Dostupni linkovi

Još jedna šansa za dogovor


Ured visokog predstavnika, Foto: Midhat Poturović
Ured visokog predstavnika, Foto: Midhat Poturović
Upravni odbor Savjeta za provođenje mira u BiH danas će u Sarajevu početi dvodnevno zasjedanje tokom kojeg će sa političkim liderima biti razgovarano o ključnim političkim problemima u zemlji.

Uoči zasjedanja Savjeta za provođenje mira u BiH, predstavnici SAD-a i EU ponudili su u bh. političarima novi prijedlog ustavnih promjena.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić, sa kojim su predstavnici SAD-a i EU Stjuart Džons i Lars Valund razgovarali o novom američko-evropskom dokumentu, kaže da je to dorađen butmirski paket u kojem bi djelimično trebale biti uvažene i primjedbe domaćih političara.

„Najavljena je mogućnost da se postojeći butmirski paket revidira u nekom manjem dijelu, tako je nama rečeno, jer sve političke stranke su imale određene veće ili manje primjedbe. Mi iz SDA smo tražili da se uvede institucija vrhovnog suda, tražili smo da se omogući dvojno državljanstvo i tražili smo da se ovlasti OHR-a prenesu na instituicije BiH. Vidjećemo narednih dana šta će od toga biti uvaženo“
, kaže Tihić.

Nakon prvog kruga razgovora o ponuđenom butmirskom paketu, sve stranke koje su učestvovale u pregovorima do 18. novembra, odnosno zasjedanja Savjeta za provođenje mira, trebale su dostaviti svoje prijedloge kako bi se ponuđeni dokument popravio.

BiH će ostati u 19. stoljeću


U međuvremenu, međunarodni zvaničnici nastavljaju da posreduju među domaćim političarima oko paketa reformi kako bi se okončao politički ćorsokak u BiH, kaže američki ambasador u BiH Čarls Ingliš.

Iako ponuđeni paket promjena nije savršen, ustavne promjene su sveobuhvatne i uravnotažene, kaže Ingliš i upozorava.

„Ukoliko ovaj paket bude usvojen, on će BiH postaviti čvrsto na put ka priključenju Evropskoj uniji i NATO savezu. Ako se ništa ne učini, BiH ostaće zarobljena u mentalitetu 19. stoljeću, sa tehnologijom 20. stoljeća, nesposobna da prati svijet promjena 21. stoljeća“
, objasnio Ingliš.

Za sada u Stranci za BiH i SNSD-u tvrde kako nisu dobili novi prijedlog butmirskog paketa, te da ne znaju ni kakav je sadržaj.

Ranije ponuđeni paket ustavnih promjena u BiH sasatoji se iz četiri dijela. Prvi se odnosi na usklađivanje ustava BiH sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, drugi na pojednostvaljivanje sistema odlučivanja kako bi država BiH bila jedina adresa u pregovorima sa EU. Treći dio odnosi se na nadležnosti koje su već prenesene sa entiteta na nivo države, ali koje nisu formalno unesene u Ustav. I na kraju, prema butmirskom prijedlogu ostaje sistem entitetskog glasanja - na čemu insistiraju predstavnici RS.
XS
SM
MD
LG