Dostupni linkovi

Međunarodne organizacije traže nezavisnu istragu smrti Kašogija


Protesti u Istanbulu ispred konzulata Saudijske Arabije
Protesti u Istanbulu ispred konzulata Saudijske Arabije

Međunarodne organizacije Amnesti internešenal (AI) i Reporteri bez granica (RSF) zatražile su danas nezavisnu istragu pod okriljem UN o smrti saudijskog novinara Džamala Kašogija pošto je Rijad zvanično priznao da je 2. oktobra novinar "izgubio život" u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu.

Saudijske vlasti navele su da je Kašogi stradao u tuči koja je izbila u Konzulatu, ali AI smatra da to objašnjenje nije "dostojno poverenja i predstavlja novi katastrofalni rekord Saudijske Arabije u poštovanju ljudskih prava".

Saudijske vlasti su do sada tvrdile da je Kašogi (59), kritičar vlasti, iz Konzulata izašao živ 2. oktobra kada je došao po dokument za venčanje.

"Turska vlada treba da od generalnog sekretara UN (Antonija Gutereša) traži da naloži hitnu istragu okolnosti Kašogijeve smrti", dodala je AI, navodeći da bi nezavisna istraga bila najbolja garancije da se rasvetli slučaj.

RSF su saopštili da treba vršiti pritisak na Saudijsku Arabiju i bojktovati predstojeći ekonomski forum koji uskoro organizuje ta zemlja.

Generalni sekretar RSF-a Kristof Deloar je ocenio da je nezamslivo razgovarati o "poslovanju i ćaskati sa investitorima kao da se nije ništa dogodilo" i dodao da čak i nova verzija vlasti o Kašogijevoj smrti ima za cilj da prikrije ono najosnovnije - "gnusni zločin nad novinarom po nalogu države".

Saudijska Arabija sinoć je priznala smrt novinara unutar zgrade Konzulata što je znatno pogoršalu njenu sliku čak i kod njenih savzenika, posebno SAD. Turski mediji preneli su ranije da je novinar mučen pre smrti.

XS
SM
MD
LG