Dostupni linkovi

Usvojena rezolucija o mirovnom procesu u Siriji


Zasjedanje Savjeta bezbjednosti UN-a, 18. decembar 2015.
Zasjedanje Savjeta bezbjednosti UN-a, 18. decembar 2015.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je u petak uveče usvojio rezoluciju kojom se odobrava mirovni proces u Siriji, uključujući prekid vatre i pregovore sirijske vlade i opozicije.

Međutim, u rezoluciji se ne spominje pitanje uloge sirijskog predsjednika Bashara al-Assada (Bašar al Asad), o čemu su do sada bila oprečna mišljenja.

Rezolucija predviđa formiranje Vlade nacionalnog jedinstva i poziva na hitan prekid napada na civilne mete.

Zahtijeva se od svih strana uključenih u sirijski konflikt "momentalni prekid napada na civile", te uspostavljanje mehanizma za monitoring, verifikaciju i izvještavanje o primirju u narednih mjesec dana, prenosi "Russia Today".

Jedine grupe koje su isključene iz primirja su Islamska država Iraka i Levanta (IDIL) i al-Nusra Front.

U rezoluciji se, takođe, traži od UN da organizuje formalne pregovore o prelaznoj Vladi. Razgovori između predstavnika vlasti i opozicije očekuju se početkom januara.

Rezolucija izražava podršku političkom procesu u Siriji koji će da uspostavi "inkluzivnu i nefrakcijsku upravu" u narednih šest mjeseci i početi proces izrade novog ustava sa ciljem održavanja fer izbora u narednih 18 mjeseci.

Agencija AP ocjenjuje da rezolucija predstavlja rijedak gest jedinstva o mirovnom procesu u Siriji.

Podsjetimo, od početka sirijskog rata u martu 2011. godine poginulo je više od 250.000 ljudi, a raseljeno je skoro 12 miliona.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da su se tokom pregovora o Siriji mogli čuti pozivi da predsjednik Sirije Bashar al-Assad napusti funkciju šefa države i da je njegov odlazak sa vlasti razmatran kao uslov za efikasniju borbu protiv terorizma.

"Potvrdili smo svoj stav da za borbu protiv terorizma ne može biti preduslova, kako je to više puta naglašeno u Savjetu bezbjednosti UN", rekao je Lavrov po završetku pregovora o Siriji u Njujorku.

On je istakao da o sudbini Sirije treba da odlučuje narod te zemlje, te izrazio uvjerenje da će ovaj princip potvrditi Savjet bezbednosti UN.

Šef ruske diplomatije istakao je nakon sastanka Savjeta bezbjednosti UN da se nada da će uskoro i bez odlaganja doći do zatvaranja tursko-sirijske granice.

"Nadam se da će oni koji rade na terenu i oni koji pomažu iz vazduha uskoro riješiti to pitanje", rekao je Lavrov.

Obama: Assad mora da ode

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama (Barak Obama) izjavio je da će sirijski predsjednik Bashar al-Assad morati da ode da bi se zaustavio građanski rat u Siriji.

Govoreći na posljednjoj konferenciji za novinare ove godine u Bijeloj kući, Obama je rekao da je kriza u Siriji mogla da bude ublažena da je Assad priznao da je izgubio legitimitet kao vođa i povukao se prije nekoliko godina.

On je istakao da je glavni razlog uspona militantnog IDIL-a Assadova odluka da postavi sebe iznad interesa svoje zemlje.

Prema njegovim riječima, najneposredniji zadatak u Siriji jeste zaustavljanje građanskog rata, kako bi se sva pažnja fokusirala na borbu protiv Islamske države Iraka i Levanta.

XS
SM
MD
LG