Dostupni linkovi

Pitanja koja bi SZO trebalo da postavi vlastima u Belorusiji


Beloruski lider Aleksandar Lukašenko je javno izjavio da se korona virus može lečiti traktorom, votkom, kupanjem i igranjem hokeja
Beloruski lider Aleksandar Lukašenko je javno izjavio da se korona virus može lečiti traktorom, votkom, kupanjem i igranjem hokeja

Belorusija obećava da će pozvati stručnjake iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO) da procene rad zdravstvenog sistema u toj zemlji.

Natalija Kačanov, predsedavajuća Saveta republike Belorusije, kaže su stručnjaci iz SZO pozvani 31. marta da bi "građani bili sigurni da vlada ništa ne krije i da ne pokušava da izgladi situaciju".

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Radio Sloboda (Beloruski servis) istakao je sedam pitanja koja bi, prema mišljenju naših čitalaca, SZO trebalo da postavi beloruskim vlastima:

1. Svetska zdravstvena organizacija stvorila je korona virus kodove, koje preporučuju da se koriste za evidentiranje uzroka smrti uz odgovarajuće dokaze - U07.1 (za slučajeve potvrđene laboratorijskim testom) i U07.2 (za slučajeve potvrđene isključivo na osnovu kliničkih ili epidemioloških dijagnoza).

  • Da li je zdravstveni sistem u Belorusiji u saglasnosti sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije u ovom smislu?

2. U mnogim zemljama vlasti su pokrenule velike kampanje za informisanje u svrhu borbe protiv virusa COVID-19. U medijima, u javnom prostoru, u prevozu, u objektima kojima je dozvoljeno da rade tokom karantina, istaknuti su saveti šta uraditi kako bi se ograničilo širenje virusa.

  • Zašto beloruske televizije i zvanične publikacije još uvek ne plasiraju takvu kampanju? Zašto ne postoje javne informacije o virusu COVID-19?

3. Jedna od najrizičnijih grupa tokom pandemije su starije osobe. U nekim zemljama, kako bi ograničile njihovo kretanje i sprečile prenošenje korona virusa, vlasti su organizovale volontersku pomoć i uvele odvojene sate tokom kojih stariji građani mogu da idu u prodavnice.

  • Šta je urađeno u Belorusiji kako bi se zaštitili stariji sugrađani od COVID-19?

4. Čini se da je statistika slučajeva COVID-19 veoma neobična u kontekstu drugih evropskih zemalja sa gustom populacijom. Lekari su na društvenim mrežama objavljivali da im je zabranjeno da u dijagnozama evidentiraju ne samo infekciju koronarnim virusom, već i upalu pluća.

  • Zašto je Ministarstvo zdravlja Belorusije prestalo sa objavljivanjem dnevnih statistika o otkrivenim slučajevima i od kraja marta prestalo je da izveštava o ukupnom i broju novootkrivenih slučajeva COVID-19, umesto da stanovništvu pruži najopsežnije informacije o situaciji?

Zašto podaci ne pokazuju cijelu sliku?

Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins je najkompletnija na svijetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država.

U mnogim zemljama postoje restrikcije o objavljivanju takvih informacija ili drugi razlozi zašto se ne želi prikazati puna slika.

Metodologija, direktnost, transparentnost i kvalitet ovih podataka može dramatično varirati od zemlje do zemlje.

5. Mere fizičke udaljenosti mogu usporiti virus tako da se zdravstveni sistem može nositi sa velikim brojem pacijenata.

  • Koje su restrikcije u ovom smislu uvedene u Belorusiji?

6. SZO smatra da uvođenje karantina na početku epidemije usporava širenje COVID-19. Sve države se pridržavaju saveta SZO, a Belorusija ne.

  • Zašto Belorusija i dalje odbija da uvede karantin u tom kontekstu?

7. Beloruski lider je javno izjavio da se korona virus može lečiti traktorom, votkom, kupanjem i igranjem hokeja (jer mraz ubija virus).

  • Da li je Ministarstvo zdravlja Belorusije sprovelo kampanju u cilju opovrgavanja antinaučnih izjava Aleksandra Lukašenka?

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG