Dostupni linkovi

Vučić: Imamo dokumentovane i druge pripadnike ruskih službi bezbednosti


Vučić o 'špijunskoj aferi'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

Vučić o 'špijunskoj aferi'

Srbija je u više navrata konstatovala, dokumentovala fotografijama, video i audio zapisima kontakte potpukovnika Georgija Klebana, pripadnika Ruske vojno obaveštajne službe (GRU) sa pripadnicima Vojske Srbije, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u četvrtak, nakon sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost u Beogradu.

"Imamo i druge pripadnike ruskih službi bezbednosti, sa kojima imamo završeno dokumentovanje sa devet drugih lica - pripadnika naših oružanih snaga", rekao je Vučić, govoreći o "špijunskoj aferi", nakon što je objavljen snimak u kom navodno ruski obaveštajac podmićuje „srpskog agenta“, a o kom je izveštavao Radio Slobodna Evropa (RSE).

Klebanovi kontakti sa drugim pripadnicima Vojske

Vučić je kazao da taj snimak nije sačinila Vojno-bezbednosa agencija (VBA), ali da je ta služba upoznata sa ovim događajem, koji se, prema Vučićevim rečima, dogodio 24. decembra 2018. godine, "kada je prateći objekta obrade Z.K. naša služba bezbednosti došla do podataka da ćr se u Zemunu, oko 18 sati, penzionisani pripadnik Vojske Srbije potpukovnik Z.K. sastati sa Gerogijem Klebanom".

"U cilju zaštite, praćenje je vršeno sa nešto veće udaljenosti i dokumentovanje nije bilo moguće, jer je bilo više lica u tzv. 'kontrapratnji'", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbija samo za Georgija Klebana ima dokumentovana deset kontakta sa tri konspirativna izvora.

"Od toga je tri puta Kleban uručio novac pripadnicima vojske Republike Srbije. Mi imamo za to i foto, i audio, i video dokumentaciju", rekao je Vučić.

Objekat obrade Z.K. je bio predmet obrade i zbog kontakata sa hrvatskom službom, rekao je Vučić.

O budućim odnosima sa Rusijom

Predsednik Srbije je rekao da zvanični Beograd neće menjati politiku prema Rusiji.

"Uveren sam, ja bar tako mislim, da predsednik (Rusije, Vladimir) Putin o ovome nije bio obavešten", rekao je Vučić i dodao da Srbija "ne zaboravlja podršku Rusije integritetu Srbije u svim međunarodnim organizacijama".

"Mi Rusiju doživljavamo kao bratsku zemlju", rekao je Vučić i dodao da je ruskog ambasadora Aleksandra Bocan-Harčenka na današnjem sastanku povodom afere upitao samo "zašto".

"Kao što znate, Srbija je jedina zemlja koja nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji. Srbija je jedina zemlja koja ni na jednom forumu nije glasala protiv interesa Ruske Federacije. Srbija ničim nije ugrozila prijateljstvo sa Rusijom", rekao je Vučić.

On je dodao da Srbija ne želi novu 1948. godinu, aludirajući na Rezoluciju Informbiroa kojom je ozvaničen raskol Titove Jugoslavije i Staljinovog Sovjetskog Saveza.

Mesto špijunske afere postalo atrakcija
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

O politici neutralnosti

Srbija će nastaviti da sprovodi politiku vojne neutralnosti, rekao je Vučić.

"Ne samo da nećemo da menjamo našu politiku, već ćemo još jače da se borimo za naš samostalni i nezavisni put. Da sami vodimo računa o svojoj zemlji, Vojsci i građanima", rekao je on.

"Srbija neće u NATO, kao što neće u ODKB ili u neki drugi savez. Sve što se dogodilo samo nas je učvrstilo u nameri da osnažimo pozicije sopstvene nezavisnosti i samostalnosti", kazao je Vučić.

Vučić je rekao da je Srbija suočena već dugo sa delovanjem stranih službi – onih iz zemalja razvijenog sveta i iz regiona.

"To znači da značajan broj zemalja iz regiona i velikih sila nekada legalnim nekada nelegalnim putem žele da dođu do informacija o broju pripadnika Vojske Srbije i vojnoj opremi, ali i sa željom da se infiltraju u redove naših odbrambenih snaga", rekao je Vučić.

On je pohvalio Bezbednosno-informativnu agenciju (BIA) i Vojno-bezbednosnu agenciju koji su uspeli da osujete delovanje drugih agencija.

O prodaji oružja Ukrajini

Na pitanje da li Srbija prodaje oružje Ukrajini koje se koristi u borbi na istoku te zemlje, o čemu je pisao međunarodni istraživački portal Armswatch, Vučić je rekao da to nije istina.

„Mi smo istražili našu kompletnu trgovinu sa Ukrajinom, koja je inače dozvoljeni ’end user’. Da jesmo, sve bi bilo po zakonu, ali slučajno se dogodilo da nismo“, rekao je Vučić.

Dodao je da će Srbija nastaviti da prodaje oružje i da se ponosi sa svojih 11.000 radnika koji rade u namenskoj industriji.

Autorka teksta "Srpsko oružje prodavano Ukrajini: dokazi o prokrijumčarenim granatama korišćenim protiv Donbasa" je bugarska istraživačka novinarka Dilijana Gajtandžijeva koja je na istom portalu pisala o umešanosti oca ministra unutrašnjih poslova Srbije Branka Stefanovića u prodaju naoružanja i hapšenju uzbunjivača iz "Krušika" Aleksandra Obradovića.

Prema dokumentaciji do koje je Arms voč došao 2016. godine, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) su nabavili 120.000 komada minobacačkih ganata proizvedenih u valjevskom Krušiku, a među njima i minobacačke mine M73 HE KV, kalibra 60 milimetara, kakve su pronađene u Donbasu.

Izvoznik je, navodi se u tekstu, bila privatna srpska kompanija GIM koju je, prema pismu upućenom "Krušiku", predstavljao Branko Stefanović.

UAE, prema ukrajinskim podacima, izvoze oružje u tu zemlju, navodi se u tekstu. Ukrajina i UAE potpisali su 24. februara 2015. u Abu Dabiju vojni sporazum koji je, po rečima tadašnjeg predsednika Petra Porošenka, trebalo da ojača odbrambene sprosobnosti Ukrajine.

Na dnevnom redu samo jedna tačka

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost je trajala oko dva sata, a na dnevnom redu je bila samo jedna tačka: neophodnost preduzimanja mera kontraobaveštajne zaštite u Srbiji.

Osim predsednika države, sednici su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, ministri odbrane i pravde, Aleksandar Vulin i Nela Kuburović, direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Bratislav Gašić, predstavnici Vojske Srbije i direktor policije Vladimir Rebić.

Predsednik Vučić sastao se u četvrtak sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan Harčenkom nakon jučerašnjih reakcija javnosti na objavljivanje spomenutog video snimka, a jedna od tema sastanka bila je priprema radne posete predsednika Vučića Ruskoj Federaciji 4. decembra 2019. i njegovog razgovora sa predsednikom Putinom, saopšteno je iz Predsedništva.

Zaharova: Snimak podmićivanja je provokacija

Prethodno, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova ocenila je da je snimak u kom navodno ruski obaveštajac podmićuje „srpskog agenta“, a o kom je izveštavao Radio Slobodna Evropa (RSE), provokacija uoči sastanka na najvišem nivou, prenosi Interfaks.

„Već smo navikli da se nedelju ili nekoliko dana pred susrete na visokom ili najvišem nivou pojavljuju zanimljive priče, koje se predstavljaju kao senzacije. A onda prolazi vreme i sve se to dezavuiše ili se dokaže da su loše isplanirane provokacije“, navodi Zaharova, a prenosi Interfaks.

Kremlj je prethodno saopštio da ništa ne može da naruši odnose između Ruske Federacije i Srbije uprkos tome što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio istragu o spomenutom video snimku.

„Odnosi sa Srbijom su partnerski, bratski. Ništa ne može uticati na to“, rekao je za Rojters portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ruska novinska agencija Tass prenosi da je Peskov naveo da se još uvek ne zna „o kakvom incidentu se radilo".

„To tek treba da utvrdimo. Zapravo to nije nadležnost predsedničke administracije“, rekao je Peskov, a prenosi Tass.

Kako je sve počelo?

Bezbednosno-informativna agencija (BIA) je Radio-televiziji Srbije (RTS) potvrdila autentičnost snimka objavljenog na društvenoj mreži Jutjub (YouTube) 17. novembra u kom se vidi susret dvojice muškaraca na parkingu, odakle obojica odlaze do automobila jednog od njih. Čovek koji se u opisu navodi kao „ruski obaveštajac” daje plastičnu kesu „srpskom agentu”, koji tu kesu ostavlja u parkiranom automobilu.

Oni zatim odlaze u obližnji kafić, nakon čega se rastaju. Kada muškarac, označen u opisu videa kao „srpski agent”, nakon sastanka ode do svog automobila i otvori plastičnu kesu koju je dobio, u njoj nalazi kovertu sa novcem.

RSE je 18. novembra objavio priču o ovom video snimku. Video, prema analizi koju je dao Christo Grozev, novinar Bellingcat istraživačke otvorene platforme, prikazuje zamenika ruskog izaslanika odbrane u Srbiji, inače pripadnika Ruske vojno obaveštajne službe (GRU).

Grozev je naveo da je u pitanju Georgi Kleban (Georgy Viktorovich Kleban), kao i da je njegov identitet utvrdio putem alatke za upoređivanje lica „Microsoft Azure”.

Kako je u Ministarstvu spoljnih poslova potvrđeno za RSE, Georgi Kleban je bio na poziciji pomoćnika izaslanika odbrane pri Ambasadi Rusije u Beogradu, ali je sa te pozicije odjavljen u junu 2019. godine.

Usledila je i potvrda načelnika Uprave za analitiku Bezbedonosno-informativne agencije (BIA) Relje Željskog koji za za RTS izjavio da je na snimku ruski obaveštajac, koji se nalazi van Srbije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG