Dostupni linkovi

Šef diplomacije EU protiv turskog plana za slanje vojske u Libiju


Snage lojalne Vladi nacionalnog jedinstva (GNA), nedaleko od zračne luke kod Tripolija, Libija

Europska unija (EU) mora raditi na postizanju primirja u Libiji, rekao je 7. siječnja najviši diplomata Unije, koji je pozvao Tursku da ne pošalje vojne stručnjake i tehničke timove kako bi podržali međunarodno priznatu vladu Libije.

"Tražili smo primirje i da se zaustavi eskalacija te prekine vanjsko uplitanje, koje se povećava posljednjih dana", izjavio je novinarima šef vanjske politike EU Josep Borrell nakon sastanka s britanskim, talijanskim, njemačkim i francuskim ministrima vanjskih poslova.

"Očito je da se ovdje referiralo na tursku odluku da intervenira sa svojim trupama u Libiji, a to odbijamo", rekao je Borrell.

Izaslanik Ujedinjenih naroda (UN) za Libiju Ghassan Salame rekao je 6. siječnja, nakon sastanka u Vijeću sigurnosti UN-a, da je "ljut" jer po šesti put poziva na zaustavljanje stranog miješanja u sukob u Libiji.

"Stvarno sam ljut kada vidim da svi žele razgovarati o Libiji, ali vrlo malo o Libijcima, šta se dešava s Libijcima", rekao je on novinarima nakon sastanka. "Dosta je bilo, Libijci su dovoljno pretrpjeli", dodao je on.

Upitan o dolasku turskih vojnika u Libiju, kao glasnogovornika libijskoj Vladi nacionalnog jedinstva (GNA), Ghassan Salame je odgovorio da je "Libija previše patila zbog raznog stranog uplitanja".

"Ono što tražim od tih zemalja je vrlo jasno: držite se van Libije", naglasio je on.

"U Libiji ima dovoljno oružja, ne treba im više. U Libiji ima dovoljno plaćenika, zato ih prestanite slati, što i danas radite!", rekao je izaslanik, pominjući dolazak u Libiju "stotina, vjerojatno i tisuća".

Turska namjerava poslati vojsku u Libiju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

XS
SM
MD
LG