Dostupni linkovi

Šefica britanske diplomatije poručila da se rusko miješanje u BiH mora zaustaviti


Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras (L), na konferenciji za novinare sa bh. ministarkom spoljnih poslova, Biserom Turković, Sarajevo, 26. maj 2022.
Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras (L), na konferenciji za novinare sa bh. ministarkom spoljnih poslova, Biserom Turković, Sarajevo, 26. maj 2022.

U Bosni i Hercegovini su znaci miješanja Rusije, što je prijetnja povratku u mračne dane, i to se mora zaustaviti, poručila je ministarka spoljnih poslova Velike Britanije, Liz Tras (Liz Truss), nakon sastanka sa šeficom bh. diplomatije, Biserom Turković.

Tras i Turković su se sastale u Sarajevu 26. maja, na početku dvodnevne posjete britanske političarke Bosni i Hercegovini.

"Neophodno je da ovdje u BiH još više radimo na zaštiti mira i da spriječimo da se ova zemlja na bilo koji način vrati sukobima", istakla je Tras, i dodala da je njena zemlja "predvodnica u davanju podrške BiH".

Britanska ministarka u Sarajevu je govorila i o paketu investicija za Zapadni Balkan vrijednom 100 miliona dolara.
Britanska ministarka u Sarajevu je govorila i o paketu investicija za Zapadni Balkan vrijednom 100 miliona dolara.

Najavila je i veliki paket investicija za Zapadni Balkan, za koji kaže da se "alternativa investicijama koje dolaze sa negativnim uticajima".

Navela je da se radi o paketu od 100 miliona dolara do 2025. godine.

Istakla je i da se moraju podržati zemlje koje se "bore za slobodu i demokratiju".

"Situacija u BiH i situacija u Ukrajini pokazuje da moramo naučiti iz prošlosti, demokratija i sloboda moraju nadjačati autokratsku agresiju", naglasila je ministarka Tras.

Turković: BiH i region na prekretnici

BiH ali i cijeli region nalazi se na važnoj prekretnici - ili ćemo krenuti ka trajnom miru i stabilizaciji u okviru evroatlantske zajednice ili ćemo dozvoliti da budemo uvućeni u opasne igre kojima je cilje destabilizacija cijele Evrope - poručila je Turković nakon sastanka.

"Postoji zajedničko razumijevanje da kriza iz Ukrajine može – i da postoje namjere – da se prelije na ovaj dio Evrope", upozorila je Turkovićeva.

Rekla je da je blokada rada institucija u BiH dovedena na viši nivo, blokiranjem finansiranja izbora.

"Najavljeni i proklamovani činovi secesije, i podrivanja ustavnog poretka i Dejtonskog sporazuma, od strane vladajuće stranke u Republici Srpskoj, još nisu zaustavljeni niti poništeni, i suočavamo se sa daljnim pogoršanjem političke situacije", kazala je Turković.

Istakla je da vjeruje da bi dodjeljivanje EU kandidatskog statusa za BiH bila jedna od "dobrih poruka svima koji igraju po ruskim notama".

Bilo je riječi i o nastavku međunarodne vojne misije u BiH, te da "postoji pravni osnov ali i potreba da se sigurnosno obezbijedi ovaj dio Zapadnog Balkana", ukoliko Rusija stavi veto na njen produžetak u Savjetu bezbjednosti.

Sastanak sa Predsjedništvom BiH

Britanska ministarka je zajedno sa gradonačelnicom Sarajeva, Benjaminom Karić, posjetila Spomen obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.–1995, te položila cvijeće.

Gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić (L) i britanska ministarka spoljnih poslova, Liz Tras, u posjeti Spomen obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995.
Gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić (L) i britanska ministarka spoljnih poslova, Liz Tras, u posjeti Spomen obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995.

U planu je i sastanak sa članovima Predsjedništva BiH.

U srijedu, 25. maja, u Sarajevu je boravio i specijalni izaslanik premijera Velike Britanije za Zapadni Balkan, Stjuart Pič (Stuart Peach) koji se susreo sa predsjedavajućim Savjeta ministara BIH Zoranom Tegeltijom.

Velika Britanija je 11. aprila 2022. objavila da je sankcionisala člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i predsjednicu tog bh. entiteta Željku Cvijanović zbog, kako je opisala, pokušaja da naruše legitimitet i funkcionalnost države BiH.

Britanska ministarka spoljnih poslova tom prilikom je saopštila kako se, radeći u koordinaciji sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i drugim partnerima koji imaju isto mišljenje, nada da će britanske sankcije podstaći i druge države da primjene slične restriktivne mjere.

SAD su 5. januara 2022. donijele proširenu listu sankcija za djela korupcije, kojima je obuhvaćen i Milorad Dodik, inače lider vladajuće partije u RS-u, Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Željka Cvijanović je njegova najbliža saradnica i član najužeg stranačkog rukovodstva.

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) imenovao je 2. decembra 2021. Stjuarta Piča za posebnog izaslanika za Zapadni Balkan.

"U Bosni i Hercegovini ser Stjuart će biti podrška radu međunarodnog visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christiana Schmidta), koji i dalje ima punu podršku Ujedinjenog Kraljevstva. Što se tiče Srbije i Kosova, on će sarađivati s našim partnerima na podršci dijalogu Srbije i Kosova uz posredovanje Evropske unije", saopštila je tada britanska vlada.

XS
SM
MD
LG