Dostupni linkovi

Saudijska doktorantkinja osuđena na 34 godine zatvora zbog retvitovanja


Salma al-Šehab, saudijska doktorantkinja osuđena na 34 godine zatvora

Saudijski sud osudio je doktorantkinju na 34 godine zatvora zbog širenja "glasina'' i prosleđivanja objava disidenata na Tviteru, navodi se u sudskim dokumentima u koje je agencija Asošiejted pres imala uvid u četvrtak, 18. avgusta, što je izazvalo globalnu osudu.

Sud je optužio Salmu al-Šehab, koja je istraživačica na britanskom Univerzitetu u Lidsu, za "remećenje javnog reda" i "destabilizaciju društvenog tkiva".

To proizilazi isključivo iz njenih aktivnosti na društvenim mrežama, navodi Asošiejted pres pozivajući se na optužnicu.

U njoj se navodi da je al-Šehab pratila disidentske naloge na Tviteru i prenosila "lažne glasine".

Aktivisti i advokati smatraju kaznu protiv Salme al-Šehab, majke dvoje dece, šokantnom čak i po saudijskim standardima pravde.

Presuda dolazi usred obračuna prestolonaslednika Mohameda bin Salmana sa disidentima, iako je omogućio ženama pravo da voze i druge nove slobode u ultrakonzervativnoj islamskoj državi.

Grupa za ljudska prava Inicijativa za slobodu, sa sedištem u Vašingtonu, navodi da je Al-Šehab privedena tokom porodičnog odmora 15. januara 2021. godine, nekoliko dana pre nego što je planirala da se vrati u Veliku Britaniju.

Ona je rekla sudu da je više od 285 dana bila u samici pre nego što je njen slučaj uopšte prosleđen, navodi Asošiejted pres pozivajući se na sudske dokumente.

Inicijativa za slobodu opisuje al-Šehab kao pripadnicu šiitske muslimanske manjine u Saudijskoj Arabiji, koja se dugo žali na sistematsku diskriminaciju u kraljevstvu pod sunitskom upravom.

"Saudijska Arabija se hvalila svetu da unapređuju prava žena i sprovodi zakonsku reformu, ali nema sumnje da se sa ovom gnusnom presudom situacija samo pogoršava", rekla je Bethani al-Haidari, šefica ogranka ove grupacije za Saudijsku Arabiju.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel je osudila suđenje al-Šehab kao "krajnje nepravedno", a njenu kaznu kao "okrutnu i nezakonitu".

Otkako je došao na vlast 2017. godine, princ Mohamed je ubrzao napore da diverzifikuje ekonomiju kraljevstva od nafte uz pomoć masivnih turističkih projekata.

Planira da napravi futuristički megapolis - projekat vredan 500 milijardi dolara - sa najdužim lancom zgrada u svetu koji bi se protezao na više od 300 kilometara u pustinji. Ali, on se takođe suočio sa kritikama zbog hapšenja onih koji ga ne slede, uključujući disidente i aktiviste, ali i prinčeve i biznismene.

Sudije su optužile al-Šehab za "remećenje javnog reda" i "destabilizaciju društvenog tkiva" — tvrdnje koje proizilaze isključivo iz njenih aktivnosti na društvenim mrežama, prema zvaničnoj optužnici. Oni su tvrdili da je al-Šehab pratila i retvitovao disidentske naloge na Tviteru i "prenosila lažne glasine."

Specijalizovani krivični sud izrekao je neuobičajeno strogu kaznu od 34 godine u skladu sa saudijskim zakonima o borbi protiv terorizma i sajber kriminala, nakon čega sledi 34-godišnja zabrana putovanja. Odluka je doneta ranije ovog meseca pošto se al-Šehab žalila na prvobitnu kaznu zatvora od šest godina.

"Kazna (šest godina) zatvora izrečena okrivljenoj je bila mala s obzirom na njene zločine", rekao je državni tužilac Apelacionom sudu.

"Pozivam da izmenimo kaznu u svetlu njene podrške onima koji pokušavaju da izazovu nered i destabilizuju društvo, kao što pokazuje njeno praćenje i retvitovanje (Tviter) naloga," naveo je tužilac.

Saudijska vlada u Rijadu, kao i njene ambasade u Vašingtonu i Londonu, nisu komentarisale presudu.

Univerzitet u Lidsu potvrdio je Asošiejted presu da je al-Šehab na poslednjoj godini doktorskih studija na medicinskom fakultetu.

"Duboko smo zabrinuti zbog razvoja događaja u Salminom slučaju i tražimo savet o tome da li možemo nešto da uradimo da je podržimo", saopštio je univerzitet.

Presuda Al-Šehabovoj je takođe privukla pažnju Vašingtona i Stejt department je saopštio da "proučava slučaj".

"Praktikovanje slobode izražavanja radi zalaganja za prava žena nikada ne bi trebalo da bude kriminalizovano", rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Američka komisija za međunarodnu versku slobodu izrazila je zabrinutost na Tviteru u četvrtak da je kraljevstvo ciljalo al-Šehab "zbog njenog mirnog aktivizma u solidarnosti sa političkim zatvorenicima", kao i zbog njenog šiitskog identiteta.

Prošlog meseca, američki predsednik Džo Bajden posetio je naftom bogato kraljevstvo i razgovarao sa princom Mohamedom, rekavši da mu je izrazio zabrinutost za ljudska prava u toj zemlji.

Njihov sastanak — i mnogo kritikovan pozdrav dodirom pesnicom — označili su oštar zaokret u odnosu na Bajdenov raniji zavet da će kraljevstvo učiniti "parijom" zbog ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija 2018.

U žalbi al-Šehab je navela da je oštra presuda ravna "uništenju mene, moje porodice, moje budućnosti i budućnosti moje dece". Ima dva dečaka od 4 i 6 godina.

Ona je sudijama rekla da nije imala pojma da jednostavno retvitovanje postova "iz radoznalosti i da bi videla gledišta drugih", sa ličnog naloga na Tviteru sa ne više od 2.000 pratilaca, predstavlja terorizam.

Izvor: AP

XS
SM
MD
LG