog - u prvobitnom obliku - predviđao je da bugarski uslovi postanu dio obaveza Sjeverne Makedonije prema EU. Istovremeno, Evropska komisija bila bi garant za njihovo sprovođenje.

Ovo rješenje poznato je kao "francuski prijedlog" jer je došlo tokom francuskog predsjedavanja EU.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron
Francuski predsjednik Emmanuel Macron

Poslije francuskog predsjedavanja Savjetom EU, koje je završeno 1. jula, slijedi šestomjesečno predsjedavanje Češke Republike.

Francuski prijedlog je ukupno treći pokušaj deblokiranja bugarskog veta. Njemu su prethodili njemački i portugalski prijedlog.

"Vlada je na sjednici odlučila da proslijedi prijedlog-pregovarački okvir Skupštini Republike Sjeverne Makedonije na razmatranje i donošenje daljih zaključaka, u skladu s procedurama Skupštine Republike Sjeverne Makedonije", kaže se u saopštenju iz Vlade.

Bugarska, koja je članica EU od 2007. godine, insistirala je da Sjeverna Makedonija formalno prizna da njen jezik ima bugarske korijene, da u svom ustavu prizna bugarsku manjinu i da se odrekne onoga što je rekla da je "govor mržnje" protiv Bugarske.

Sjeverna Makedonija je rekla da njen identitet i jezik nisu otvoreni za diskusiju. Francuski prijedlog bi tražio da Skoplje uključi etničke Bugare u svoj ustav "na ravnoj nozi sa drugim narodima" i promijeni udžbenike istorije. Bugarska tvrdi da je makedonski jezik dijalekt bugarskog, a obje zemlje polažu pravo na određene istorijske događaje i ličnosti, uglavnom iz otomanskog doba.

Inače, klubovi zastupnika juče su održali prvi sastanak kako bi razmotrili primjedbe koje imaju na francuski prijedlog, ali prema najavama iz stranaka, danas neće biti novog sastanka.

Iz VMRO-DPMNE poručuju da bi sljedeći sastanak imao smisla samo ako DUI i SDSM prihvate da svi zajedno kao Vlada, Skupština i država daju primjedbe za korekciju francuskog prijedloga. V

MRO-DPMNE je predložio komentare na Opšte stajalište EU (Pregovarački okvir) i Zajedničko stajalište EU (Pristupni pregovori) u odnosu na Sjevernu Makedoniju.

Bugarsko povlačenje veta

Bugarski parlament dao je Vladi zeleno svjetlo 24. juna da odobri pregovarački okvir za članstvo u EU za Sjevernu Makedoniju. To je potezu koji bi mogao omogućiti njenom sjevernom susjedu da započne pregovore o pridruživanju s blokom.

Parlament je glasanjem dozvolio Vladi da ukine svoj veto nakon izmjene teksta pregovaračkog okvira - koji bi tako garantovao prava Bugara u Sjevernoj Makedoniji kroz ustavne promjene i obavezao Skoplje na održavanje dobrih odnosa s Bugarskom.

XS
SM
MD
LG