Dostupni linkovi

Nastavlja se suđenje Šešelju


Suđenje optuženom za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH Vojislavu Šešelju, lideru Srpske radikalne stranke Srbije, danas se nastavlja pred Haškim tribunalom posle prekida koji je trajao 11 meseci.

Kako je krajem novembra prošle godine najavio predsedavajući sudijažan Klod Antoneti (Jean-Claude Antonetti), tužioci bi pred sudsko veće trebalo da izvedu svog poslednjeg svedoka, čiji je identitet zaštićen pseudonimom VS-037.

Pretresno veće pozvalo je u novembru tužioce da odustanu od iskazajoš tri zaštićena svedoka - VS-050, VS-1033 i VS-1058 - zato što je ocenilo da njihovo svedočenje nije neophodno.

Po najavi sudije Antonetija, pretresno veće bi potom trebalo da sasluša iskaze još šest svedoka koje je samo pozvalo. Budući da je Šešelj ranije nagovestio da neće izvoditi dokaze odbrane, tim iskazima mogao bi biti okončan dokazni postupak, a suđenje bi zatim bilo privedeno kraju završnim rečima optužbe i odbrane.

Proces Šešelju, koji je počeo u novembru 2007, bio je prekinut u februaru prošle godine, na zahtev optužbe, posle tvrdnje jednog od svedoka da mu je prećeno.

Tribunal je o tim tvrdnjama sproveo poverljivu istragu, čiji detalji nisu bili dostupni javnosti.

Saopštavajući odluku da suđenje bude nastavljeno, sudija Antoneti u novembru prošle godine nije pomenuo ishod te istrage, osim što je naznačio da su neki delovi odluke i dalje poverljivi i da neće biti dostupni čak ni optuženom Šešelju.

Šešelj je u pritvoru Haškog tribunala od kraja februara 2003, kada se dobrovoljno predao.
XS
SM
MD
LG