Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbija mora intenzivirati potragu za Mladićem i Hadžićem


Serge Brammertz, arhiv
Srbija, Hrvatska i BiH sarađuju sa Haškim tribunalom, ali i dalje ostaje nerešeno pitanje haških begunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića, kao i topničkih dnevnika, izjavio je glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc (Serge Brammertz) podnoseći u petak polugodišnji izveštaj u Savetu bezbednosti UN-a.

Bramerc je rekao da ni jedan proces više nije u fazi pripreme za suđenje, jer su svi u toku:

„Desetog juna izrečene su presude u procesu koji mi smatramo veoma važnim jer su vezane za zločine počinjene protiv bosanskih muslimana za vreme i nakon pada Srebrenice i Žepe u julu 1995. godine. Sud je proglasio krivim Popovića i šest drugih lica, visokorangiranih srpskih oficira, pripadnika vojnih ili policijskih snaga za genocid i zločine protiv čovečnosti. Dvojica prvooptuženih osuđeni su na doživotnu kaznu zatvora. Smatramo to važnom presudom, ne samo sa stanovišta našeg odnosa prema žrtvama, već i zbog drugih slučajeva koji se vode pred ovim sudom.“


On je istakao da su oni koji su osuđeni u ovim procesima delovali pod komandom drugih osoba, preciznije, pod komandom Ratka Mladića koji je još nedostupan Haškom sudu:

„Presude za genocid, izrečene u slučaju Popović i Beara, još su jedno podsećanje koliko je važno da se pred sudom nađu preostali begunci, pre svega Ratko Mladić.“


Da bi ispunio svoju dužnost i misiju, Haški tribunal u velikoj meri zavisi od saradnje sa zemljama regije kao i od drugih međunarodnih institucija, kazao je Bramerc:

„U proteklih šest meseci Srbija adekvatno odgovara na naše zahteve u vezi sa pristupom dokumentima, arhivama i svedocima. U ovom momentu nema nijednog zahteva koji je na čekanju. Vlasti Srbije su obezbedile stotine stranica ratnih beleški Ratka Mladića kao i elektronske zapise. Tu dokumentaciju je u svojoj istrazi pribavio tim iz Srbije u februaru 2010. godine. Materijal je veoma vredan, mi smo to analizirali i biće od koristi u procesima koji se sada vode u Haškom tribunalu.”

Sudu u Hagu treba politička podrška

Bramerc je podsetio da hapšenje preostalih begunaca, Mladića i Hadžića, ostaje najviši prioritet Tužilaštva:

“Od mog poslednjeg izveštaja Srbija nastavlja napore da uhvati preostale begunce, međutim, rezultati su izostali. Zato smo uvereni da treba analizirati dosadašnju strategiju Srbije i sugerisali smo da se proširi istraga, da se potraga intenzivira. Odlučnost političkih struktura i intenzivna akcija su neophodno za njihovo hvatanje begunaca.”


Kada je reč o Hrvatskoj, Bramerc je istakao da je u proteklom periodu ona uglavnom bila kooperativna:

“Međutim, ostaje sporno pitanje dokumenata vezanih za akciju Oluja iz 1995. godine koji nam nisu dostavljeni.”


Glavni tužilac je kazao da vlasti u Bosni i Hercegovini nastavljaju saradnju sa Sudom:

“Ja u svakoj prilici ohrabrujem zvaničnike da preduzmu sve potrebne mere protiv mreže podrške koju uživaju haški begunci.”


Bramerc je ukazao da su nedavni gestovi pomirenja lidera u regionu otvorili prostor za novi i konstruktivni dijalog:

“U julu se navršava 15 godina od genocida u Srebrenici. Od tada je suđeno velikom broju visokopozicioniranih optuženika za ova zbivanja. Ostvaren je i napredak u procesima pred domaćim pravosuđem. Međutim, bolno poglavlje najnovije istorije može biti zatvoreno na pravi način samo ako svi odgovorni budu izvedeni pred sud."


Predsednik Haškog Tribunala Patrik Robinson je u svom izveštaju naveo da je neophodno formiranje fonda za pomoć žrtvama ratnih zločina.

On je rekao da je moguće da dođe do usporavanja nekih procesa zbog velikog opterećenja osoblja suda kao i njihovog nerešenog statusa. Robinson je istakao da je sudu u Hagu potrebna i "jaka politička podrška".

*****
Pročitajte i ovo
Bramerc predlaže izmene taktike u potrazi za Mladićem

Neko podmetnuo dokumente Hagu?
Pretres Mladićeve kuće - presecanje finansijske pomoći
Zašto Mladić nije u Hagu?
Hapšenje više želja nego verovatnoća
Ko je odgovoran što Mladić nije uhapšen

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG