Dostupni linkovi

Podrška zajedničkom razvoju preduzetništva


Beograd
Beograd
Predstavnici Sarajevske regionalne razvojne agencije i Nacionalne agencije za regionalni razvoj Srbije potpisuju danas u Beogradu memorandum o saradnji, koji je jedan od preduslova za korišćenje pretpristupnih fondova Evropske unije. Ovo je prva poseta predstavnika bosanskohercegovačke agencije kolegama u Srbiji.

Podrška preduzetništvu, razvoju malih i srednjih preduzeća, regionalna saradnja, razmena podataka o pripremi projekata za finansijske fondove Evropske unije, i otvaranje mogućnosti za zajedničke projekte, glavne su teme o kojima su u Beogradu razgovarali čelnici Nacionalne agencije za regionalni razvoj Srbije (NARR) i Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA).

Ševkija Okerić, direktor agencije SERDA, izjavio je za naš radio da je ovo dobar početak, jer se radi o važnoj razmeni iskustava radi poboljšanja partnerskih odnosa.

"Cilj je takođe da malo relaksiramo ambijent u ovom dijelu Evrope, da se povežu institucije, da više govorimo o ekonomskom razvoju i stanju u poslovnom sektoru, kao i da damo podršku inicijativama i aktivnostima u dvije države za razvoj malih i srednjih preduzeća. Procesi saradnje su neminovni, ekonomija treba da ima određenu prednost nad politikom. U procesima evropskih integracija dvije države imaju svoje potrebe i prioritete, i ta iskustva treba razmijeniti i zajednički pripremati projekte tamo gdje je to potrebno", smatra Okerić.

Ivica Eždenci, direktor NARR-a, rekao je za naš program da je prvi susret samo početni korak od kog će privrede u Srbiji i Bosni i Hercegovini imati koristi.

"Mala i srednja preduzeća od ovog sastanka mogu konkretno očekivati veću informisanost o tome kako može da se konkuriše za različite projekte. Ustvari je ovo priprema za pristupne fondove Evropske unije iz regionalnog razvoja, gde se kao jedan od uslova pominje i međuregionalna saradnja, to jest partnerstvo između agencija iz različitih država. I upravo u tome je svrha ovog sastanka, priprema za korišćenje razvojnih fondova", kaže Eždenci.

Formiranje konzorcijuma više regionalnih agencija zemalja regiona osnovni je preduslov za korišćenje razvojnih sredstva Evropske unije kroz razne vrste projekata.
XS
SM
MD
LG