Dostupni linkovi

Još se ne precizira kraj procesa


Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Posle prekida od 11 meseci, danas je nastavljeno haško suđenje Vojislavu Šešelju optuženom za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.

Suđenje Šešelju prekinuto je u februaru 2009. godine na zahtev Tužilaštva, koje je tvrdilo da je zbog objavljivanja informacija o zaštićenim svedocima ugrožen integritet postupka. Šešeljevi sledbenici kojih je daleko manje nego kada je dolazio u Hag 2003. godine, u Srbiji najavljuju njegov skori povratak.

Da li je realno da se suđenje Vojislavu Šešelju koji se dobrovoljno predao Tribunalu 2003. godine, okonča ove godine?

Šešelj je, između ostalog, od Suda zatražio da mu se omogući da održi pres konferenciju uoči lokalnih izbora 24. januara koji su veoma važni, kako je rekao, za njega i njegovu stranku.

O ovom zahtevu treba da se izjasne Sekretarijat i Tužilaštvo.

Šta se očekuje u nastavku suđenja? Nerma Jelačić, portparol Suda podseća da je ostalo da se sasluša još 11 svedoka, međutim, u međuvremenu neki od njih su promenili iskaz:

„Od tih 11 svedok, 6-orica su se izjasnila da više ne žele da se pojave kao svedoci Tužilaštva, već odbrane. Sudsko veće je odlučilo da bi u interesu pravde integriteta postupka ove svedoke trebalo da ispita Veće, a ne jedna od strana u postupku.“

NEREALNA OČEKIVANJA

Koliko će trajati dalji proces zavisi i od toga da li će Šešelj izvoditi svedoke ili će, kako je ranije najavio, odustati od odbrane. Zoran Krasić pravni savetnik Vojilsava Šešelja sa kojim je Sud zabranio kontakte optuženog zbog uticaja na svedoke, za naš program kaže da on ne veruje da će Šešelj ispitivati svedoke.

“Vojislav je to pre godinu i po-dve najavio takvu mogućnost zbog toga što nisu nisu ispunjena dva uslova za dokazni potupak odbrane. Još nije skinuta zabrana njegove privilegovane komunikacije sa timom odbrane, i Vojilsav je jedini optuženik u Hagu čija se odrbana ne finansira sredstvima UN“, rekao je Krasić.

Mirka Klarina iz agencije Sense koji prati haška suđenja, pitali smo ima li osnove najave Šešeljevih sledbenika da će se on vratiti ove godine u Srbiju, da će suđenje brzo biti završeno.

“Mislim da to nije realno, Šešelj je jedno vreme najavljivao da neće izvoditi svedoke odbrane, pa je od toga odustao. Pre odbrane, ovog meseca treba da se završi najpre postupak optužbe, zatim saslušanje svedoka koje je pozvalo veće. reč je o zaštićenim svedocima koji će biti pozvani tokom januara. Vi znate da je bilo mnogo problema sa svedocima koji su s predomislili, koji su prvo dali izjave Tužilaštvu u kojima su otvoreno govorili o tome šta se dešavalo u Zvorniku, Vukovaru, Istočnoj Slavoniji...itd. i koji su posle toga, sve što su rekli, porekli. I rekli da su to sve rekli pod pritiskom tužioca pod pretnjama i ucenama”, odgovara Klarin.

Nermu Jelačić smo pitali da li se do sredine godine može očekivati kraj procesa Šešelju:

“Od 121-og zaključenog predmeta nikada se nije dogodilo da je odbrana završila svoje izlaganje u dva mjeseca, pa bi i sada bilo nerealno da se u tako kratkim rokovima nešto uradi.”

Za sada, Šešelj je dobio jednu presudu: 15 meseci zatvora jer je u jednoj od svojih knjiga objavio informacije o zaštićenim svedocima.
XS
SM
MD
LG