Dostupni linkovi

Brisel predložio da Ukrajina i Moldavija dobiju kandidatski status za članstvo u EU


Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u Briselu, 31. maja 2022.

Evropska komisija je predložila da Evropska unija da Ukrajini i Moldaviji kandidatski status, poručeno je iz Evropske komisije.

Predsjednica Komisije, Ursula von der Leyen potvrdila je to na konferenciji za novinare u Briselu.

"Komisija prdlaže (Evropskom) Vijeću da se Ukrajini da evropska perspektiva i kandidatski status, uz uslov da zemlja provede niz važnih reformi".

Odluka je sada na Evropskom vijeću.

"Ukrajina je pokazala odlučnost da njeguje evropske vrijednosti", rekla je ona dodavši da je Ukrajina i prije rata poduzela važne korake na evropskom putu. "Ukrajinci su spremni da umru za evropsku perspektivu. Želimo da sa nama žive evropski san", dodala je na Twitteru.

Dodala je i da ima još posla, najviše iz oblasti vladavine prava. "Fokus bi trebao biti na ubrzanju biranja sudaca Vrhovnog suda...Što se tiče oligarha, Ukrajina je usvojila hrabar zakon o oligarsima. Sada se treba implementirati, želimo vidjeti rezultate."

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelensk pohvalio je u odluku Komisije.

"To je prvi korak na putu ka članstvu u EU koji će nam sigurno približiti pobjedu", napisao je Zelenski na društvenim mrežama.

Zeleno svjetlo Moldaviji, ne i Gruziji

Komisija je također predložila da Moldavija dobije kandidatski status.

"Moldavija je preuzela odlučne korake ka reformama. Na evropskom je putu, antikorupcijskom, prvi put od svoje nezavisnosti", dodala je Leyen.

Što se Gruzije tiče, Leyen kaže da su potvrdili evropsku perspektivu, te da će, uz ispunjavanje nekoliko uslova, njihova aplikacija biti ponovo razmatrana.

"Gruzija se sada mora politički udružiti kako bi osmislila jasan put prema strukturnim reformama i EU. Zato preporučujemo da Gruziji odobrite evropsku perspektivu, ali da procijenite koliko ispunjava od niza uslova prije nego što dobije status kandidata."

"Nadamo se da će se Vijeće potpuno usaglasiti sa našim prijedlogom", naveo je visoki komesar Evropske unije za prošitenje Oliver Varhelyi.

Upitan za mogući kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu, Varhelyi je podsjetio da BiH mora ispuniti 14 uslova iz Mišljenja (Avis) Evropske komisije prije početka pregovora o članstvu.

"BiH ima svoj proces, koji se zasniva na ispunjavanju uslova i koji se primjenjuje za svaku državu. BiH mora ispuniti 14 prioriteta…još čekamo da zemlja to ispuni. Ako budemo ponovo pregovarali o uslovima, to bi značilo da dajemo “popust” na proces proširenja, a to nije nešto što radimo."

Odluka na Evropskom vijeću

Preporuka Evropske komisije sada ide Evropskom vijeću. 27 država članica EU mora dati zeleno svjetlo za dodjelu statusa kandidata Ukrajini kandidata, a lideri će o tome razgovarati na samitu sljedeće sedmice u Briselu.

Status kandidata za članstvo u EU, koji Ukrajina traži od 2014. kada je protestima u Kijevu zbačen nepopularni proruski predsjednik, bio bi prekretnica na njenom putu od bivše sovjetske republike ka razvijenoj ekonomiji u najvećem svjetskom trgovinskom bloku.

Međutim, očekuje se da će put ka članstvu potrajati godinama i zahtijevati duboke reforme u borbi protiv korupcije.

Nikada u historiji Evropske unije mišljenje za jednu zemlju nije bilo doneseno u ovako kratkom roku od dana podnošenja kandidature.

Proširenje EU kao politika je u zastoju od 2018. Bugarska blokira aplikaciju za članstvo Sjeverne Makedonije s obrazloženjem da ne poštuje Sporazum o susjedstvu.

Države članice Evropske unije su u martu 2020. jednoglasno odobrile otvaranje pristupnih pregovora Brisela i Skoplja. Međutim, Bugarska je uložila veto zbog historijskih i jezičkih pitanja. Između ostalog, Bugarska odbija da se u zvaničnim dokumentima EU koristi termin „makedonski jezik“.

Službeni status kandidata ima pet država: Turska od 1999, Makedonija od 2005, Crna Gora od 2010, Srbija od 2012, i Albanija od 2014.

Izvor: Reuters, AFP
XS
SM
MD
LG