Dostupni linkovi

Ima li kraja suđenju Šešelju?


Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Vidi li se kraj suđenju Vojislavu Šešelju koje je počelo 2007., pošto se pet godina pre toga sam predao Tribunalu? Suđenje je prekinuto u februaru ove godine zbog Šešeljevih pretnji svedocima, kako je ustanovio Sud.

Potom je Šešelj dobio 15 meseci zatvora zbog otkrivanja identiteta trojice svedoka u jednoj od svojih knjiga napisanih u zatvoru.

Može li se dokazati optužba protiv Šešelja za ratne zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BIH od 1991. do 1993. godine? Da li je problem u tome ili u nečem drugom?


Haški sud u ćorsokaku?


U domaćoj javnosti se špekuliše da je Haški sud zapao u ćorsokak. Vidan Hadži-Vidanović asistent na Pravnom fakultetu britanskog univerziteta u Notingemu kaže za naš program :
Inicijalna odluka da se Šešelju dozvoli da se brani sam, kao što se dozvolilo to Slobodanu Miloševiću a sada i Radovanu Karadžiću, veoma je čudna odluka. Očigledno da Triunal nije naučio lekciju prilikom suđenja Miloševiću.

„Ako se ne radi o ćorsokaku, onda se radi o ogromnom problemu sa kojim ne znam kako će se izboriti Veće u ovom sastavu.“

Hadži-Vidanović objasnjava i zašto je došlo do toga:

„Ta inicijalna odluka da se Šešelju dozvoli da se brani sam, kao što se dozvolilo to Slobodanu Miloševiću a sada i Radovanu Karadžiću, veoma je čudna odluka. Očigledno da Triunal nije naučio lekciju prilikom suđenja Miloševiću. Ta greška se ponavlja, samo u jednom mnogo težem obliku. Šta će se dalje dogoditi, to je veliko pitanje. Ja mislim da Tribunal neće dozvoliti da to suđenje tek tako propadne.“

Zoran Krasić, šef pravnog tima koji pomaže Šeselju da se sam brani, kaze:

„Pošto mu je vraćeno pravo da se sam brani, Šešelj je pokazao da je najbolji branilac u svom predmetu. I u pogledu činjenica i u pogledu pravne nauke on je demonstrirao nadmoćnost.“

Zašto se odužilo suđenje Vojilsavu Šešelju? Vidan Hadži- Vidanović:

„Treba samo da se prisetimo odluka tog Veća - od toga da se prevode milioni i milioni Šešeljevih napisa, vi sigurno znate da je on uspeo u zatvoru da napiše ne znam koliko desetina knjiga, od kojih svaka ima hiljadu stranica, u kojima vređa apsolutno svakoga ko je na ovoj planeti donosio bilo kakve odluke, i takve su se knjige prevodile od reči do reči...do otkrivanja zaštićenih svedoka, držanja političkih govora u sudnici...“

Šešelj svojim ponašanjem u sudnici obesmislio suđenje?


Na to pitanje naš sagovornik iz Notingema odgovara odrečno:

„Ja mislim da nije. Svakako da ono izgleda delu srpske javnosti kao neka njegova sitna mala pobeda, ali ta suđenja su isuviše ozbiljna, da bi mogla biti obesmišljena njegovom, hajde da kažem, primitivnom duhovitošću."
Zoran Krasić, Foto: Vesna Anđić

Zoran Krasić koji se često javlja za skupštinskom govornicom u republičkom parlamentu kao poslanik iz redova Šešeljevih radikala, zahtevajući , kako kaže, pravdu za svog stranačkog šefa i optužujući vlast da utiče na Haški sud, kako bi se odugovlačio proces da se ne bi Šešelj vratio u zemlju, slično ponavlja i za naš program:
Mislim da nema uslova za pravično suđenje Vojslavu Šešelju, jer su se u ovih sedam godina desile tolike zloupotrebe od strane Tužilštava i toliko kršenja osnovnih prava

„Ja profesionalno mislim da nema uslova za pravično suđenje Vojslavu Šešelju, jer su se u ovih sedam godina desile tolike zloupotrebe od strane Tužilštava i toliko kršenja osnovnih prava koja su zagarantovana, da jednostavno sada postoji simbioza Suda i Tužilaštva, tako da se može primeniti doktrina zloupotrebe postupka.“


Da li se može dogoditi da se Šešelj uskoro vrati u Srbiju, pošto dobije presudu taman toliko dugu koliko je već odležao u Hagu - pitali smo Vidana Hadži-Vidanovića.

„Mislim da je to vrlo moguće. Kazna koju on može da dobije za ono za šta je optužen i što se može dokazati, ne može da bude mnogo duža od tih šest godina koje je on tamo proveo."
XS
SM
MD
LG