Dostupni linkovi

Vlada RS preuzima Sberbanku Banjaluka, uskoro novo ime


Građani čekaju na ulaz u poslovnicu Sberbanke u Banjaluci, 28. februara 2022.

Vlada Republike Srpske preuzet će Sberbanku a.d. Banjaluka, koja posluje u ovom entitetu u Bosni i Hercegovini (BiH).

U nju će uložiti 15 miliona maraka (nešto više od 7,5 miliona eura) osnovnog kapitala i ona će nastaviti raditi pod novim imenom, saopćile su u ponedjeljak, 28. februara vlasti ovog entiteta.

“Vlada će preuzeti i zaštititi banku. Osnivamo novu banku pod novim imenom i nastavlja se rad. Sve je u skladu sa zakonskim procedurama”, rekla je Zora Vidović, ministrica finansija Republike Srpske.

Radovan Višković, predsjednik vlade ovog entiteta, kazao je da će ''svaka marka, sva sredstva biti zaštićeni, a nova 'sistemska banka' će izvršavati sve svoje obaveze kao i do sada''.

Udruženje banaka Bosne i Hercegovine saopćilo je u ponedjeljak, 28. februara da eventualno propadanje Sberbank Europe neće imati nikakav utjecaj na rad Sberbanaka u BiH - Sberbank d.d. Sarajevo i Sberbank a.d. Banja Luka.

Iz udruženja koje okuplja sve banke koje posluju u oba entiteta u Bosni i Hercegovini su naglasili da ''građani ne trebaju brinuti jer ruskog elementa u obje Sberbanke u BiH više nema''.

Pojašnjava se da su Agencije za bankarstvo entiteta Federacije BiH i Republike Srpske preuzele upravljanje Sberbankama u oba entiteta.

Sberbank u BiH ima dvije registrovane banke. Jedna je Sberbank BiH sa sjedištem u Sarajevu i djeluje na području entiteta Federacija BiH, a druga je Sberbank a.d. sa sjedištem u Banjoj Luci.

Sberbank Europe AG, koja je bila u ruskom vlasništvu, sa sjedištem u Beču bila je vlasnik obje.

Mjere koje je Bijela kuća objavila protekle sedmice uključivale su odsjecanje dviju najvećih ruskih banaka, Sberbank i VTB, iz američkog finansijskog sistema, kao i nekoliko drugih među prvih deset, zadajući udarac trgovini i investicijama potrebnim za ekonomski rast.

XS
SM
MD
LG