Dostupni linkovi

Sarajevo obilježava Dan grada, Gutmanu uručen "Ključ grada"


Fotogorafije uz tekst: Zvjezdan Živković

Sarajevo danas, pored Dana grada, obilježava i 65-godišnjicu oslobođenja od fašista.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu obilježavanja Dana Sarajeva uručena su priznanja i nagrade Grada Sarajeva.

Priznanje „Ključ grada Sarajeva“ dodijeljeno je američkom novinaru i publicisti Royu Gutmanu.

„Čovjek koji me je nominirao u Gradskom vijeću, pitao sam ga juče koje su obaveze počasnog građanina u Sarajevu, jer to je prvi put da mi se nešto ovako desilo. Nisam ni sanjao da će mi se to dogoditi. On je rekao ‘nemoj biti ideolog, ostani nepristrasan, nastavi tražiti istinu’ i u tom kontekstu, ja ponizno prihvaćam vašu nagradu i ponosan sam što sam građanin Sarajeva,“ kazao je Gutman.

Roy Gutman


Pojedinačnu Šestoaprilsku nagradu u 2010. godinu dobio je direktor Međunarodnog festivala "Sarajevska zima“, Ibrahim Spahić za doprinos u kulturi, a grupna nagrada pripala je džudistkinjama Larisi Cerić, Arijani Jaha i njihovom treneru Branislavu Crnogorcu kao grupi koja je dala doprinos u oblasti sporta.

Kolektivna Šestoaprilska nagrada dodijeljena je Opštoj bolnici Primarijus doktor Abdulah Nakaš, dok je priznanje „Počasni građanin Sarajeva“ za 2010. godinu dobio je Francis Bueb, osnivač i direktor Francuskog kulturnog centra "Andre Malraux" u Sarajevu, te novinar iz Srbije, Petar Luković.

„U svom dugom životu, a imam vrlo malo nagrada, tako da mi nije teško da od tih malo nagrada koje sam dobio izaberem najdražu. To je ova danas,“ kazao je Luković.

Duša grada

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen podsjetio je ovom prilikom na važnost današnjeg datuma i upozorio da nacionalizam i dalje prijeti BiH i Sarajevu, te uputio poruku svim Sarajlijama:

„Ne postoje veće i manje Sarajlije. Niko zbog rodnog lista nema veće ili manje pravo na ovaj grad. Ovaj grad je uspjevao samo onda kada je svoja vrata držao širom otvorena. Sve drugo je kratkovidno odbacivanje ljudskih resursa, socijalnog kapitala, koji je ovom gradu naročito sada potreban.“


Mladi grada Sarajeva poručili su da se i sada treba boriti za one vrijednosti za koje su se borili i antifašisti u Drugom svjetskom ratu:


„Šesti april doživljamo kao jedan rođendan, jer je Sarajevo kroz historiju često bilo napadano. Zahvaljujući ljudima i duša ovog grada je pokazala da može ostati na svojim čvrstim nogama. Stoga slavimo rođendan i oslobađanje Sarajeva“, kaže Seudin Alalić.


Jasminka Kantar-Batinić je nastavnica osnovne škole Čengić vila I. Ona smatra da treba više pažnje posvetiti obilježavanju ovog dana:


„Svakako smatram da treba više u školama, a pogotovo na časovima bosanskog jezika i historije, obilježiti ovaj dan, mada se on obilježava i pridaje mu se važnost, ali treba to i ubuduće - da se više ne bi ponovilo.“

Polaganje cvijeća na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995.

Na spomen-obilježje „Ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. godina“ cvijeće su položili članova Udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva, član Predsjedništva BiH Željko Komšić, ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, te delegacija Vlade Federacije BiH.

U središtu čovjek


Položeno je cvijeće ispred Vječne vatre, pred bistama Josipa Broza Tita i Vladimira Perića-Valtera, na Mostu „Suade Dilberović i Olge Sučić“ , na Spomen park Vraca, na Staro jevrejsko groblje, kao i na Trgu ZAVNOBiH-a.


Gradonačelnik Behmen je istakao da se stalno treba boriti protiv fašizma, a pogotovo danas:


„Fašizam se vrlo brzo prebacuje u druge forme, koje se, naravno, mogu prepoznati. To je nacionalizam koji prerasta u šovinizam, a šovinizam prerasta u fašizam. Zato treba djeci dobro objasniti da u središtu njihovog opažanja treba da bude čovjek sa svim svojim vrijednostima i onim koje su obilježje svakog od etniciteta ili različite tradicije.“


Ovaj dan obilježiće i brojne kulturno-sportske manifestacije. Otvorena je i izložba fotografija „Sloboda“. Naime, 15 fotografija o šestom aprilu 1945. godine, velikih formata, postavljeno je na fasadama sarajevskih zgrada.

„To su orginalne fotografije koje prikazuju partizane kako ulaze u grad šestog aprila 1945. godine. Zatim, tu je fotografija Vladimira Perića-Valtera kojeg ljudi, napokon, mogu prepoznati - jer 99 posto njih ne zna ni danas kako je on izgledao. Izložba će trajati 15 dana, a na svim zgradama od Višegradske kapije do bazena na Otoci ljudi mogu vidjeti sekvence koje odražavaju atmosferu grada tog dana 1945. godine“, kaže savjetnik gradonačelnika Sarajeva za kulturu Benjam Isović.

Nakon žestokih borbi 6. aprila 1945. godine slomljen je otpor Nijemaca i pripadnika Nezavisne Države Hrvatske i Sarajevo je oslobođeno. U antifašističkoj borbi od 1941. do 1945. godine 10.961 građana Sarajeva dalo je svoje živote.

Pogledajte komentare (14)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG