Dostupni linkovi

UN traži tehnički dijalog Beograda i Prištine


Savet bezbednosti UN, arhivska fotografija
Savet bezbednosti UN, arhivska fotografija
Savet bezbednosti ostao je podeljen oko Kosova. Jeremić traži hitan dijalog sa Prištinom, a Hiseni novu Rezoluciju kojom se priznaje nezavisno Kosovo.

Politički analitičar Jovan Teokarević u razgovoru za program RSE kaže da je upravo održana sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu „jedno produžavanje status quo-a i odmeravanje snaga pred neke važnije događaje, pre svega pred sednicu Generalne skupštine UN u septembru.

„Čini mi se, ni tada neće biti ništa konkretno ali će ona označiti početak nekog novog procesa. Ono što je kontekst koji se nije mogao neposredno videti na sednici Saveta bezbednosti je da je, ipak uz zadržavanje status quo-a, Srbija prvi put u goroj situaciji nego do sada jer je u međuvremenu doneta, po nju nepovoljna, presuda MSP“, ocenjuje Teokarević.

Ambasadori članica Saveta bezbednosti UN u utorak uveče su ostali na istim pozicijama kao i pre mišljenja Međunaordnog suda pravde o Kosovu.

Šef Unmika Lamberto Zanijer ocenio je, predstavljajući tromesečni izveštaj, da posle mišljenja Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova postoji mogućnost da Beograd i Priština započnu dijalog radi pronalaženja konstruktivnog rešenja.

„Nadam se da će kontinuirani dijalog u krajnjem skoru rezultirati napretkom i učvršćivanju multietničkog kursa i potpunom kontrolom situacije na Kosovu“, rekao je Zanijer

On je dodao da je u UN ocenjeno da status UNMIK-a nije promenjen savetodavnim mišljenjem MSP-a i da je mandat na osnovu rezolucije Saveta bezbednosti 1244 i dalje na snazi.

Šefovi diplomatija Srbije i Kosova Vuk Jeremić i Skender Hiseni optužili su jedan drugog za pogrešno tumačenje mišljenja Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašene nezavisnosti Kosova.

„Mi jednostavno nemamo izbora, sem da nastavimo dostojanstveno i mirno, jer je Kosovo neposredno povezano za samu suštinu našeg identiteta“, rekao je srpki ministar.

Jeremić je ocenio i da je Sud u svom mišljenju naveo da deklaracija o kosovskoj nezavisnosti nije suprotna međunarodnom pravu, a ne da je u skladu s njim i pozvao Prištinu na dijalog o svim otvorenim pitanjima.

Skender Hiseni rekao je da je došlo vreme da Rezolucija 1244 bude zamenjena novom rezolucijom kojom će biti priznata nezavisnost i omogućen prijem Kosova u UN.

Ambasadori zemalja koje su priznale Kosovo ocenili su da je mišljenjem Međunarodnog suda pravde o legalnosti nezavisnosti Kosova okončan spor o tom pitanju i založili se za tehničke pregovore Beograda i Prištine koji ne bi zadirali u status Kosova.

Samo tehnička saradnja

Američka ambasadorka Rozmari Dikarlo je rekla da je mišljenje MSP-a odlučno potvrdilo stav SAD i drugih zemalja da proglašenje nezavisnosti Kosova nije protivno međunarodnom pravu i pozvala druge zemlje da priznaju nezavisnost Kosova.

Ruski ambasador Vitalij Čurkin, koji je i predsedavao sednicom, istako je, pak, da Rusija nije promenila mišljenje posle odluke MSP-a i da poštuje teritorijalni integritet Srbije.

Govoreći o srpkoj rezoluciji, Jovan Teokarević veruje da će Beograd do Generalne skupštine UN ipak pokušati sa EU da napravi zajednički dokument.

"Deo odgovora na to smo videli sada na sednici Saveta bezbednosti. Najradikalniji zaštitnici prištinske pozicije, SAD, Velika Britanija, Francuska, su zaoštrili svoju retoriku, sve više podržavajući Prištinu i sve više kritikujući Beograd. To Beograd dovodi u jednu krajnje neprijatnu situaciju da više nije suprotstavljena samo SAD, već i rastućem broju zemalja EU. Zbog toga će Beograd, možda ne otvoreno, već u procesu tihe diplomatije, iza zatvorenih vrata, ipak pokušati da dođe do neke zajedničke rezolucije s Evropskom unijom.“

RSE Kakve su šanse Prištine koja traži novu rezoluciju, umesto 1244?

„Mislim da se stvari neće previše promeniti u periodu od narednih nekoliko meseci, u odnosu na ovo što smo videli u prethodne dve i po godine. Mislim da nema šanse da se pokrenu, ono što Beograd traži, pregovori o statusu. Moguće je i biće pregovaranja o nekim tehničkim uslovima saradnje."

Priština: Savet bezbednosti u senci odluke MSP

Priština: Savet bezbednosti u senci odluke MSP

U Prištini smatraju da je sednica Saveta bezbednosti bila u senci mišljenja Međunarodnog suda pravde, kako za one koji su ojačali svoje uverenje u tom pravcu, tako i za one koji su drugačije razmišljali.

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuqi izjavio je da je mišljenje MSP sada već prisutno na stolovima Saveta bezbednosti, ali i u stavovima zemalja koje su članice Saveta bezbednosti.

“Uveren sam da smo imali podršku onih koji su podržali Kosovo ali i onih koji su reagovali drugačije. Iznad svega, bila je to debata koja se sada zasniva na onome što je bilo izrečeno u mišljenju MSP", kazao je Kuqi.

U vezi sa raspravom ministara spoljnih poslova Srbije i Kosova, Vuka Jeremića i Skendera Hysenija, o tumačenju mišljenja MSP, zamenik premijera Kosova je rekao da se to mišljenje ne može interpretirati, te da je toliko čitko i jasno da oko toga nema dilema.

“Dobra strana ovog mišljenja je to, osim toga što je dalo potpunu legitimnost našoj nezavisnosti, što nije ostavilo mogućnoti za različite interpretacije”, kazao je Kuqi.
XS
SM
MD
LG