Dostupni linkovi

Savjet ministara BiH prihvatio ugovor o Johnson&Johnson vakcinama


Johnson&Johnson vakcina je jedina vakcina protiv COVID-19 koja se daje u jednoj dozi

Savjet ministara Bosne i Hercegovine donio je odluku kojom se omogućava isporuka Johnson&Johnson kroz COVAX sistem za BiH. Odluka je donesena tokom vanredne telefonske sjednice 18. oktobra.

Kako je saopšteno nakon sjednice, prihvaćena je Informacija Ministarstva civilnih poslova o potrebi zaključenja SFC ugovora o obeštećenju između Vijeća ministara BiH i Janssen Pharmaceutica NV, а prihvaćen je i SFC ugovor o obeštećenju između Vijeća ministara i ove kompanije.

U saopštenju se navodi da se radi o tipskom ugovoru koji je jednak za sve članice COVAX-a (Instrument za globalni pristup vakcini protiv bolesti COVID-19), odnosno ranije preuzetoj obavezi.

„Na ovaj način stvaraju se preduslovi za isporuku ranije plaćenih vakcina proizvođača Johnson&Johnson iz sistema COVAX za BiH, a koja za cilj ima omogućavanje vakcinacije građana, kao najdjelotvornijeg načina zaštite od bolesti COVID-19 i najefikasnijeg načina suzbijanja širenja pandemije“, stoji u saopštenju iz Savjeta ministara.

U saopštenju se navodi da BiH je potpisala ugovor sa COVAX-om 18. septembra 2020. godine o isporuci milion i 232 hiljade doza vakcina, u vrijednosti 12.997.600 američkih dolara, od čega je do sada BiH isporučena tek jedna trećina – 332.640 doza vakcina.

Ističe se i da je kompletan iznos za vakcine iz COVAX-a uplaćen 18. decembra 2020. godine.

„U okviru COVAX-a za Bosnu i Hercegovinu je alocirano 50.400 doza Johnson&Johnson vakcina protiv korona virusa, a najavljena je sedma isporuka iz ovog programa“, navodi se u saopštenju Savjeta ministara BiH.

Do sada su u BiH kroz COVAX sistem stizale vakcine proizvođača AstraZeneca i Pfizera. Johnson&Johnson jedina je vakcina protiv COVID-19 koja se daje u jednoj dozi. Svjetska zdravstvena organizacija odobrila je njenu upotrebu u martu ove godine, a jedna doza ove vakcine je 66 posto efikasna protiv korona virusa.

Infografika: Vakcinse iz COVAX mehanizma u regionu
Infografika: Vakcinse iz COVAX mehanizma u regionu

Sjednica Savjeta ministara od 18. oktobra druga je sjednica, otkada političari iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska prema zaključku Narodne skupštine RS, ne učestvuju u radu državnih institucija od kraja jula.

Zaključak je usvojen nakon što je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, 23. jula nametnuo dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Prethodna sjednica Savjeta ministara BiH, održana je 28. septembra. Tada je donesena odluka o privremenom finansiranju državnih institucija i međunarodnih obaveza BiH u iznosu 249 miliona KM (124,5 miliona evra) za period oktobar – decembar 2021. godine.

Bosna i Hercegovina se prvih devet mjeseci 2021. godine nalazi na privremenom finansiranju. Savjet ministara BiH je do sada svaka tri mjeseca donosio ovu odluku.

Prijedlog budžeta institucija BiH za ovu godinu, nije izglasan, jer parlamentarci iz Republike Srpske zbog bojkota, ne dolaze na sjednice Parlamenta BiH.

XS
SM
MD
LG