Dostupni linkovi

Njemački kancelar za nastavak pregovora sa Putinom


Njemački kancelar Olaf Scholtz u Kijevu, 16. juni 2022. 
Njemački kancelar Olaf Scholtz u Kijevu, 16. juni 2022. 

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je 17. juna da je održavanje komunikacije s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom važno, i pored toga što Moskva nastavlja svoj rat protiv susjedne Ukrajine.

"Apsolutno je neophodno razgovarati s Putinom i nastaviću to da radim, kao i francuski predsjednik", rekao je Scholz.

Zapadni lideri nastavljaju s diplomatskim naporima da okončaju rat koji je Rusija započela 24. februara.

Scholz se dan ranije vratio iz Kijeva gdje je razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, zajedno s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, talijanskim premijerom Mariom Draghijem i rumunskim predsjednikom Klausom Iohannisom.

"Kada razgovaram s Putinom, kažem mu iste stvari koje kažem i vama", rekao je Scholz.

Istakao je i da je važno razumjeti da Rusija ne može nametati uslove mira s Ukrajinom.

Scholz je kazao kako će Putinu reći da je pogriješio "ako stvarno vjeruje da će opljačkati neku zemlju, zatim se nadati da će se vremena promijeniti i da će sve biti normalno".

"Morate povući svoje trupe i morate naći način za sporazum sa Ukrajinom koji je prihvatljiv i ispravan za narod Ukrajine", rekao je Scholz da će poručiti Putinu.

Njemački kancelar je poručio da je "optimističan" po pitanju dogovora evropskih zemalja na idućem samitu o davanju kandidatskog statusa za EU Ukrajini.

"Evropa je bila jedinstvena nakon ruske agresije na Ukrajinu i tako ćemo nastaviti, tako da sam siguran da ćemo pronaći način da donesemo zajedničku odluku", rekao je Scholz.

"Moramo prihvatiti da je to jedinstven stav 27 država članica i moraćemo da pronađemo zajednički pristup, ali prilično sam optimističan da ćemo uspjeti", dodao je.

Evropska komisija preporučila je 17. juna državama članicama da odobre kandidatski status za Ukrajinu i Moldaviju, a ista se perspektiva nudi Gruziji uz dodatne uslove.

Izvor: dpa

XS
SM
MD
LG