Dostupni linkovi

EU ažurirala uslove za putovanja


Savet ministara Evropske unije (EU) usvojio je preporuku po kojoj države članice treba da ukinu privremeno ograničenje na nebitna putovanja na teritoriji EU za osobe koje su primile vakcinu odobrene od Evropske agnecija za lekove i Svetska zdrvatsvena organizacija.

Prema odluci koja je doneta na ministarskom sastanku, osobe koje žele putovati unutar EU, trebaa da su potpuno vakcinase, najmanje 14 dana ranije i ne više od 270 dana pre dolazak, ili su primile dodatnu, takozvanu “booster” dozu. Osobe koje su se oporavile od COVID 19 unutar 180 dana, takođe mogu slobodno da putuju u državama EU.

Za osobe koju su primile vakcinu odobrene od Svetske zdravstvene organizacije (SZO), države članice bi takođe mogle da zahtevaju negativan PCR test urađen najranije 72 sata pre polaska i mogu primeniti dodatne mere kao što su karantin ili izolacija. Negativan PCR test pre polaska može biti potreban i za osobe koje su se oporavile od COVID-19, kao i za osobe koje su primile vakcinu odobrenu od EU, ali ne poseduju sertifikat EU ili ekvivalentnu potvrdu.

U nebitna putovanja spadaju privatne posete ili turistička putovanja, koje su na proleće 2020 godine ukinute za građane trećih zemalja zbog izbijanja pandemije COVID-19.

Radi se o preporuci EU za koje će svaka država članica individualno odlučivati. Iako su restrikcije bile oštre protekle godine, prilikom otvaranja turističke sezone 2021., države članice EU su počele relaksirati uslove za putovanja kako bi oživele ekonomije u državama gde je turizam veoma važan elemenat privrede.

Takođe, nakon izbijanja novog soja koronavirusa, delta, države EU nisu koordinisal mere pa su uvodile restrikcije i za građane EU.

Kontrolisanje unutrašnjih granica je u isključvoj odgovornosti svake države članice EU. Članice EU nisu obavezane da primene ove preporuke.

XS
SM
MD
LG