Dostupni linkovi

Ukinuta presuda Darku Šariću za šverc kokaina


Vrhovni kasacioni sud Srbije ukinuo je pravosnažnu presudu kojom su Darko Šarić i njegova grupa osuđeni za šverc skoro šest tona kokaina. Sud je, kako stoji u odluci, vratio Apelacionom sudu u Beogradu da ponovo odlučuje o predmetu u kojem je Šarić bio osuđen na 15 godina zatvora.

Odluka Vrhovnog kasacionog suda doneta je 22. aprila 2021. godine, kako se vidi u dokumentu koji je dostupan na sajtu suda. Međutim, javnosti do 15. juna nije bilo poznato da je Šariću ukinuta osuđujuća presuda, sve dok beogradski mediji nisu nezvanično izvestili o tome.

Šta je obrazloženje Vrhovnog suda?

Apelacioni sud je u novembru 2020. godine potvrdio prvostepenu presudu specijalnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, kojom je Darko Šarić osuđen na 15 godina zatvora. Šarić je u presudi označen kao organizator grupe koja je krijumčarila ukupno 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Šarićevi advokati su pred Vrhovnim kasacionim sudom tražili ukidanje presude Apelacionog suda, pozivajući se na vanredni pravni lek – zahtev za zaštitu zakonitosti.

Vrhovni kasacioni sud je u svom obrazloženju naveo da su u drugostepenom postupku pred Apelacionim sudom povređene odredbe krivičnog postupka.

Naime, Vrhovni kasacioni sud je naveo da je drugostepena presuda ukinuta, jer je u sastavu petočlanog sudskog veća koje je donelo tu presudu učestvovalo dvoje sudija koje su prethodno odlučivale o produženju pritvora Šariću.

"Nepristrasnost sudija je dovedena u pitanje, pa ih je trebalo izuzeti od odlučivanja u drugostepenom postupku i prilikom donošenja drugostepene presude", navodi se u obrazloženju Vrhovnog kasacionog suda.

Šariću se sudi više od deset godina

Za Darkom Šarićem je međunarodna poternica raspisana u januaru 2010. godine. U aprilu iste godine je Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije podiglo optužnicu protiv njega i njegove grupe.

Suđenje je počelo 2012. godine, a Šariću se sudilo u odsustvu, jer se nalazio u bekstvu. Uhapšen je u martu 2014. godine. Neki Šarićevi saradnici odavno su pravosnažno osuđeni u Italiji, Urugvaju i Sloveniji.

U Srbiji je devet pripadnika ove grupe na početku istrage potpisalo sporazum o priznanju krivice i neki od njih su odslužili kazne, a Šarića i druge članove njegove grupe čeka novo suđenje.

Šarić je u julu prošle godine, u odvojenom postupku pred Specijalnim sudom, prvostepeno osuđen i na devet godina zatvora kao organizator kriminalne grupe koja je "oprala" više od 20 miliona evra, stečenih krijumčarenjem kokaina.

XS
SM
MD
LG