Dostupni linkovi

Putin tvrdi da je EU izgubila 'politički suverenitet'


Ruski predsjednik Vladimir Putin na ekonomskom forumu u Sankt Peterburg, Rusija, 17. juni 2022.
Ruski predsjednik Vladimir Putin na ekonomskom forumu u Sankt Peterburg, Rusija, 17. juni 2022.

Evropska unija je izgubila svoj "politički suverenitet", izjavio je to predsjednik Rusije Vladimir Putin u govoru na godišnjem ekonomskom forumu Rusije.

Njegov komentar dolazi nekoliko sati nakon što je Evropska komisija predložila da Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

U Sankt Peterburgu je Putin poručio i da je EU krenula putem koji će dovesti do radikalizma i promjene elita, te je kritikovao ekonomske politike EU kao što je "štampanje novca" za rješavanje visoke inflacije i nejednakosti.

On je napao Zapad što njega lično okrivljuje za svoje ekonomske probleme, i rekao da napad Rusije na Ukrajinu (što Moskva naziva "specijalnom vojnom operacijom") nema nikakve veze sa visokom inflacijom u razvijenim zemljama.

Ukrajina je četvrti najveći svjetski izvoznik žitarica. Glavni je izvoznik sjemena kukuruza, pšenice i suncokreta.

Međutim, Rusija blokira ukrajinske crnomorske luke i time zaustavlja izvoz žitarica morem. U Ukrajini je zaglavljeno oko 20 miliona tona žitarica.

Globalne cijene pšenice dostigle su rekordne vrijednosti u martu, a porast cijena hrane izazvao je proteste u zemljama u razvoju, kao i doprinio ubrzanju glavne stope inflacije u cijelom svijetu.

Peskov: Put Ukrajine ka EU 'zahtijeva pojačanu pažnju'

Kremlj pomno prati napore Ukrajine da postane članica Evropske unije, izjavio je u telefonskom brifingu s novinarima glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Rusije Dmitri Peskov.

Peskov je rekao da ovo pitanje "zahtijeva našu pojačanu pažnju, jer smo svi svjesni intenziviranja diskusija u Evropi na temu jačanja odbrambene komponente EU".

Kremlj je u opreznoj reakciji na odluku Komisije saopćio da "postoje razne transformacije koje posmatramo na najpažljiviji način".

Evropska komisija je predložila da Evropska unija da Ukrajini i Moldaviji kandidatski status, saopćila je to ranije u petak predsjednica Komisije, Ursula von der Leyen.

Odluka o kandidatskom statusu je sada na Evropskom vijeću.

Ukrajina je intenzivirala napore za članstvo u Uniji otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara tvrdeći da je želi 'denacifikovati'.

Od tada je više od 13 miliona građana pobjeglo iz Ukrajine. Rusija tvrdi da ne gađa civile, ali je UN potvrdio smrt najmanje 4.149 civila. Vjeruje se da je stvarni broj žrtava mnogo veći.

Rusija traži garancije da Ukrajina nikada neće postati članica NATO-a, što je zahtjev koji su zapadne zemlje odbile. Većina država uvela je oštre sankcije Rusiji koja je sve više izolovana zbog napada na Ukrajinu.

Izvor: Reuters, dpa

XS
SM
MD
LG