Dostupni linkovi

Tegeltija britanskom izaslaniku kazao da su sankcije za dužnosnike BiH nepotrebne


Stuart Peach i Zoran Tegeltija na sastanku u Sarajevu
Stuart Peach i Zoran Tegeltija na sastanku u Sarajevu

Uvođenje bilo kakvih sankcija prema bilo kome u Bosni i Hercegovini (BiH) je nepotrebno, posebno ne prema legitimno izabranim predstavnicima vlasti, ocijenio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija na sastanku sa specijalnim izaslanikom premijera Velike Britanije za Zapadni Balkan Stuartom Peachem.

Kako je saopćeno iz Tegeltijinog kabineta, predsjedavajući je u razgovoru s Peachem u Sarajevu 25. maja istaknuo da "mir i stabilnost u BiH apsolutno nisu ugroženi", kao i da se "ni na koji način ne može praviti paralela između Ukrajine i BiH", te da je "bilo kakvo stavljanje u kontekst situacije u Ukrajini i BiH neprihvatljivo i nedopustivo".

"Jedino unutrašnji dijalog u dobroj vjeri i međusobnom razumijevanju, uz poštovanje Dejtonskog sporazuma, ključ je dugoročnog uspjeha BiH i jedini način da se obezbijede stabilnost i napredak zemlje", kazao je Tegeltija.

Velika Britanija je 11. aprila 2022. objavila da je sankcionirala člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i predsjednicu tog bh. entiteta Željku Cvijanović zbog, kako je opisala, pokušaja da naruše legitimitet i funkcionalnost države BiH.

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss, koja bi također 25. maja trebala doputovati u posjetu BiH, tom prilikom je saopćila kako se, radeći u koordinaciji sa Sjedinjenim Državama i drugim partnerima koji imaju isto mišljenje, nada da će britanske sankcije podstaći i druge države da primjene slične restriktivne mjere.

Sjedinjene Države su 5. januara 2022. donijele proširenu listu sankcija za djela korupcije, kojima je obuhvaćen i Milorad Dodik, inače lider vladajuće partije u RS-u, Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Željka Cvijanović je njegova najbliža saradnica i član najužeg stranačkog rukovodstva.

Britanski premijer Boris Johnson imenovao je 2. decembra 2021. Stuarta Peacha za posebnog izaslanika za Zapadni Balkan.

"U Bosni i Hercegovini sir Stuart će biti podrška radu međunarodnog visokog predstavnika Christiana Schmidta, koji i dalje ima punu potporu Ujedinjenog Kraljevstva. Što se tiče Srbije i Kosova, on će surađivati s našim partnerima na podršci dijalogu Srbije i Kosova uz posredovanje Evropske unije", saopćila je tada britanska vlada.

XS
SM
MD
LG