Dostupni linkovi

Šef diplomacije EU protiv turskog plana za slanje vojske u Libiju


Snage lojalne Vladi nacionalnog jedinstva (GNA), nedaleko od zračne luke kod Tripolija, Libija
Snage lojalne Vladi nacionalnog jedinstva (GNA), nedaleko od zračne luke kod Tripolija, Libija

Europska unija (EU) mora raditi na postizanju primirja u Libiji, rekao je 7. siječnja najviši diplomata Unije, koji je pozvao Tursku da ne pošalje vojne stručnjake i tehničke timove kako bi podržali međunarodno priznatu vladu Libije.

"Tražili smo primirje i da se zaustavi eskalacija te prekine vanjsko uplitanje, koje se povećava posljednjih dana", izjavio je novinarima šef vanjske politike EU Josep Borrell nakon sastanka s britanskim, talijanskim, njemačkim i francuskim ministrima vanjskih poslova.

"Očito je da se ovdje referiralo na tursku odluku da intervenira sa svojim trupama u Libiji, a to odbijamo", rekao je Borrell.

Izaslanik Ujedinjenih naroda (UN) za Libiju Ghassan Salame rekao je 6. siječnja, nakon sastanka u Vijeću sigurnosti UN-a, da je "ljut" jer po šesti put poziva na zaustavljanje stranog miješanja u sukob u Libiji.

"Stvarno sam ljut kada vidim da svi žele razgovarati o Libiji, ali vrlo malo o Libijcima, šta se dešava s Libijcima", rekao je on novinarima nakon sastanka. "Dosta je bilo, Libijci su dovoljno pretrpjeli", dodao je on.

Upitan o dolasku turskih vojnika u Libiju, kao glasnogovornika libijskoj Vladi nacionalnog jedinstva (GNA), Ghassan Salame je odgovorio da je "Libija previše patila zbog raznog stranog uplitanja".

"Ono što tražim od tih zemalja je vrlo jasno: držite se van Libije", naglasio je on.

"U Libiji ima dovoljno oružja, ne treba im više. U Libiji ima dovoljno plaćenika, zato ih prestanite slati, što i danas radite!", rekao je izaslanik, pominjući dolazak u Libiju "stotina, vjerojatno i tisuća".

Turska namjerava poslati vojsku u Libiju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

XS
SM
MD
LG