Dostupni linkovi

Udruženje banaka saopćilo da su Sberbanke u BiH likvidne


Građani čekaju ispred poslovnice Sberbank u Banjaluci
Građani čekaju ispred poslovnice Sberbank u Banjaluci

Udruženje banaka Bosne i Hercegovine saopćilo je da eventualno propadanje Sberbank Europe neće imati nikakav utjecaj na rad Sberbanaka u BiH - Sberbank d.d. Sarajevo i Sberbank a.d. Banja Luka.

Naglasili su da ''građani ne trebaju brinuti jer ruskog elementa u obje Sberbanke u Bosni i Hercegovini više nema'', obzirom da su Agencije za bankarstvo Federacije BiH i Republike Srpske preuzele upravljanje Sberbankams u oba entiteta.

''Ovom odlukom prekinuta je veza s ruskim vlasnikom i eventualno propadanje Sberbank Europe neće imati nikakav utjecaj na rad Sberbanaka u BiH, navodi se u saopćenju.

Udruženje banaka Bosne i Hercegovine ''pozdravilo je blagovremenu reakciju regulatornih tijela koja su odlukom koja je donesena u nedjelju, 28. februara preduprijedila da nastane bilo kakva šteta po finansijski sektor Bosne i Hercegovine''.

Potez je u ponedjeljak, 28. februara pozdravila i Ambasada Sjedinjenih Država u Bosni i Hercegovini.


Iz Udruženja banaka u BiH navode i da su obje Sberbanke u Bosni i Hercegovini ''izuzetno finansijski vitalne, dobro kapitalizirane i vrlo likvidne, stoga klijenti ovih banaka nemaju razloga za zabrinutost''.

"Svjesni smo i razumijemo nervozu i strah građana u ovakvoj situaciji kada je prisutna prijetnja miru u Evropi, i jasno je da se to odražava na sve građane i razmišljanje o osobnoj sigurnosti.

Sve banke u Bosni i Hercegovini, bez obzira na dešavanja u svijetu, posluju nesmetano, u skladu sa bh. regulativom, te nema potrebe za bilo kakvim reakcijama građana, poput podizanja novca sa računa'', saopćio je Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka u Bosni i Hercegovini,

Dodao je da je Udruženje u stalnom kontaktu sa regulatorima i cjelokupnim bankarskim sektorom i da pomno prate sva dešavanja.

Sberbank u BiH ima dvije registrovane banke. Jedna je Sberbank BiH sa sjedištem u Sarajevu i djeluje na području entiteta Federacija BiH, a druga sa sjedištem u Banjoj Luci.

Obje banke su i dalje u formalnom vlasništvu Sberbank Europe AG sa sjedištem u Beču.

Ruska državna Sberbanka je prodala svoje banke u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj i Mađarskoj početkom novembra 2021.

Sberbank Europe je 3. novembra 2021. potpisala ugovor sa AIK Bankom a.d. Beograd iz Srbije, Gorenjskom bankom d.d., Kranj iz Slovenije i Agri Europe Ciprus Limited.

U okviru ugovora su prodate "kćerke banke" u Bosni i Hercegovini (Sberbank BH d.d. Sarajevo i Sberbank a.d. Banja Luka), Hrvatskoj (Sberbank d.d.), Mađarskoj (Sberbank Magiarorszag Zrt.), Srbiji (Sberbank Srbija a.d. Beograd) i Sloveniji (Sberbank banka d.d.).

XS
SM
MD
LG