Dostupni linkovi

Rijad potvrdio smrt Kašogija, 18 uhapšenih


Potvrđeno je da je Džamal Kašogi ubijen u konzulatu u Istanbulu
Potvrđeno je da je Džamal Kašogi ubijen u konzulatu u Istanbulu

Saudijska Arabija potvrdila je noćas preko državne televizije da je novinar Džamal Kašogi ubijen u konzulatu te zemlje u Istanbulu, u koji je ušao 2. oktobra.

Navodno je tokom njegovog saslušanja došlo do sukoba 60-godišnjeg Kašogija i specijalaca koji su ga ispitivali.

Istovremeno je saopšteno da je 18 osoba uhapšeno, među njima zamjenik šefa obavještajne službe i još jedan visoki bezbjednosni zvaničnik, obojica bliski princu prijestolonasljedniku Mohamadu Bin Salamnu, poznatom i kao MBS.

Saud al-Katana je uticajni savjetnik princa MBS-a, a general Ahmed al-Asiri, takođe je smijenjen sa dužnosti. Vjeruje se da je al-Asiri glavni arhitekta rata u Jemenu i osoba od velikog povjerenja MBS.

Smrt saudijskog novinara, saradnika The Washington Posta, potvrđena je direktno iz kabineta kralja Salmana, a odmah nakon toga je saopšteno da je saudijski suveren zatražio da se u roku od mjesec dana sprovede istraga.

Iako svi tragovi vode do ljudi bliskih princu prijestolonasljedniku, Komisiju koja će ispitivati cijeli slučaj vodiće lično on- Mohamad Bin Salman.

Turske vlasti su od početka tvrdile da su Kašogija ubili saudijski specijalci koji su privatnim avionom stigli u Istanbul na par sati 2. okotobra, i da je nakon ubistva tijelo tajno izneseno iz konzulata. Turske vlasti takođe tvrde da imaju audio snimak ubistva. Odbili su zahtjev SAD da im predaju sinimak.

Portparolka Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders je saopštila da su SAD "primile objavu Kraljevstva Saudijske Arabije da je njihova istraga o sudbini Džamala Kašogija napredovala i da je preduzeta akcija protiv osumnjičenih koje su do sada identifikovali."

Sanders je dodala:

"Mi ćemo nastaviti sa pažljivim praćenjem istrage ovog tragičnog incidenta i zagovarati pravdu, na vrijeme, transparentnu i u saglasnosti sa svim neophodnim procesima. Žalosni smo što smo čuli potvrdu vijesti o smrti gospodina Kašogija i iskazujemo naše najdublje saučešće, njegovoj porodici, vjerenici i prijateljima."

Američki predsjednik Donald Trump ranije danas je rekao kako pretpostavlja da je Kašogi mrtav i da to temelji na saznanjima koja je dobio od američkog državnog sekretara Mikea Pomepea koji je proteklih dana boravio, najprije u Saudijskoj Arabiji, a potom i Turskoj.

Trump je potom u petak rekao da će Kongres biti uključen u određivanje američkog odgovora na nestanak Džamala Kašogija.

"Ja ću veoma uključiti Kogres u determinisanje šta da radimo," rekao je Trump novinarima u Skotsdejlu u Arizoni.

Kongres kontrolišu Trumpovi republikanci, ali su za razliku od američkog predsjednika iskazali veoma oštre stavove prema Saudiskoj Arabiji i njihovom de facto vladaru, princu prijestolonasljedniku Mohamadu Bin Salmanu.

Među prvima je reagovao republikanski senator Lindsey Graham u seriji tweetova.

"Prvo su nam rekli da je gospodin Kašogi napustio konzulat i onda je stiglo glatko negiranje bilo kakve saudijske umiješanosti. Sada je izbila tuča u konzulatu, i sve bez znanja princa prijestolonasljednika," napisao je senator Graham koji je i prethodnih dana direktno za odgovornost prozivao MBS.

"Da kažem da sam skeptičan u novi saudijski narativ o gospodinu Kašogiju je blago rečeno," zaključio je Graham.

XS
SM
MD
LG