Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Napori Vijeća sigurnosti UN za prekid sirijskog rata


John Kerry

Američki državni sekretar John Kerry predsjedava sastankom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, u velikom nastojanju da se okonča četvorogodišnji rat u Siriji.

Ranije ove sedmice Kerry je za svoj plan dobio podršku ruskog predsjednika Vladimira Putina.

S obzirom da Putin snažno podržava sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, Amerikanci su se odlučili najprije dobiti podršku Kremlja za svoj plan o uspostavi mira u Siriji.

Zato je John Kerry otputovao u Moskvu i susreo se s prvim čovjekom Rusije koji je kasnije na svojoj godišnjoj konferenciji za novinare kazao da "Rusija podupire inicijativu SAD-a, uključujući i razradu rezolucije u Vijeću sigurnosti UN-a".

Putin je obrazložio kako je prijedlog, uglavnom, prihvatljiv i kako vjeruje da će Kerryjev plan biti prihvatljiv i za Assada.

Podrška ruskog predsjednika Kerryjevom planu došla je tek nakon što je američki državni sekretar izjavio da ne traži "promjenu režima" u Siriji, što se naširoko u svijetu doživljava kao omekšavanje dugogodišnje američke pozicije da Assad mora otići.

Vladimir Putin
Vladimir Putin

"U pokušaju da se riješi sukob koji traje godinama, kompromis je uvijek moguć, ali koncesije se moraju dati sa obje strane", kazao je Putin.

Prema nekim izvještajima, Amerikanci bi mogli pristati da Assad ima neku ulogu u tranzicionom peridou, a Rusi bi mogli pristati da Assad odstupi s vlasti, kad se završi prelazni period.

Te glasine o koncesijama natjerale su američkog državnog sekretara da se hitno sastane s ministrom vanjskih poslova Saudijske Arabije, Adelom bin Ahmedom Al-Jubeirom (Adel bin Ahmed al-Džubeir), kako bi umirio Assadovog ljutog neprijatelja.

Dok se Moskva i Washington približavaju u stavovima oko načina postizanja mira u Siriji, dotle Iran glasnije protestuje, posebno nakon što je Saudijska Arabija prošle sedmice uspjela ujediniti opozicione grupe u jednu delegaciju koja će pregovarati sa Assadom.

Prema Nacrtu rezolucije koja će biti predstavljena Vijeću sigurnosti UN-a Vlada i pobunjenici imali bi rok od od šest mjeseci da formiraju prijelaznu vlast i godinu i po za organizaciju izbora.

  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG