Dostupni linkovi

Još bez sporazuma u Libiji, Haftar razmatra dogovor


Tripoli, ilustrativna fotografija
Tripoli, ilustrativna fotografija

Mirovni sporazum između zaraćenih strana u Libiji nije potpisan uprkos napretku u pregovorima u Moskvi, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, prenosi Rojters.

Lavrov je novinarima rekao da su "pojedine sukobljene strane" potpisale sporazum o primirju, ali da je komandant Libijske narodne armije Khalifa Haftar zatražio više vremena za razmišljanje.

Kako je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Cavusoglu rekao, Haftar je zatražio da do utorka ujutro razmotri sporazum.

Šef međunarodno priznate libijske Vlade nacionalnog jedinstva (GNA) Fajez al-Saradž i njegov rival, komandant Kalifa Haftar sa istoka Libije sastali su se 13. januara u Moskvi.

U kratkom televizijskom obraćanju Al-Saradž je pozvao Libijce da "okrenu list prošlosti, odbace neslaganje i stisnu redove da bi krenuli ka stabilnosti i miru".

Primirje izdejstvovano na inicijativu Turske i Rusije već je stupilo na snagu 12. januara u Libiji, posle više od devet meseci borbi na domak glavnog grada Tripolija i uz strahovanja da će se sukob biti internacionalizovan.

Obe strane i snage komandanta Kalife Haftara i snage njegovog rivala Fajeza al-Saradža objavile su da prihvataju prekid vatre i prestanak neprijateljstva.

Obe strane su se 12. januara uzajamno optuživale za više kršenja primirja.

Al-Mešri je rekao da sporazum koji treba da se postigne u Moskvi predviđa snage koje će nadgledati sprovođenje primirja.

Francuski predsednik Emanuel Makron insistira na potrebi da primirje između sukobljenih strana u Libiji bude "verodostojno, trajno i proverljivo", saopštila je Jelisejska palata 13. januara.

Nemačka planira da održi samit 19. januara o prestanku nasilja u Libiji, izjavila su 13. januara dva učesnika pripremnih pregovora.

Samit će se podudarati s jednodnevnom posetom Berlinu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdoana, o kojoj Erdoanova kancelarija, koja je najavila putovanje, nije dala više detalja.

Erdoanovo prisustvo smatra se ključnim za uspeh bilo koje konferencije o Libiji, jer je odluka Ankare da rasporedi vojne savetnike i eventualno tamošnje trupe učinila glavnim igračem u dugotrajnom građanskom ratu u zemlji.

Nemačka kancelarka Angela Merkel najavila je samit 11. januara dodajući da će UN voditi razgovore ako bude sastanak u Berlinu. Ona je rekla da će zaraćene strane Libije morati da igrajui glavnu ulogu ako se nađe rešenje.

Vladu na istoku Libije podržavaju Francuska, Rusija i ključne arapske zemlje uključujući Egipat, Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju. Turska, Italija i Katar podržava vladu i Tripoliju koja je pod ofanzivom Haftarovih snaga.

XS
SM
MD
LG