Dostupni linkovi

Uzbunjivač iz afere Krušik: Sumnjam da je vrh Srbije upleten u trgovinu oružjem


Aleksandar Obradović, uzbunjivač iz slučaja „Krušik“, izjavio je da ima "ozbiljne sumnje da je najviši vrh države Srbije upleten u poslove trgovine oružjem".

Takođe navodi su se u toj fabrici oružja u Valjevu poslednjih godina „nezamislive stvari“, ali da slučaj sa grupom „privilegovanih trgovaca samo je jedno poglavlje u svim zloupotrebama“.

U intervjuu koji je dao za TV N1 za Srbiju, i koji je vođen u njegovom stanu u Valjevu gde je pod elektronskim nadzorom od kada je 14. oktobra pušten iz pritvora, Obradović je kazao da je fabrika „postala partijski plen dolaskom bivšeg direktora Mladena Petkovića u Krušik u januaru 2014“.

Obradović je uzbunjivač koji je medijima dostavio informacije o navodnim zloupotrebama u prodaji odružja proizvednog u Krušiku, i to preko firme u kojoj radi otac srpskog ministra unutrašnjih poslova, a koje je navodno završavalo na ratištima u Jemenu, na jugozapadu Azije.

Privilegovane cene

"Stvar je jednostavna i jasna - grupa privilegovanih kupaca je pune četiri godine (2015, 2016, 2017 i 2018) imala privilegovane cene koje su bile jednake ili niže od cene koštanja proizvoda u Krušiku. Krušik je svesno poslovao u korist svoje štete. Apsolutno nema nikakve dileme o veličini zloupotrebe, to potkrepljujem gomilom dokaza koje imam sve, a imaju ih i sudski organi, nikave dileme tu nema", rekao je.

Posao se odvijao na sledeći način, nastavlja Obradović: zainteresovana firma poslala bi zahtev za ponudu, službe Krušika formirale bi cenu vodeći računa o interesima fabrike sa cenom koštanja i uračunatim profitom, ponuda bi se prosledila kupcima, a nakon toga potpisao ugovor - gde uopšte nisu primenjene te cene.

"Bile bi cene koje su kao zakucane važile četiri godine. Te cene su važile samo za privilegovanu grupu kupaca, a tu su firma GIM, firma Slobodana Tešića, firma iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koja ima svoje predstavništvo u Srbiji, i još jedna beogradska firma", rekao Obradović.

Obradović je objasnio i da on u fabrici nije video Branka Stefanovića, oca ministra Nebojše Stefanovića, ali da zna da je on više puta dolazio u delegaciji kao predstavnik GIM-a, dodajući da postoji dokument koji to i potvrđuje, kao i njegovo prisustvo na događaju povodom 80 godina od pokretanja rada Krušika.

Nadležni ćutali

"Institucije koje su morale da brinu o interesu Krušika sve to vreme žmurile su na dešavanja u fabrici, pre svega mislim tu na Ministarstvo odbrane. Sve informacije o poslovanju, sve ugovore od 2015. Uprava za odbrambene tehnologije (Ministrastva odbrane) dobijala je na sedmičnom nivou od Krušika, to je obaveza...sve kopije ugovora, finansijske analize, apsolutno sve", tvrdi Obradović.

Prema rečima Obradovića, povlašćena grupa kupaca imala je i druge privilegije.

"Sve privilegije, sve je bio podređeno njima, kad se jave da su ugovorili avion, brodski transport, iako to nije prema dinamici isporuke, roba namenjena drugim kupcima prepakivala bi se", objasnio je.

Govoreći o motivima za ukazivanje na dešavanja u Krušiku, Obradović je rekao da je hteo da skrene pažnju na sve nepravilnosti:

"Nisam hteo da budem slep i nem na nepravilnosti koje su se dešavale u fabrici."

Obavestio institucije

Obradović je rekao da je prvo pokušao da skrene pažnju predstavnicima Nadzornog odbora Ministarstva odbrane ukazujući na nepravilnosti u fabrici, i da tužilaštvo ima dokaze da je odboru pisao još 2015. godine.

"Odbor je ostao nem na to. Vodio sam se dugo željom da sva saznanja podelim sa nadležnim institucijama u zemlji, ali pošto sam znao i imao sumnju da su najviši predstavnici vlasti umešani u trgovinu oružjem, nisam to uradio", navodi.

On je rekao da je konsultovao sudiju Apelacionog suda Miodraga Majića i upitao ga kome kome može da se obrati, a on mu je ukazao na instrument uzbunjivača.

"Pištaljka mi je ponudila svoje advokate i pomoć, ali kod njih sam pročitao iskustva prethodnih uzbunjivača i nisam želeo da izložim porodicu napadima ili odmazdi, i odlučio sam se da to podelim sa istraživačkim redakcijama", kazao Obradović.

Upitan da li postoje još neke informacije ili saznanja o kojima nije želeo da govori za TV N1, Obradović je rekao da nema mogućnost da javno kaže sve što zna.

"Ovo možda nije ni mesto gde to treba da se iznese, čekam poziv nadležnih institucija i njima ću izneti sva svoja saznanja o zloupotrebama", pojasnio je.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG