Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vijesti

Rijad potvrdio smrt Kašogija, 18 uhapšenih

Potvrđeno je da je Džamal Kašogi ubijen u konzulatu u Istanbulu

Saudijska Arabija potvrdila je noćas preko državne televizije da je novinar Džamal Kašogi ubijen u konzulatu te zemlje u Istanbulu, u koji je ušao 2. oktobra.

Navodno je tokom njegovog saslušanja došlo do sukoba 60-godišnjeg Kašogija i specijalaca koji su ga ispitivali.

Istovremeno je saopšteno da je 18 osoba uhapšeno, među njima zamjenik šefa obavještajne službe i još jedan visoki bezbjednosni zvaničnik, obojica bliski princu prijestolonasljedniku Mohamadu Bin Salamnu, poznatom i kao MBS.

Saud al-Katana je uticajni savjetnik princa MBS-a, a general Ahmed al-Asiri, takođe je smijenjen sa dužnosti. Vjeruje se da je al-Asiri glavni arhitekta rata u Jemenu i osoba od velikog povjerenja MBS.

Smrt saudijskog novinara, saradnika The Washington Posta, potvrđena je direktno iz kabineta kralja Salmana, a odmah nakon toga je saopšteno da je saudijski suveren zatražio da se u roku od mjesec dana sprovede istraga.

Iako svi tragovi vode do ljudi bliskih princu prijestolonasljedniku, Komisiju koja će ispitivati cijeli slučaj vodiće lično on- Mohamad Bin Salman.

Turske vlasti su od početka tvrdile da su Kašogija ubili saudijski specijalci koji su privatnim avionom stigli u Istanbul na par sati 2. okotobra, i da je nakon ubistva tijelo tajno izneseno iz konzulata. Turske vlasti takođe tvrde da imaju audio snimak ubistva. Odbili su zahtjev SAD da im predaju sinimak.

Portparolka Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders je saopštila da su SAD "primile objavu Kraljevstva Saudijske Arabije da je njihova istraga o sudbini Džamala Kašogija napredovala i da je preduzeta akcija protiv osumnjičenih koje su do sada identifikovali."

Sanders je dodala:

"Mi ćemo nastaviti sa pažljivim praćenjem istrage ovog tragičnog incidenta i zagovarati pravdu, na vrijeme, transparentnu i u saglasnosti sa svim neophodnim procesima. Žalosni smo što smo čuli potvrdu vijesti o smrti gospodina Kašogija i iskazujemo naše najdublje saučešće, njegovoj porodici, vjerenici i prijateljima."

Američki predsjednik Donald Trump ranije danas je rekao kako pretpostavlja da je Kašogi mrtav i da to temelji na saznanjima koja je dobio od američkog državnog sekretara Mikea Pomepea koji je proteklih dana boravio, najprije u Saudijskoj Arabiji, a potom i Turskoj.

Trump je potom u petak rekao da će Kongres biti uključen u određivanje američkog odgovora na nestanak Džamala Kašogija.

"Ja ću veoma uključiti Kogres u determinisanje šta da radimo," rekao je Trump novinarima u Skotsdejlu u Arizoni.

Kongres kontrolišu Trumpovi republikanci, ali su za razliku od američkog predsjednika iskazali veoma oštre stavove prema Saudiskoj Arabiji i njihovom de facto vladaru, princu prijestolonasljedniku Mohamadu Bin Salmanu.

Među prvima je reagovao republikanski senator Lindsey Graham u seriji tweetova.

"Prvo su nam rekli da je gospodin Kašogi napustio konzulat i onda je stiglo glatko negiranje bilo kakve saudijske umiješanosti. Sada je izbila tuča u konzulatu, i sve bez znanja princa prijestolonasljednika," napisao je senator Graham koji je i prethodnih dana direktno za odgovornost prozivao MBS.

"Da kažem da sam skeptičan u novi saudijski narativ o gospodinu Kašogiju je blago rečeno," zaključio je Graham.

Pogledajte najnovije vesti dana

Plenković najavio analizu izbora u BiH na Vijeću EU

Andrej Plenković

Na Vijeće Europske unije za vanjske poslove u ponedjeljak će se detaljno analizirati opći izbori održani u Bosni i Hercegovini u listopadu kako bi se pokušao riješiti problem "marginalizacije" bosanskohercegovačkih Hrvata i njihova stavljanja u "podređeni položaj", najavio je hrvatski premijer Andrej Plenković u Hrvatskom saboru.

Plenković je u Saboru predstavio izvješće o zadnja četiri sastanka Europskog vijeća, dva formalna koji su održani krajem lipnja i sredinom listopada, te dva neformalna - jedan u Sofiji u svibnju i jedan u Salzburgu sredinom rujna.

Plenković je izrazio zadovoljstvo načinom na koji su primljena njegova stajališta o BiH i položaju hrvatskog naroda, koja je iznio na summitu EU-a u Bruxellesu u listopadu, nakon održanih općih izbora u BiH.

Podnoseći izvješće u Saboru hrvatski je premijer kazao kako su Bošnjaci preglasali malobrojnije Hrvate i izabrali hrvatskog člana u tročlano predsjedništvo čime se, kako je istaknuo, hrvatski narod u BiH marginalizira i stavlja u podređeni položaj.

"Ono što smo uspjeli i što je ključni nastavak te rasprave da će se na razini Vijeća za vanjske poslove, na kojem će u ponedjeljak u ime RH govoriti potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, vrlo detaljno pristupiti analizi općih izbora u BiH, razmotriti što i kako članice EU-a i Unija kao takva mogu učiniti u dijalogu s institucijama BiH i političkim strankama da se taj problem, koji je objektivno vrlo neugodnog karaktera za jednakopravnost Hrvata u BiH, nastoji riješiti."

Plenković je istaknuo da to nije nikakvo miješanje u poslove druge države nego da je to legitimno zalaganje za poštivanje Daytonskog sporazuma čiji je Hrvatska potpisnik te legitimna briga o Hrvatima kao konstitutivnom narodu u susjednoj BiH.

Pročitajte:

Vremenski uvjeti pomažu u smirivanju požara u Kaliforniji

Vatrogasci u borbi protiv požara

Hladnije vrijeme i blaži vjetar pomažu vatrogasnim ekipama koje se bore da uspore širenje masivnog šumskog požara, koji je zahvatio sjevernu Kaliforniju i u kojem je do sada nastradalo 48 ljudi.

Glasnogovornik kalifornijskog Odjeljenje za šumarstvo i protupožarnu zaštitu rekao je da je u požaru uništeno 544 kilometra kvadratna zemljišta te da je požar samo donekle stavljen pod kontrolu.

On je rekao da su jaki vjetrovi sada slabiji i povećana je vlažnost zraka što je pomoglo oko 5.600 vatrogasaca na terenu.

Dodao je da je situacija u vezi sa požarom, koji je praktično uništio grad Paradise (Paradajz), sada mnogo bolje, prenio je AP.

Prema njegovim riječima, 21 helikopter je raspoređen u pokušaju da se vatra zaustavi. U požaru je do sada uništeno 7.600 kuća.

Glasnogovornik je dodao da je i dalje prisutan prilično gust dim što smanjuje vidljivost.

FOX News podržao CNN u sporu s Trumpom

Sedište FOX Newsa na Manhattanu, New York

Televizija FOX News (Foks njuz) naklonjena republikancima i američkom predsedniku Donaldu Trumpu (Tramp) podržala je konkurentsku televiziju CNN (Si-En-En) u tužbi protiv Bele kuće zbog oduzimanja akreditacije novinaru Jimu Acosti (Džim Akosta).

"FOX News podržava CNN u njegovoj pravnoj borbi da se vrati akreditacija njegovom izveštaču iz Bele kuće", navodi se u saopštenju predsednika FOX Newsa, Jaya Wallacea (Džej Volas).

U saopštenju se navodi da FOX News namerava da preda podnesak okružnom sudu kao "prijatelj suda" pošto je CNN tužio Trumpovu administraciju sa zahtevom da se Acosti ponovo omogući da izveštava iz Bele kuće.

Administracija je poništila prošle nedelje propusnicu novinaru CNN posle konferencije za medije na kojoj je Acosta odbio da preda mikrofon kad je Trump rekao da ne želi da čuje više ništa od njega.

FOX News je naveo da se propusnice koje izdaje Tajna služba za novinare koji rade u Beloj kući nikada ne treba da se koristi kao oružje.

"Mada ne odobravam sve veći antagonistički ton i predsednika i medija na nedavnim konferencijama za novinare, mi podržavamo slobodu medija, pristup i otvorenu razmenu mišljenja", navodi se u saopštenju.

Pročitajte:

Ujedinjeni narodi ukinuli sankcije Eritreji

Eritreja, fotoarhiv

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je ukinulo sankcije Eritreji nakon otopljavanja odnosa sa Etiopijom i drugim susjednim zemljama.

Predstavnik Etiopije u UN-u i drugi članovi Vijeća pozdravili su takav razvoj situacije na Rogu Afrike.

Vijeće je Eritreji 2009. uvelo embargo na oružje i druge stroge sankcije zbog opskrbe oružjem ekstremističke grupe Al-Shabaab u Somaliji i odbijanja da riješi granični spor sa susjednim Džibutijem, glavnim američkim saveznikom na Rogu Afrike.

Granični spor još nije riješen a u rezoluciji koju je usvojilo Vijeće navodi se da će se nastaviti s praćenjem situacije.

Rezolucijom je također produžen embargo na izvoz oružja u Somaliju i zabrana trgovine somalskim ugljem.

Kosovska Agencija za privatizaciju: Nema podataka o prenosu vlasništva preduzeća

Severna Mitrovica

Kosovska Agencija za privatizaciju saopštila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da nije dobila nikakve zvanične informacije o eventualnom prenosu vlasništva nad društvenim preduzećima sa sebe na opštine sa srpskom većinom, kao što su Severna Mitrovica, Ranilug i Klokot.

Vlada Kosova prošle nedelje donela je odluku da se društvena preduzeća povuku iz procesa privatizacije i vrate određenim opštinama na upravljanje.

Samo u Severnoj Mitrovici se nalaze 74 takve nekretnine koje su pod upravom Agencije za privatizaciju.

Iz Ministarstva za administraciju lokalne samouprave kažu da opštine, u cilju realizacije javnog interesa, imaju pravo na tako nešto. Ali, osim opština sa srpskom većinom, Vlada Kosova je donela 30 odluka za 30 drugih opština o istom pitanju.

Odluka Vlade Kosova o tome da se upravljanje društvenim preduzećima sa Agencije za privatizaciju prebaci opštinama Severna Mitrovica, Ranilug i Klokot, gde živi većinsko srpsko stanovništvo, smatra se neustavnom.

Hikmete Bajrami iz skupštinske Komisije za ekonomski razvoj izjavila je da Vlada nema zakonska ovlašćenja za takve odluke, s obzirom da one trebaju da prođu kroz Skupštinu.

"To je neustavna i protivzakonska odluka zato što je Agencija za privatizaciju nezavisna institucija koja odgovara Skupštini. Ovakva odluka predstavlja predaju suvereniteta imovine i iniciranje sprovođenja Zajednice opština sa srpskom većinom", kazala je Bajrami za RSE.

Agencija za privatizaciju do sada je u opštinama na severu Kosova privatizovala 30 društvenih imovina, 25 u Severnoj Mitrovici, četiri u Leposaviću i jedan u Zvečanu.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG