Dostupni linkovi

Savet Evrope: Romkinje i migrantkinje posebno izložene nasilju


Dve žene izbeglice razgovaraju na prozoru, ilustrativna fotografija
Dve žene izbeglice razgovaraju na prozoru, ilustrativna fotografija

Nasilju su u Srbiji naročito izložene pripadnice nacionalnih manjina, migrantkinje i tražiteljke azila, navodi se u Prvom izveštaju Nadzornog tela Saveta Evrope (GREVIO) koji je predstavljen u Beogradu.

U toj grupi, kako je zaključio GREVIO, i dalje su posebno ugrožene romske žene i devojke, kao i žene sa invaliditetom.

“Nije učinjeno dovoljno napora u prevenciji i zaštiti žena izloženih seksualnom zlostavljanju, kao i suzbijanju prisilnih brakova. Važno je da sve ove grupe, žene generalno, budu bolje zaštićene. A jedno od glavnih pitanja koje ostaje je rad na razbijanju rodnih stereotipa”, rekla je Simona Lanzoni, potpredsednica Ekspertske grupe Saveta Evrope.

Nadzorno telo GREVIO u ovom izveštaju pohvalilo je usvajanje propisa u Srbiji kojima se kažnjava ugrožavanje žena, kao što je zakon iz 2017. godine o sprečavanju nasilja u porodici.

“To puno pomaže ali je fokusirano uglavnom na porodično nasilje. Još ima prostora za napredak. Novi propisi koji su doneti su od koristi, ali u isto vreme još nema pune harmonizacije sa zahtevima Istanbulske konvencije”, navela je Simona Lanzoni.

Simona Lanzoni
Simona Lanzoni

Kritika zbog definicije silovanja

U izveštaju se naglašava da se u Srbiji silovanje i dalje definiše kao krivično delo koje se vrši prinudom, a ne kao seksualni čin na koji žrtva nije dala saglasnost, kao što to nalaže Istanbulska konvencija.

Istanbulsku konvenciju, dokument Saveta Evrope o sprečavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici, Srbija je ratifikovala 2013. godine, a stupila je na snagu u avgustu 2014. U GREVIO izveštaju pozdravlja se činjenica da je od 2012. u porastu broj osoba koje su u Srbiji optužene za nasilje nad ženama.

“Međutim, broj osuđenih za većinu vrsta nasilja nad ženama je i dalje ekstremno nizak, što doprinosi osećaju nekažnjivosti među počiniocima. Dok žrtve porodičnog nasilja imaju pristup besplatnoj pravnoj pomoći, žrtve drugih oblika nasilja moraju da u dugotrajnom procesu dokazuju svoju podobnost”, navodi GREVIO.

Peticija: 18. maj Dan sećanja na ubijene žene, žrtve nasilja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00


Nedovoljno skloništa za žrtve nasilja

To telo pozvalo je vlasti u Srbiji da omoguće besplatnu pravnu pomoć za sve, izrazilo zabrinutost zbog “suočavanja” žrtava silovanja i optuženih u sudnicama tokom procesa i apelovalo da ukinu tu praksu.

GREVIO je zatražio od nadležnih u Srbiji da osiguraju poverljivost i anonimnost podataka korisnicima novoosnovane nacionalne telefonske linije za pomoć žrtvama nasilja.

Takođe, od Srbije je zatraženo da se prekine praksa odvajanja dece iz porodica u kojima ima nasilja i njihovog smeštanja u hraniteljske domove već da im se, ukoliko je to ostvarivo, omogući da ostanu u spostvenom domu uz nenasilnog roditelja.

“Nedostatak odgovarajuće infrastukture takođe je ozbiljan problem. Postoji samo 11 skloništa za žrtve nasilja, od kojih su samo devet specijalizovana za žene i decu”, navela je Simona Lanzoni.

GREVIO je saopštio da želi da ohrabri vlasti Srbije da istraju u iskorenjivanju pojava zasnovanih na ideji inferiornosti žena.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG