Dostupni linkovi

Saudijski princ tvrdi da je Kašogi bio opasan islamista?


Saudijske vlasti su negirale pisanje američkih listova (na fotografiji princ Mohamad bin Salman)

Saudijski prestolonaslenik princ Mohamad bin Salman rekao je američkim zvaničnicima da je ubijeni novinar Džamal Kašogi bio opasni islamista, javljaju Vošington post i Njujork tajms. Ova dva lista javljaju da je princ Salman, navodno, pozvao Belu kuću pre nego što je zvanični Rijad priznao da je Kašogi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Saudijske vlasti su negirale pisanje američkih listova. Kašogijeva zaručnica Hatidže Čengiz je optužila SAD za stav “lišen moralnih principa”.

Tokom telefonskih razgovora 9. oktobra sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, njegovim zetom Džaredom Kušnerom i savetnikom za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom, Salman je kazao da je Kašogi bio član Muslimanskog bratstva, islamističke organizacije koja deluje u više zemalja, piše “Vošington post”.

Ovaj list navodi da je Salman zatražio od Bele kuće da sačuva saudijsko-američko savezništvo.

Istovremeno, “Njujork tajms” piše, na osnovu iskaza Kašogijevih prijatelja, da se pridružio Muslimanskom bratstvu dok je bio mlad, ali da kasnije nije bio aktivan u ovoj organizaciji.

Tokom Arapskog proleća 2011., Kašogi je podržao islamističke grupe koje su došle na vlast u više zemalja.

Međutim, njegova porodica negira da je bio član Muslimanskog bratstva, navodeći da je i on sam u više navrata to demantovao.

“Džamal Kašogi ni na koji način nije bio opasna osoba. Takve tvrdnje su smešne”, ističe se u saopštenju njegove porodice objavljenom u “Vošington postu”.

Saudijske vlasti su negirale pisanje američkih listova. Poznati novinar i kritičar zvaničnog Rijada, Džamal Kašogi, ubijen je a njegovo telo raskomadano 2. oktobra. Njegovi posmrtni ostaci još nisu pronađeni.

Verenica Kašogija sa prijateljicm čeka ispred konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu
Verenica Kašogija sa prijateljicm čeka ispred konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu

Njegova zaručnica Hatidže Čengiz je u tekstu u “Gardijanu” i “Vošington postu” pozvala svetske lidere da “privedu odgovorne pravdi”. Ona je napisala da su njih dvoje upravo kupili kuću planirajući zajednički život.

Ona je opisala patnju koju doživljava nakon Kašogijeve “brutalne, varvarske i nemilosrdne” smrti.

“Svi moramo da pošaljemo jasnu poruku autoritarnim režimima da više nikada ne mogu da ubijaju novinare”.

Zatražila je od vlada širom sveta da preduzmu neophodne mere kako bi se obelodanila istina, optužujući SAD zbog stava da su “lišene moralnih principa”.

“Ako demokratske zemlje ne preduzmu istinske korake da privedu pravdi počinioce ovog bezobzirnog čina – koji je izazvao gnušanje građana širom sveta – kakav im moralni autoritet onda preostaje?”, upitala je Čengiz.

Saudijske vlasti su negirale pisanje američkih listova. Prethodno su demantovale da je kraljevska porodica involvirana u ubistvo, naglašavajući da je “rešena da rasvetli sve činjenice”.

Krajem oktobra princ Salman je izjavio da je “zločin bolan za sve Saudijce”.

Različiti nalazi turskih i saudijskih istražitelja

Još uvek nije utvrđeno kako je Kašogi ubijen. On je ušao u konzulat da bi pribavio dokumente za venčanje sa zaručnicom Hatidže Čengiz, koja je turska državljanka.

Turski istražitelji su saopštili u sredu da je Kašogi zadavljen čim je ušao u konzulat a njegovo telo raskomadano “prema unapred smišljenom planu”.

Turski mediji su prethodno objavili, pozivajući se na izvore bliske istrazi, da turske vlasti poseduju audio snimke koji potvrđuju da je Kašogi mučen pre nego što je ubijen.

Saudijske vlasti su promenile svoju verziju događaja. Najpre su tvrdile da je Kašogi napustio neokrznut konzulat. Potom su priznale da je ubijen, tvrdeći da se to desilo slučajno kao rezultat delovanja “odmetnutih lica”. Zvanični Rijad je uhapsio 18 lica osumnjičenih za ubistvo koja će, kako tvrdi, biti procesuirana u Saudijskoj Arabiji. S druge strane, zvanična Ankara traži njihovo izručenje kako bi im se sudilo u Turskoj.

Iako kritične, turske vlasti se, za sada, uzdržavaju od javnog optuživanja saudijskih vlasti za ubistvo.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarao je sa saudijskim kraljem Salmanom i dogovorio da dve zemlje sarađuju u istrazi.

Međunarodna izolacije Saudijske Arabije

Saudijska Arabija se suočila sa žestokim kritikama međunarodne zajednice koja traži odgovore povodom Kašogijevog ubistva.

Tramp je izjavio da “nije zadovoljan” objašnjenjem Rijada. Međutim, dodao je da nije spreman da se odrekne unosnog posla prodaje američkog oružja Saudijskoj Arabiji.

Iako su uskraćene američke vize desetinama saudijskih zvaničnika, državni sekretar Majk Pompeo je izjavio da će biti potrebno “nekoliko sedmica” pre nego što SAD prikupe dovoljno informacija za uvođenje sankcija licima umešana u Kašogijevo ubistvo.

Pompeo je dodao da SAD imaju “duboko i dugoročno strateško partnerstvo” sa Saudijskom Arabijom te da “želimo da osiguramo da to partnerstvo ostane neokrnjeno”.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan Iv le Drijan je kazao da je ovo ubistvo “odvratan zločin”.

On je dodao da Francuska nije “zavisna od ekonomskih odnosa sa Saudijskom Arabijom” te da će njegova zemlja uvesti sankcije Rijadu, ali nije govorio o detaljima koje će mere biti preduzete.

Šef britanske diplomatije Džeremi Hant je takođe rekao da je to “užasan čin” te da to otvara proctor da njegova zemlja i SAD izvrše dodatni pritisak na Saudijsku Arabiju i oko drugih pitanja.

Početkom ove sedmice Vašington je pozvao na momentalnu obustavu neprijateljstava u Jemenu, gde se regionalna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom bori protiv pobunjenika koje podržava njen zakleti neprijatelj Iran.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG