Dostupni linkovi

Devet članica Šengena ukinulo sve kovid mjere za ulazak u zemlju


Putnici pod maskama i na distanci na "check-inu" na aerodromu u Briselu, Belgija, 15. jun 2020.

Devet članica EU i Šengena u potpunosti je ukinulo kovid mjere za ulazak u zemlju, jedan broj je ublažio režim ulaska, a ostatak zadržao mjere za određene kategorije putnika, pokazuju podaci portala "Šengenvizainfo".

Danska, Mađarska, Island, Irska, Norveška, Poljska, Rumunija, Slovenija i Švedska ukinule su sve mjere za sve putnike za ulazak u zemlju.

Češka, Letonija i Holandija ukinule su ograničenja samo za putnike iz zemalja EU i članica Evropskog ekonomskog prostora (EEA), prenosi Srna.

Kovid mjere za ulazak u zemlju zadržale su Austrija, Belgija, Kipar, Estonija, Finska, Francuska, Hrvatska, NJemačka, Grčka, Litvanija, Malta, Portugalija, Slovačka i Španija.

Za ulazak u Austriju mora se posjedovati i važeći sertifikat o vakcinaciji, preležanom kovidu ili negativan test.

Ista pravila važe za ulazak u Belgiju, Bugarsku, Hrvatsku, NJemačku...

Bez ikakvih ograničenja, Kipar pušta vakcinisane i osobe koje su preležale virus korona, dok ostali putnici, ako im je zemlja na takozvanoj zelenoj listi mogu ući sa negativnim testom, dok je za dolazak iz država sa crvene liste neophodan dodatni test.

Estonija je zadržala pravilo da samo vakcinisani i oni koji su preležali kovid mogu ući bez karantina u zemlju ili obaveze da se u njoj testiraju.

Savjet ministara EU je 22. februara usvojio preporuku po kojoj države članice treba da ukinu privremeno ograničenje na nebitna putovanja na teritoriji EU za osobe koje su primile vakcinu odobrenu od Evropske agencije za lijekove i Svjetske zdravstvene organizacije.

U nebitna putovanja spadaju privatne posjete ili turistička putovanja, koje su na proljeće 2020. godine ukinute za građane trećih zemalja zbog izbijanja pandemije COVID-19.

Kontrolisanje unutrašnjih granica je u isključivoj odgovornosti svake države članice EU. Članice EU nisu obavezne da primjene te preporuke.

XS
SM
MD
LG